HryPCPS4RecenzeXbox One

Age of Wonders: Planetfall

Hry ze série Age of Wonders rozhodně musí zkusit každý, kdo má alespoň trochu rád 4X strategie. Jejich jádro totiž spočívá v klasické 4X hratelnosti – budete tedy stavět města a vylepšovat je, budete se věnovat výzkumu nových technologií, stavět armády, objevovat svět okolo sebe a stavět se čelem k výzvám, které před vás postaví. Autoři z Triumph Studios přitom dobře vědí, co dělají – první Age of Wonders vyšel v roce 1999 a nejsou tedy žádní nováčci v žánru. Rozhodli se, že se tentokráte podíváme do opravdu velmi vzdálené budoucnosti jejich univerza. Byl však odklon od fantasy tématu tím správným rozhodnutím? To se dozvíte na následujících řádcích.

Jak už jsme psali výše, Age of Wonders je klasickou 4X strategií, nicméně snaží se od ostatních odlišit mnoha zajímavými prvky, které do sebe ve výsledku krásně zapadají a navzájem se doplňují. Například je zde systém hrdinů, kteří mohou nabírat zkušenosti a po nasbírání dostatečného množství se dostanou na další úroveň. Dostanete k dispozici určitý počet skill pointů, které následně můžete investovat do mnoha aktivních či pasivních schopností. Velitele svých armád si tak můžete přizpůsobit přesně tak, jak to vyhovuje vašemu stylu hraní. Hrdiny, stejně tak jako obyčejné jednotky svých armád, přitom můžete vybavit nejrůznějšími zbraněmi či doplňky, takže možností, jak své armády poskládat je skutečně mnoho.

Planetfall přináší šestici hratelných ras, přičemž každá z nich se vyznačuje trochu jinou hratelností. Ať už si ale vyberete Amazon jezdící na dinosaurech střílejících lasery, Dvar, nápadně připomínající klasické fantasy trpaslíky či Syndicate, mající schopnost používat psionické ability, určitě si najdete frakci, která vám přiroste k srdci a bude vás bavit. Variabilita je opravdu veliká a rasy společně s mnoha možnostmi jak si upravit své hrdiny a vojáky je jeden z důvodů, proč se ke hře určitě budete vracet i po delší době, protože si budete chtít vyzkoušet, jak jednotlivé mechaniky hry fungují reálně ve hře.

Co se týče příběhu, určitě nechceme prozrazovat zápletku, nicméně obsahuje celkem 13 misí, ve kterých si za každou z ras zahrajete. Příběh přitom není tuctový, jak už to u některých her dnes bývá a neslouží pouze jako pozadí, aby byl hráči dán důvod plnit zadané úkoly. Bude vás bavit a bude vás zajímat, jak to celé dopadne, na jednotlivých postavách vám bude záležet a je to tedy velmi příjemná možnost, jak se do hry dostat a seznámit se s ní, abyste následně mohli vyzkoušet své schopnosti v klasickém scénáři proti počítači či proti reálným hráčům v multiplayeru. Počítačoví protivníci přitom vůbec nejsou hloupí a pořád si budete muset hlídat záda, protože vám neustále někdo půjde po krku.

Bitvy probíhají jinak, než například v Civilizaci – po útoku na strategické mapě se přesunete přímo na bojiště a ovládáte své jednotky napřímo, tak jako je tomu například v Endless Space. Vzhledem k aktivním schopnostem jednotek a hrdinů jsou však bitvy taktičtější a velmi nápadně připomínají ty, které známe ze série XCOM. To ale vůbec není na škodu, protože fungují velmi dobře a slouží zároveň i jako jakýsi druh odreagování od té strategické části hry, kde budujete svá města a věnujete se výzkumu či objevování. Nezdržují přitom zbytečně od postupu na mapě – bitvy jsou krátké, svižné a zábavné a zaberou pár minut.

Interface je vcelku přehledný, pokud je pro vás série nová, můžete se občas trochu ztratit, nicméně je vám k dispozici tutoriál, který vám jednoduše vysvětlí rozdíly oproti ostatním strategiím tohoto druhu. Pokud jste už se sérií seznámeni z předchozího dílu, vše je v podstatě přesně tak, jak už to znáte.

Co nás naopak tolik nebavilo, bylo budování měst a celkově ta část hry, kdy se pohybujete na strategické mapě. Stavění měst je občas trošku chaotické a připojování sektorů ke koloniím je spíš nutné zlo než něco, co vás bude táhnout kupředu. Záleží však na osobních preferencích každého hráče a pokud se vyžíváte v micromanagementu, budete doslova ve vlastním živlu. Občas byl také trochu problém s dlouhým loadingem i na velmi silné sestavě.

Pokud vás už všechny ty Civilizace, Endless Legends či Space už omrzely a zároveň toužíte po troše toho RPG nádechu, tak jako to známe například z Heroes of Might & Magic, je Planetfall či vlastně celá série Age of Wonders tou správnou volbou. Inspiruje se u všech výše zmíněných titulů, zároveň ale přidává i trochu svých nápadů a výsledný mix chutná překvapivě velmi dobře. V případě, že pro vás Age of Wonders není žádnou novinkou, nemusíte se tohoto sci-fi spin-offu obávat – v Planetfallu se totiž budete cítit jako doma.

Redakce Gamesmag.cz

Články na kterých pracovalo více členů redakce, popřípadě členové redakce, kteří pro nás psali externě, náhodně, nechtějí být jmenováni, nebo pro náš magazín již nepíší: Deny Szoó, Adriana Malá, Martin Fojtek, Klára Kropáčková

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button