NovinkyTéma dne

Šest tipů, které vám dlouhodobě pomohou s kondičkou i spánkem, pokud sedáváte dlouhé hodiny u počítače

Jednou z příčin mnoha poruch zdraví a civilizačních chorob je sedavé zaměstnání. Hlavně u těch z nás, kteří pracují jen s počítačem. A taky těch, pro které je koníčkem po škole nebo práci. Protože hrát Counter Strike dlouhé hodiny je zábava. Co s tím, aby se naše povinnosti i zábavy nestaly příčinou budoucího špatného zdraví? 

Na tohle téma si Zdeněk Dvořák z webu GeekLife.cz připravil tipy, které se mu osvědčily. Na některé přišel až právě díky akutním zdravotním komplikacím. 

Nahraďte myš za její vertikální verzi

Vertikální myš je typ počítačové myši, která má unikátní design pro zlepšení ergonomie a snížení napětí ve zápěstí a paži při dlouhodobém používání. Na rozdíl od tradičních myší má vertikální myš tvar a uspořádání tlačítek, které umožňují uživateli držet ruku a zápěstí v přirozenější, “vertikální” poloze, podobné úchopu rukojeti.

Typicky trvá jen chvíli, než si na ni zvyknete, třeba jeden den.

Ergonomické myši jsou dostupné v různých velikostech a tvarech, takže vyhovují různým velikostem rukou a preferencím uživatelů.Sehnat se dají kabelové i bezdrátové s cenou od 190 korun. Malá investice, ale velký přínos pro zdraví.

Existují i herní vertikální myši. Sám mám doma model od značky Cranyon s mnoha tlačítky a nastavitelným DPI až do 5000. 

Extra tip: Pokud cestujete, kupte si bezdrátovou vertikální myš se zabudovanou baterií. Odpadne tak riziko, že se vám vybijí tužkové baterie. Vestavěná baterie se dobíjí pomocí USB konektoru.

Polohovatelný stůl, ten musíte mít

Výškově nastavitelné stoly, často označované jako stoly na stání nebo sit-stand stoly, jsou pracovní stoly, jejichž výšku lze upravit tak, aby vyhovovala individuálním potřebám uživatele. Tyto stoly umožňují uživatelům střídat mezi sezením a stáním, což má hodně zdravotních a pracovních výhod.

Přizpůsobitelnost výšky umožňuje nastavit stůl přesně podle tělesné výšky a sedacích/stojacích preferencí. To pomáhá snížit riziko bolesti zad a krku. Střídání mezi sezením a stáním podporuje fyzickou aktivitu a může pomoci snížit negativní účinky dlouhodobého sezení. Jsou vhodné pro kanceláře, domácí pracovny nebo dokonce pro sdílené pracovní prostory.

Při nákupu výškově nastavitelného stolu je důležité zvážit několik faktorů, jako je rozsah nastavení výšky, stabilita stolu, velikost pracovní plochy a případné další funkce, jako jsou paměťová tlačítka pro různé výškové nastavení. Platí, že čím více funkcí, tím vyšší cena. Ty nejlevnější seženete už od cca 4 tisíc korun.

Extra tip: vyberte si stůl,který má paměťový modul pro nastavenou výšku.Šetří to čas při změně pozice.

Ergonomické židle? Ano!

Tento typ kancelářské židle je navržený s ohledem na ergonomii. Cílí na mix pohodlí, účinnosti a bezpečnosti při práci. Ergonomické židle jsou speciálně navrženy tak, aby podporovaly správnou držení těla, snižovaly fyzický stres a zvyšovaly komfort při sezení po dlouhé období. Větší pohodlí a lepší držení těla mohou vést k lepšímu soustředění a zvýšené pracovní produktivitě.

