Novinky

Jak nastavit monitor a televizi, aby nebolely oči

Na následujících řádcích vám přinášíme podrobný návod, jak zmírnit či zcela odstranit unavující námahu očí a naučit se efektivně pracovat s jednotlivými parametry u obrazovek televizí i monitorů stolních počítačů či laptopů tak, aby hraní počítačových her bylo zábavné a nezpůsobovalo potíže.

Jakou ideální vzdálenost dodržovat od televize při hraní her?

Příliš blízké sezení u televize může způsobit únavu očí, a kazit vám tak zážitek z celé hry. Oční lékaři doporučují sedět ve vzdálenosti přibližně tří metrů, čímž předejdete zrakové námaze. 

Pokud disponujete televizorem se standardním rozlišením, vhodnou vzdálenost lze vyjádřit jako šestinásobek vertikální velikosti obrazovky. U kvalitnějších televizních obrazovek s Full HD rozlišením lze však dodržovat i menší pozorovací vzdálenost, neboť jednotlivé pixely jsou menší, a pro zrak tak méně náročné. U televizí se 4K rozlišením je doporučená vzdálenost pro sledování jedenapůlnásobkem vertikální velikosti obrazovky.

Abychom celkovou problematiku co nejvíce zjednodušili, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku jednotlivých velikostí obrazovek se 4K rozlišením a přibližné hodnoty doporučených vzdáleností:

Velikost televize (úhlopříčka)Doporučená vzdálenost od obrazovky
110 cm0,9 m
140 cm1 m
164 cm1,2 m
190 cm1,4 m
216 cm1,6 m

Jak nastavit obraz televize při hraní her, aby oči netrpěly?

Nastavení správného režimu obrazu na televizoru je jedním z nejdůležitějších kroků především, pokud jej míníte umístit do dětského pokoje. Zrak dětí je náchylnější než zrak dospělých, protože se stále vyvíjí, a je tudíž nutné si s nastavením pohrát, aby si vaše ratolesti při hraní her na Playstation či Xboxu zbytečně nekazily oči.

Výchozí nastavení většiny televizních obrazovek je spíše univerzální, má tendenci zobrazovat mírně rozmazané barvy či je naopak až příliš zkreslovat. Každý televizor disponuje určitými možnostmi výběru režimů. 

Nejvhodnější z nich je režim herního zobrazení. Není sice zcela ideální, ale dokáže funkčně měnit zobrazovaný obraz tak, aby co nejvíce snížil tzv. vstupní zpoždění, tedy prodlevu mezi akcí hráče a pohybem na obrazovce. Herní zobrazení je nejvhodnější pro hraní online stříleček z pohledu první osoby a celkově pro hry, které vyžadují co nejvyšší obnovovací frekvenci. 

Pokud vlastníte televizi starší více než pět let, je pravděpodobné, že v ní zmíněný herní režim nenaleznete. Pokud tedy toužíte po rychlejší odezvě, mrkněte např. na QLED televizory značky Hisense, které herním nastavením disponují (více o rozdílech mezi jednotlivými typy obrazovek).

Jakou vzdálenost a polohu monitoru dodržovat při hraní her?

Mnoho z nás se obává, že častým sledováním obrazovky monitoru se může zhoršit kvalita našeho zraku. Je proto vhodné umět správně pracovat s výběrem velikosti monitoru, s nastavením jasu i kontrastu a především pak s polohou a vzdáleností, jakou od obrazovky udržovat. 

Umístěte obrazovku monitoru následujícím způsobem. Vaše oči jsou od obrazovky vzdáleny mezi 40 a 76 centimetry, přičemž je horní část monitoru v úrovni vašich očí či mírně pod nimi. Obrazovka je nakloněna pod úhlem 10 až 20 stupňů a monitor je správně natočen tak, aby nedocházelo k rušivým a pro oči namáhavým odrazům, např. od skla oken. 

Jak nastavit kvalitu barev, jas a kontrast na monitoru?

U většiny monitorů lze nastavit teplotu barev ručně. Nejlepším řešením je zvolit teplejší, nažloutlý barevný tón v méně osvětlených místnostech a chladnější, modřejší v místnostech projasněných denním světlem a barevnou paletou stěn. 

Teploty barev se měří v Kelvinových stupních (K) na stupnici od 1 000 do 10 000. Během dne je nejvhodnější udržovat monitor relativně „chladný“ s výchozí barevnou teplotou kolem 6 500 K. Naopak v noci by teplota barev měla být teplejší, zhruba 3 400 K či méně, abyste si nenarušovali spánek. 

