KnihyNovinkyRecenze

Dračí hlídka: Nová generace RPG her přichází z Česka | Recenze

Je tomu neuvěřitelných 46 let, kdy hry na hrdiny poprvé spatřily světlo světa. Notoricky známá hra Dungeons & Dragons se od té doby stala kultem, kratochvílí a závislostí celých generací. Rovněž položila základ svým pozdějším “sourozencům”. V 90. letech minulého století dorazila herní revoluce i k nám – nakladatelství Altar vydalo Dračí doupě. Na hře pracovala hrstka autorů, z nichž se po letech stali kanonýři české fantastiky. A jejich odkaz pokračuje dodnes. Před měsícem vydalo nakladatelství Golden Dog RPG hru Dračí hlídka.

Před pěti lety se Pavel „Sir_Tirus” Ondrusz vydal za konkrétním dobrodružstvím. Svou lásku k RPG hrám promítl do ambiciózního projektu Dračí hlídky. Za pomoci přátel stvořil svět, který se nebojí přiznat, jak moc je Dračím doupětem a Dungeons & Dragons (a mnoha dalšími) ovlivněn.

Když jsem se o Dračí hlídce poprvé dozvěděla, dostalo se mi informace, že jde o Dračí doupě, ale jednodušší. Tím si u mě hra okamžitě získala jedno obrovské plus. Proč? Protože nejsem nijak extra zkušený hráč. Samozřejmě, nějaká ta dobrodružství mám za sebou, ale představa opětovného studia osmnácté verze pravidel čehokoli (chápejte s nadsázkou), mi nepřišla příliš lákavá. Začít s nějakým projektem od nuly, sledovat jeho vývoj a učit se zároveň s ním, se zdálo mnohem zábavnější.

Dračí hlídka – Příručka pro hráče & Příručka pro vypravěče

Jak už bylo řečeno, Dračí hlídka je hra na hrdiny. Jedná se o typ her, kdy hráči zaujímají role fiktivních postav, za které v závislosti na pravidlech jednají. V Dračí hlídce si lze vybrat hned z několika notoricky známých ras a povolání. Jsou to lidé, půlčíci, elfové, gnómové, trpaslíci, obři a barbaři. Ti mohou reprezentovat vybraná herní povolání – válečníky, hraničáře, alchymisty, zloděje, kouzelníky a kleriky. Každé rase i povolání je v pravidlech Dračí hlídky věnovaná velká část textu. Vše proto, abyste lépe pochopili za koho vlastně hrajete a jaké jsou vaše možnosti.

Hře samotné předchází akt známý jako “naházení postavy”. Jak z RPG her dobře víme, každý hrdina získává do začátku atributy, které určují rozsah jeho schopností. Stejný zákon platí i zde. Jednou z pozitivních změn oproti jiným hrám je možnost elmiminovat nešťastné hody kostou. Při tvorbě postavy házíte s 6krát kostkou, přičemž jedno číslo (logicky to nejnižší) můžete vyškrtnout. Nemělo by se tedy příliš často stávat, že vaše postava bude ultimátně hloupá nebo extrémně slabá. Ostatní atributy si také rozdělujete sami dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Chcete hrát hyperinteligentního trpaslíka? Není problém! Chcete hrát půlčíka se silou tří chlapů? I tohle je možné.

Následné kroky jsou vesměs známé. Pravidla jsou dobře napsaná, lehce se v nich orientuje. Kde osobně vidím trochu problém, je slovíčkaření. Kupříkladu mocná mana se pro každého, kdo ji používá, nazývá jinak. To mě občas přivedlo k urputnému listování tam a zpátky, aby mi na konci mého hledání došlo, že se stále jedná o tu samou věc. Pravidla jsou rovněž cílena na začínající hráče. Informace o úrovni (levelu) 2 a dál jsou hodně obecné. Na druhou stranu vím, že se časem objeví pravidla pro pokročilé. Tudíž předpokladám, že to málo zatím postačí.

Ilustrace knih Dračí hlídky jsou geniální! Opravdu to nedokáži popsat jinak. Jakub “Fallen” Politzer obdařil každou stránku vymazlenými kresbami, půvabnými okraji. Hned po otevření knihy vás tyto ilustrace dostanou do fanastického světa, ze kterého se vám nebude chtít zpátky.

Úchvatné ilustrace Jakuba Politzera provázejí čtenáře na každé straně.

Další věc, kterou na Dračí hlídce obdivuji, je hromada drobných vychytávek kolem ní. Na oficiálním webu dracihlidka.cz najdete Archiv dobrodružství, kde si každý Pán jeskyně (vypravěč) může prohlédnout již existující příběhy a zkusit si je se svou družinou zahrát. Dobrodružství mají různé úrovně obtížnosti. Vychytávkou je i aplikace Generátor postav. Spěcháte a nechce se vám trávit 5-10 minut nahazováním postav? Voila! V generátoru nastavíte základní požadavky jako rasa, povolání a pohlaví. Dáte generovat. Aplikace vám vytvoří novou postavu během několika vteřin. Pokud si následně vyberete možnost “Zobrazit k tisku”, tak podstatné informace také zasadí rovnou do tématického deníku Dračí hlídky. Nebo si můžete stáhnout prázdný deník a vše si vyplnit sami, případně využít předpřipravené deníky – dokonce s miniaturami generických hrdinů.

Na webu je k nalezení i záložka Komunita. Ta má za úkol informovat o chystaných akcích, ale v “seznamce” můžete najít nové spoluhráče, kteří hledají PJ nebo herní kolegy. V F.A.Q. se dozvíte, jak se Dračí hlídka a Dračí doupě liší. Jak převést postavu z doupěte do hlídky (neboť i to je možné) nebo kde stáhnout mobilní verzi aplikace Dračí hlídky, jenž v případě potřeby nahradí i vyžadované herní kostky (šesti a desetistěnka).

Deníky generické a deníky zcela vytvořené hráčem. Obě verze mají své osobité kouzlo.

Standartní edici pravidel Dračí hlídky lze zakoupit u nakladatele (Golden Dog) nebo ve spřátelených obchodech. Balení obsahuje příručku pro hráče, příručku pro vypravěče, dvě herní kostky a několik vygenerovaných osobních deníků (vč. jednoho nevyplněného).

A jedna zajímavost na závěr. Tvůrčí tým Dračí hlídky připravuje stručná herní výuková videa. Osobně se na ně moc těším, stejně jako na budoucí pravidla pro pokročilé!

Verdikt

Ilustrace - 100%
Styl psaní - 100%
Vysvětlení pravidel - 85%
Formát - 100%

96%

Naše skóre

Propracovaná, vizuálně krásná pravidla. Jednoduchá hra, velké možnosti příběhů. Těch pár malých nedostatků smaže důkladnější čtení. Obrovský kus práce leží i na webových stránkách plných příjemných bonusů. Za mě výborná hra, kterou rozhodně doporučuji!

User Rating: 3.14 ( 8 votes)

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Role playing GAME
Host
Role playing GAME
3 let před

Chápu nadšení z Hlídky coby srdcařského projektu, ale v recenzi – navíc s takhle hvězdným verdiktem – bych čekal alespoň trochu zhodnocení pravidel, mechanik a toho všeho, co dělá hru na hrdiny skutečně hrou. Zrovna v tom podle mě DH trochu pokulhává.

Back to top button