Hlavní vlastnosti ergonomické židle:

  • Nastavitelná výška sedadla: Umožňuje uživateli sedět s nohama rovně na podlaze a koleny v pravém úhlu, což je ideální pro správné držení těla.
  • Nastavitelná opěrka zad: Podporuje přirozený tvar páteře, snižuje napětí na dolní části zad.
  • Nastavitelné opěrky rukou: Pomáhají snižovat napětí v ramenou a krku.
  • Otočný podstavec a kolečka: Umožňují snadný pohyb a dosah po celé pracovní ploše.
  • Kvalitní sedací polštář: Poskytuje pohodlí a podporu, zabraňuje tlaku na spodní části těla.

Moje zkušenost? Efekt na záda a krční páteř cítíte prakticky hned.

Čerstvý vzduch je základ

Věděli jste, že koncentrace oxidu uhličitého (CO2) v pracovním prostředí má významný dopad na výkonnost a pohodu člověka. CO2 je nejenom indikátorem kvality vzduchu, ale má i přímý vliv na zdraví a pracovní efektivitu.

Vysoké hladiny CO2 mohou snižovat kognitivní funkce, včetně rozhodování, koncentrace, a paměti. Studie ukazují, že při koncentracích CO2 nad 1000 ppm (částic na milion) může docházet ke snížení kognitivních schopností až o 15-20%. Dochází také ke ke zvýšení pocitu únavy a bolesti hlavy.

Co s tím? Stačí pravidelně větrat v místnosti,kde pracujete. Ale to se lehko řekne, protože při práci si nevzpomenete. Cestou je nákup detektoru CO2. Má podobu buď samostatné krabičky se signalizací, nebo může být součástí zařízení, které toho umí víc. Například senzory od Netatmo umějí posílat nofikaci do mobilu, jakmile je hladina CO2 vyšší, než si nastavíte. Cenově se pohybujeme od cca 500 korun výše.

V kanceláři mám senzor Netatmo a větrám přesně podle něj.

Modré světlo ovlivňuje kvalitu spánku

Modré světlo, zejména to vydávané elektronickými zařízeními jako jsou chytré telefony, tablety a počítače, může významně ovlivnit kvalitu spánku. Vědecké studie naznačují, že modré světlo potlačuje produkci melatoninu, hormonu nezbytného pro regulaci spánkových cyklů. To vede k tomu, že lidé mají obtíže s usínáním a kvalita jejich spánku je nižší. Více jsme o problému psali zde.

Jak si pomoci? V počítači s Windows můžeme mít nainstalovaný program Flux. Ten podle aktuálního času omezí modrou složku v displeji. Ve výsledk bude obraz postupně žloutnout až červenat. Podobné funkce mají už dnes i chytré telefony. Pro nejlepší efekt si můžete koupit speciální červené brýle.

Extra tip: Jak nastavit televizi a monitor, aby nebolely oči?

Nechte si připomínat pohyb v chytrých hodinkách

Notifikace na pohyb z chytrých hodinek mohou motivovat k pravidelnému pohybu. To je zvlášť důležité pro lidi s sedavým zaměstnáním nebo životním stylem. Tyto upomínky pomáhají udržovat konzistentní fyzickou aktivitu během dne. 

Pravidelné přerušení sedavého chování podporuje metabolismus. To může pomoci při regulaci tělesné hmotnosti a zlepšit zpracování glukózy a tuků v těle. Stačí třeba jen pár dřepů.

Extra tip: Z plnění těchto notifikací si udělejte hru. Cílem je prostě mít každý den plný počet bodů. 

Jak vidno, i v sedavé práci toho pro sebe můžete udělat hodně. Většina tipů vyžaduje investice, ale pokud vás sezení u počítače živí, děláte to pro sebe a nejsou to vyhození peníze.

Connor Stark

Neustále se učím a snažím zlepšovat. Vyzkoušel jsem desítku koníčků, do kterých jdu all-in po dobu prvního učení se, kdy jde učící křivka strmě nahoru: Yoyování, Discgolf, Zouk, Kendama, Cardistry, Magic:The Gathering, Dota 2. Nyní je to primárně stavba FPV dronů, acroyoga, a největší záliba ze všech: Řídit FYFT. Své zkušenosti o produktivitě sdílím na svém webu Stark.CEO

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button