NovinkyPCRecenze

Nová Trackmania (2020)

A máme ji tady zase. Šílenou, rychlou, nervy drásající a návykovou. Trackmania, od vývojářů Nadeo, se vrací v novém a vylepšeném kabátku. Nechybí ji multiplayer, “kampaň” , ani editor tratí. Znamená to, že se vyřádí jak hračičky, tak nadšení řidiči. No, v tomto případě jde spíše o piloty. Všechno však vychází z původní Trackmania Nations.

Že jste nikdy o této hře neslyšeli? Dá se vcelku stručně vysvětlit o co vlastně jde.

Jedná se o závodní hru a plnotučnou arkádu jak se patří. To v praxi znamená, že se budete prohánět ve formulích rychlostí klidně 400km/h, skákat, projíždět lopingy hlavou dolů a samozřejmě hodně bourat. Nemusíte se bát, jelikož destrukční model zde nefunguje jako v jiných hrách. To tak nějak značí, že se nebude jednat o klasické okruhy. Jde spíše o tratě se spoustou překážek, boostů, zpomalovačů a jiných vychytávek. Nejdůležitější pak je samozřejmě výsledný čas, který je alfou a omegou pro vaše vítězství a umístění. Soupeři, v případě že si zahrajete multiplayer, budou ve formě duchů. Díky tomu do sebe nebudete bourat a vy nebudete moct nadávat, že vás ten nebo tamten vůl odpálil mimo vozovku, nebo někam do překážky. Je to pouze ve vašich rukou a často hraje roli také znalost mapy a umění si do jednotlivých zatáček najet tak, aby jste z ní pak vyjeli plnou palbu a celou dobu pod plynem.

Tak co vylepšili?

A co je vlastně nového? No, kromě již zmíněné grafiky taky nové ozvučení. Nově jsou taky přidány různé typy povrchů, jako například ledový (díky kterým se můžete stát nervově labilními s tikem v oku a slinou u huby), pak hlíněný, zde jde o to jak zvládáte auto ve smyku a zároveň velké rychlosti. Dalším je “bump” – značí to cestu, která je vprostřed vyvýšená a do krajů pozvolna klesá. To dává jízdě trochu jiný rozměr, protože na tomto povrchu jste schopni zatáčku projet opravdu velkou kudlou, ovšem pouze v případě,že máte správnou stopu. Pokud ne,sbohem a šáteček, letíš mimo trať. Poslední je pak klasický asfalt.

Dále jsou zde modifikace rychlosti. Kromě již známého boostu, který vaší káru odpálí vpřed, nebo volnoběhu, na který pokud najedete budete pokračovat bez pohonu, přidali kluci z Nadeo další vychytávky.

Prvním je zpomalení času, neboli slow motion. Tento vám zachová vaši rychlost, ale čas okolo se zpomalí. To se samozřejmě hodí v těžkých úsecích. Ale nebojte, tam kde by vám hodně pomohl ho většinou nenajdete (jak jinak). Dalším je blokace zatáčení. Zde je pak dobré dopředu vědět, kterým směrem chcete vaši formuli vyslat, pač po nějakou dobu na ní budete jen tak čumět a doufat, že jste ji nasměrovali správně. Moje oblíbená je však “rocket car”. Odpálí vaše auto kupředu, kola se zasouvají pod auto a místo toho vám z něj šlehají plameny, díky čemu máte prakticky létající formulku. Ne že by šla ovládat jako stíhačky Star Wars, ale tento element mi vykouzlil úsměv na tváři. Posledním (pro mě) ne až tak zábavným prvkem, který na cestě potkáte je “křehkost” . Jakmile tímto projedete, vaše auto se stane téměř papírovým a vesměs každý kolaps s okolím znamená poškození vozítka.

Co se týče tratí samotných, tak těch je ve hře vcelku dost. A než je projedete všechny na Gold Medal, chvíli vám to zabere. Avšak, je to přímo spjato s platebními metodami nové Trackmanie. Jasně, je možno hrát zadarmo, ovšem jak už tomu tak bývá, bez placení se nedostanete ke spoustě zajímavého obsahu. K dispozici máte 3 balíčky, přičemž Starter je zadarmo, Standard je na jeden rok při ceně 10 éček a Club Access (víceméně full prémiový obsah) na rok 30 éček.

Parádní je taky editor tratí. Můžete se v něm vyblbnout do aleluja a stavět co vás napadne. Opravdu se fantazii meze nekladou. Teda ano, kladou, pokud si za hru nezaplatíte. Spousta zajímavých věcí právě pro editor se vám odemkne až po zaplacení. Pak máte k dispozici plnou paletu všech možných cest, zatáček, skoků, podjezdů a nadjezdů a všeho, co můžete potkat na originálních tratích, včetně možnosti upravovat i zobrazovací plochy stadionu a přidávat si tam vlastní obrázky.

Verdikt

Grafika - 80%
Zvuk - 75%
Hratelnost - 85%

80%

Naše skóre

Celkem vzato se nová Trackmania povedla a svému předchůdci nedělá ostudu. Pro ty z vás, kteří si zamilovali předešlé díly bude instalace rýmejku jasnou povinností. Starter edice, tedy ta zadarmo, je dosti osekaná, avšak pro ty, co by tento titul chtěli aktivně hrát, asi nebude problém těch 10eur obětovat. Někoho možná bude malinko štvát repetetivnost některých tratí a občas i obtížnost, ale k čemu by to bylo, kdyby nám šlo všechno hned, že jo? Ještě tak trochu popravit uživatelské prostředí (menu). Obrovské panely s celkovým počtem 3 kusů "tlačítek" na jedné obrazovce je na palici a určitě půjde sofistikovaněji.

User Rating: 4.3 ( 1 votes)

David "Salamista" Hrňa

Všichni máme jedno společné - máme rádi hry! Ať hraješ na čemkoliv a cokoliv, jde nám o zábavu! Toho se držme.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button