Jas

Chcete-li, aby jas vašeho monitoru odpovídal jasu okolního prostoru, otevřete bílé pozadí jakéhokoliv textového editoru a okno programu rozložte na celou obrazovku. Pokud je obraz jasný, zřetelný a snadno čitelný, vše je v pořádku. Pokud na vás působí nudně, šedě a mírně rozmazaně, je pravděpodobně nastaven nedostatečný jas. 

Další možností je srovnání jasu monitoru se světlostí bílé zdi za ním (tedy za předpokladu), že máte monitor umístěný před bílou zdí.

V případě, že valnou většinu svého volného času trávíte hraním počítačových her, je možná i vhodné poradit se se svým očním lékařem o výběru brýlí s filtrem pro redukci odlesků, které vydává obrazovka monitoru.

Kontrast

Špatně nastavený kontrast může podobně jako nedostatečný jas způsobit únavu očí. I přesto, že nízký kontrast není pro zrak tak náročný jako neuspokojivý jas, je důležité umět oba parametry správně vyvážit. Zatímco jas by měl být co nejnižší, kontrast by měl dosahovat vyšších hladin. 

Pokud ovšem disponujete starším modelem monitoru či kvůli vadě zraku potřebujete mnohem vyšší kontrast než je záhodno, existuje tzv. režim vysokého kontrastu, díky kterému bude obraz vyvážený a jasný. Povětšinou se výraznější změna kontrastu dotkne i barevného motivu celého operačního systému. Ona změna barevné palety však není nikterak závadná.

Jak změnit obnovovací frekvenci a rozlišení monitoru?

Obnovovací frekvence vašeho monitoru je měřítkem pro rychlost aktualizování dění na obrazovce. Samotný parametr se měří v hertzech (Hz), tím pádem 60Hz monitor má obnovovací frekvenci 60krát za sekundu. Vyšší frekvence produkuje plynulejší multimédia i počítačové hry. Tím pádem vyšší obnovovací frekvenci ocení především streameři či milovníci náročných „tříáčkových“ her.

Každý vámi zakoupený monitor disponuje svým vlastním rozlišením, které lze však upravit v případě potřeby do nižších hladin. Vždy však doporučujeme rozlišení neměnit a ponechat ho v jeho původních parametrech, neboť tak docílíte nejvyšší možné plynulosti obrazu i jeho ostrosti.

Jak chránit zrak při dlouhodobé práci na počítači?

Jak už bylo výše zmíněno, pokud trávíte sledováním obrazovky monitoru větší část dne (a možná i noci), existuje několik zaručených způsobů, jak předejít přílišné únavě očí, která vede k rozmazání obrazu a nepříjemnému pálení. 

Pojďme si představit jednotlivé z nich:

  1. Pravidelně navštěvujte svého očního lékaře, který vám může nejen předepsat kapky na suché slzné kanálky, ale také vám doporučit výběr vhodných brýlí s filtrem proti modrému světlu či antireflexní brýle s úpravou pro redukci odlesků a odrazů, která ochrání vaše oči.
  2. Upravte polohu obrazovky monitoru tak, abyste před ní neseděli příliš blízko a oči se zbytečně nenamáhaly. Rovněž se zaměřte na umístění horní části obrazovky tak, aby byla v úrovni vašich očí a vy jste zabránili namožení krčního svalstva.
  3. Zvolte vhodné osvětlení místnosti, ve které nejčastěji trávíte čas hraním počítačových či konzolových her. Příliš mnoho přirozeného či naopak umělého světla zvýší odlesky na obrazovce, čímž dojde k námaze vašeho zraku.
  4. Použijte antireflexní filtr proti oslnění, jenž sníží množství světla, které se odráží od obrazovky monitoru. Výsledkem bude příjemnější zážitek ze sledování obrazu, který nebude mít za následek únavu a námahu očí.
  5. Řiďte se podle tzv. pravidla 20-20-20, které v jednoduchosti praví, že po každých 20 minutách, bychom se měli po dobu 20 sekund zaměřit na objekt vzdálený 20 stop, což je rovno necelým šesti metrům. Dopřejete tak vašim očím zasloužený odpočinek. Rovněž pravidelně mrkejte, abyste předešli přílišnému vysychání slzných kanálků.

Connor Stark

Neustále se učím a snažím zlepšovat. Vyzkoušel jsem desítku koníčků, do kterých jdu all-in po dobu prvního učení se, kdy jde učící křivka strmě nahoru: Yoyování, Discgolf, Zouk, Kendama, Cardistry, Magic:The Gathering, Dota 2. Nyní je to primárně stavba FPV dronů, acroyoga, a největší záliba ze všech: Řídit FYFT. Své zkušenosti o produktivitě sdílím na svém webu Stark.CEO

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button