NovinkyPCRecenze

Baldur’s Gate 3 | Recenze pro nedočkavé

Sex ve stodole, obchody s ďáblem, ale i tuna dalších bláznivých, srdcervoucích, ale i veselých situací, to je ve zkratce zlomek toho, co můžete najít v nové hře Larian Studios, Baldur’s Gate 3.

Běžní hráči vlastně asi nikdy neuvidí vše, co tento svět nabízí, protože je tak nabitý zajímavými místy, příběhy i postavami, že je snadné se v něm ztratit. A to je vlastně dobře, protože to nabízí neskutečnou replayabilitu.

Za posledních pár dní se mi podařilo utopit ve hře zhruba 45 hodin a moje parta je teprve na 3. úrovni. Během svých cest světem Baldur’s Gate 3 jsem toho zažil už hodně. Prozkoumat tajemný kult, bojovat s Tieflingy i vyčistit mýtinu plnou druidů. To vše ještě předtím, než jsem se vůbec dostal k městským branám…

Ne nebojte se, hra má samozřejmě i hlavní dějovou linku, která je extrémně zábavná, ale k té jsem si ještě moc nečichnul. Hold tuna rozptýlení na každém rohu dělá svoje. Ale ještě před tímto dobrodružstvím vás čeká jiný důležitý aspekt. Tím je samozřejmě tvorba vaší postavy. Dostane se vám v ní výběru z 11 různých ras, 31 subras a samozřejmě genderových voleb, úpravy hlasu či vašeho přirození. Ve hře tak dostanete dostatek prostředků k tomu, abyste si vytvořili svou postavu k obrazu svému a následně se s ní vydali na cestu skrz zapomenuté světy.

Poté co si tak vyberete z listu 12 herních tříd (s 46 subclass možnostmi) vás čeká probrání se jako zajatci známých Illithidů. Tohle jsou ty bytosti, kterých se bojí všichni skrz naskrz svět D&D, hlavně díky jejich psionickým schopnostem. Nebudu vám tu spoilerovat co vás čeká, ale útěk z vězení je to naprosto epický.

Již během tohoto intra se tak setkáte s různými postavami a problémy, které budete muset velmi rychle vyřešit. Stejně jako u stolní hry D&D, se i ve hře setkáte s vypravěčem, který vás provede celou hrou a vysvětlí vám vše potřebné, jako správný dungeon master. Baldur’s Gate 3 je vlastně skvělým způsobem jak představit svět Dungeons & Dragons širší komunitě. Ve hře totiž najdete vše od listu postavy po hody kostkou a další známé mechaniky. Každý kdo si kdy zahrál D&D se tu tak bude cítit jako doma.

Boj ve hře probíhá stejně jako v TTRPG, každý účastník hází iniciativu, která určuje pořadí boje a je vizuálně vyobrazena na liště v horní části obrazovky. Odtud bude každý bojovník používat své vybavené zbraně, kouzla a cantripy a snažit se zabít všechny protivníky. Jednou z nejdůležitějších věcí v soubojích je samozřejmě rozmístění postav. Když například dostanete protivníka na kraj útesu, můžete ho s poklidem skopnout dolů. V BG3 tak budete často využívat prostředí ve svůj prospěch a snadněji se zbavovat nešťastných nepřátel.

To vše funguje víceméně perfektně. Po téměř sedmi letech aktivního vývoje, kdy poslední 3 roky probíhali ve formě předběžného přístupu, mohu s radostí říci, že během mého hraní Baldur’s Gate 3 jsem nenarazil na žádné game breaking bugy. Ano, nic není perfektní a i tu se sem dostalo na pomalé načítání grafických detailů, či příležitostné zaškubnutí kamery, ale to jsou jen drobky, které mi nijak nekazili požitek ze hry.

A požitek je to úžasný. Svoboda, kterou hráči zažijí se skoro nedá popsat slovy. Jak už jsem zmínil na začátku, možnosti replayability jsou tu na maximu a žádná hra nikdy nebude stejná. Chcete bojovat? Nebo se z boje vykecat? Proplížit se celou zemí? Je to jen a jen na vás. Baldur’s Gate 3 je hrou, která nastavuje nové herní standardy a již teď se o tom píše všude po světě. Vývojáři menších projektů se děsí, že tohle je level kvality, který je prakticky neopakovatelný a já s nimi tak trochu souhlasím. Hry, které by byly na stejné kvalitativní, ale i obsahové úrovni jsou a budou jako šafránu. Tohle se bohužel pro hráče nikdy nezmění, ale to neznamená, že bychom se o to neměli snažit. Vždyť i já sám vyvíjím s pár přáteli hru, od které očekávám, že bude vysoce kvalitní a dosáhne nejvyšších hodnocení. A o tom to je. Není potřeba, aby vše bylo perfektní, je potřeba se o to ale aspoň pokusit a nevzdávat to hned ze startu. Vývojářům z Larianu se to rozhodně povedlo.

Dostávám se tak vlastně na konec své “early” recenze. Užil jsem si Baldur’s Gate 3? To si sakra pište, že ano! Užil jsem si každou sekundu, kterou jsem ve hře strávil a užiju si i každou další, protože se do Baldur’s Gate 3 hodlám vrátit!

Verdikt

Grafika - 95%
Audio - 100%
Hratelnost - 100%
Příběh - 100%
Technický stav - 95%

98%

Naše skóre

Nemá smysl tu mluvit o nějakých drobnostech, Baldur's Gate 3 je naprostým masterpiecem, který se vidí jednou za x let a nikdo by si ho neměl nechat ujít!

User Rating: 4.56 ( 4 votes)

Jan "White Rabbid" Kőrmendy

Šílenec do fantasy a sci-fi, geek, streamer, ale hlavně vášnivý gamer tělem i duší! Hry mě provází celý život a tak jsem tu, abych vám dal něco, do toho vašeho.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jakub
Host
Jakub
8 měsíců před

Ahoj, užiju si hru i když jsem BG nikdy nehrál?

Realtoltek
Host
Realtoltek
8 měsíců před
Reply to  Jakub

Jo to si uzijes protoze to nastesti s Baldurem nema nic poslecneho :).

Realtoltek
Host
Realtoltek
8 měsíců před

Tato hra se měla jmenovat Divinity III a bylo by to v pohodě. Bohužel má v názvu Baldur a v tomto směru je to tragédie. Zcela tragický inventář ( asi kvuli konzolim ) a zcela tragicky nezazivny a zdlouhavy boj. S puvodnimi Baldury se to nedá vůbec srovnat. 

Ragnar
Host
Ragnar
8 měsíců před

Nerozumím těm vysokým hodnocením, které všude jsou. Ta hra je skrz na skrz velmi průměrná. Příběh? Je úplně stejný jako v Divinity2 akorát místo source máte v hlavě červa.
Interface? Tragédie za kterou by se styděl i první Fallout.
Mechaniky? Házení kostkou je skvělý oživení prvních pár hodin, pak je to oser. Souboje jsou nudné, zdlouhavé a žalostně nevyrovnané ve směru k hráčům.
Classy jsou ve své podstatě jedná jako druhá. Chcete hrát Barbara, válečníka nebo hraničáře? Je to fuk, protože až na jednu dvě schopnosti je gameplay stejný. Warlock, Wizard a sorcerer jsou taky jak přes kopírák.
Lariani chtěli udělat důstojného nástupce Baldur’s gate a žalostně selhali.

Back to top button