HryNovinkyTéma dne

CD Projekt oznámil práci na čtvrté hře ze světa zaklínačů | Novinka

Už dávno bylo potvrzeno, že hra Zaklínač 4 vznikne. Řekl to samotný vývojář CD Projekt RED. Ačkoliv tedy není potvrzeno, že se hra skutečně bude jmenovat Zaklínač 4. Musíme samozřejmě počítat s tím, že vývojářské studio nyní pracuje na opravách Cyberpunku 2077 (jehož recenzi můžete vidět zde), na vydání DLC ke hře a na optimalizaci hry na PlayStation 5 a Xbox Series X. Minimálně pro letošek je tedy všechno ostatní odsunuto na druhou kolej.

Co řekl ředitel CD Projekt Red Adam Kiciński o hře Zaklínač 4?

Jedno je jisté: Geralt z Rivie se rozhodně nevrátí. Bylo jasně řečeno, že trilogie toho asi nejlegendárnějšího zaklínače ze všech byla ukončena. Sám generální ředitel Adam Kiciński ale v jednom z rozhovorů řekl: „První tři Zaklínači byli ze své podstaty trilogií. Takže další hru jsme prostě nemohli pojmenovat Zaklínač 4. To samozřejmě neznamená, že opustíme svět Zaklínače. Ten je totiž jednou ze dvou franšíz, na nichž lze stavět budoucí aktivity společnosti. Dnes bohužel nemohu prozradit víc.“

Nelze se divit, že chce CD Projekt RED slavnou sérii dál rozšiřovat. Zaklínač 3 se stal jednou z nejlepších RPG her všech dob. Po vydání základní hry přišlo ještě dalších 16 balíčků, 10hodinový datadisk Hearts of Stone a ještě větší datadisk Blood and Wine. Když se k tomu přidá i později vydaná hra Thronebreaker, která vypráví příběh královny Lyrie a Rivie Meve (a kde se Geralt také objeví), je to už velice slušná základna her z tohoto světa.

Šrám jménem Andrzej Sapkowski

Je všeobecně známo, že autor knih Andrzej Sapkowski je velkým odpůrcem her. Nelze se mu moc divit, tenkrát prodal práva doslova za hubičku za necelých 200 000 korun. Nevěřil v úspěch her, což se mu (jak je známo) později extrémně vymstilo. A to i přesto, že vedení CD Projektu za ním pravidelně chodilo a navrhovalo mu, že můžou smlouvu přehodnotit, aby z ní také něco měl. Samozřejmě to také trošku smrdí snahou nemít rozházené vztahy s tvůrcem vašeho výdělečného světa, nicméně je to vstřícný krok a Sapkowski i tak stále odmítal.

To bylo vždycky velice zvláštní, protože autor byl jinak docela dobrý obchodník a nevzít si od někoho peníze jen tak kvůli vlastní hrdosti k němu moc nesedí. No bůh ví, co je na tom pravdy. Nicméně po úspěchu Zaklínače 3 se rozhodl, že si vezme „co je jeho“ a požádal o neuvěřitelných 360 miliónů korun. Za což se mu vedení CD Projektu RED vysmálo. Sapkowski se tedy rozhodl dát je k soudu. Jak je ale známo, nakonec došlo k dohodě o jejíž detailech není zatím moc známo (upřímně bych byl rád, aby z těch ukradených dat společnosti někdo vydoloval alespoň tohle, více zde a zde).

 Ví se ale, že jednou ze součástí dohody bylo i prodloužení vzájemné spolupráce mezi studiem a autorem. Kiciński doslova řekl: „Vždy jsme obdivovali díla pana Andrzeje Sapkowského, byla pro celý tým CD Projekt RED velkou inspirací. Věřím, že dnes nastává nová etapa v našem trvajícím vztahu.“

Co bude dál?

Na svém Twitteru také konečně CD Projekt RED potvrdil, že plánuje tvořit ve stejnou dobu dvě AAA hry a pokud se podíváte na obrázky v pozadí, je jasné, že jedna z nich bude hra ze světa Zaklínače. Tou druhou bude pokračování Cyberpunk 2077.

Slovy Pawla Zawodnyho: „Plánujeme vybudovat multifunkční týmy pro práci na obou hlavních projektech. Tyto týmy umožní, aby různé aspekty vývoje probíhaly v tandemu bez komplikací.“ CD Projekt RED také během prezentace potvrdil, že se bude i nadále zaměřovat na RPG pro jednoho hráče a bude usilovat o rozšíření franšízy obou jejich nejvěhlasnějších her.

I tak je konec Geralta z Rivie

I kdyby hráči chtěli sebevíc, je prakticky nemožné, aby hra navázala na Zaklínače 3. Vzpomeňte si jen, že hra má desítky různých konců a to jak pro Geralta, Ciri, Triss nebo Yennefer. Když se do toho přidají ještě události z posledního DLC, je vážně prakticky nemožné pokračovat. Navíc konec příběhů Geralta, ať jste si ho připravili jakýkoliv, byl určitě skvělý. Sám Jakub Szamalek, autor herního příběhu, řekl: „Myslím, že dobré příběhy musí mít konec. Nemůžete je prodlužovat do nekonečna a my jsme cítili, že Geralt zažil tak úžasná dobrodružství a jeho sága je už tak dost dlouhá a složitá, že bylo vážně na čase ji ukončit.“

Popravdě, jako většina hráčů netoužím po ničem jiném, než aby vznikla další hra z tohoto světa. Teorií o kom, čem a jaká by hra skutečně mohla být, jsou stovky. Jenom namátkou můžeme jmenovat příběhy dalších známých zaklínačů jako Eskela, Lamberta nebo Letha. Jaký byl život starého Vesemira? Setkali jsme se i kočičím zaklínačem Aidenem, co se stalo s ním? Pak jsou tu příběhy prvních zaklínačů a zakládání jejich škol, nebo dokonce i jejich ničení. Kdysi se experimentovalo i s myšlenkou, že by si hráč vytvořil vlastního zaklínače a ten pak plnil úkoly. Nicméně to se mi zdá trošku přestřelené, protože přece jenom kouzlo této hry tkví v tom, že se jedná o dokonale zpracovaný single-player.

Samozřejmě by někdo mohl namítat, že přece komiksy od Dark Horse pokračují v Geraltových příbězích a na hry navazují. Podle mého je ale otázka, zda je můžeme pokládat za kánon. Asi nejdůstojnější by bylo pokračování příběhu Ciri jako zaklínačky, ale to by podle bylo zbytečně komplikované. Ačkoliv řekněme, že 20hodinovou jednohubku bych samozřejmě uvítal. Smiřme se prozatím s tím, že Zaklínač 4“ jednou vznikne. Vždyť snad jako hráči nic víc chtít nemůžeme.

Patrik "Superlachtan" Klicman

Superlachtan plující si světem obdivující všechno co se aspoň trošku vymyká realitě všedního života. A taky fanda všeho co se dá uvařit, sníst nebo aspoň odehrát a přečíst.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button