HardwareNovinkyTéma dne

Jak vybrat herní notebook?

Žádný milovník počítačových her, který preferuje mobilitu, se neobejde bez kvalitního a výkonného notebooku na hry. Pokud chcete rozjet a hrát i graficky náročnější hry, obyčejný notebook vám na to stačit nebude. Budete potřebovat výkonnější stroj, kterým je právě herní notebook. Co všechno by vás před koupí mělo zajímat a jak vybrat herní notebook? Na kolik to vyjde? A co vlastně dělá herní notebook herním notebookem?

Co to je herní notebook a jak se liší od normálního?

Jasně daná definice pro herní notebook neexistuje. Obecně však můžeme říct, že herní notebooky jsou ve většině případů velmi výkonné stroje s atraktivním designem a takovou hardwarovou specifikací, která jim umožňuje slušně rozjet i takové hry, které jsou velmi náročné na výkon a grafiku.

To, co herní notebooky odlišuje od těch „normálních“, je pak právě tato hardwarová specifikace a její výkon. Zatímco běžné kancelářské notebooky na práci či jiné běžné použití si bohatě vystačí s méně výkonnými součástkami, herní notebooky uvnitř schovávají díly s opravdu vysokým výkonem. 

Klíčová je zejména dedikovaná grafická karta s vlastní pamětí a poté také výkonný procesor s minimálně 4 jádry a dostatečně velká operační paměť RAM s alespoň 8 nebo 16 GB. Od této konfigurace už notebook snese označení herní. Čím lepší a výkonnější jednotlivé komponenty budou, tím novější a graficky náročnější hry dokážete na notebooku rozjet (ale také dáte více za elektřinu – zkuste si spočítat spotřebu notebooku).

Klíčové faktory při výběru herního notebooku

Klíčové faktory, které před výběrem nového herního notebooku rozhodně nelze opomenout, můžeme shrnout do 2 kategorií – cena a výkon. Proto byste si před samotnou koupí notebooku měli položit 2 základní otázky – kolik chci investovat a jaký vlastně od notebooku požaduji výkon (respektive jak náročné hry budu hrát).

Ceny herních notebooků

Cenová relace herních notebooků je poměrně široká – základní stroje lze pořídit od cca 15 000 Kč, ty nejdražší herní notebooky mohou stát až přes 100 000 Kč. Proto je dobré si na začátku stanovit horní hranici, kolik jste vlastně za herní notebook ochotni zaplatit. Poté si můžete udělat představu o tom, jaký stroj si budete moci dovolit. 

Dobré je také vědět, že herní notebook do 10 000 Kč takřka neexistuje. Spodní hranice nejlevnějších strojů se pohybuje kolem 15 000 Kč, ty levnější vám na nové hry rozhodně stačit nebudou. Pokud však vybíráte pouze notebook pro domácnost na běžnou práci, nikoli na hraní her, vystačit byste si mohli i s těmito nejlevnějšími stroji.

Další kategorií je herní notebook do 20 000 Kč. Zde můžete očekávat první herní stroje, které ale stále nedisponují dostatečným výkonem na hraní těch nejnovějších her. Grafické karty v nich bývají pomalejší a jejich disky mívají menší kapacitu, kam se nevejde zas tolik her.

Herní notebook do 30 000 Kč je už pokročilejší kategorií. Zde už máte výkon dostatečný na to, abyste si kvalitně zahráli na displeji ve Full HD rozlišení. Grafická karta v této cenové relaci bývá již také na lepší úrovni, za cenu pod 30 000 Kč už často můžete sehnat i grafiku RTX od NVIDIA. Často se ale v této cenové kategorii stále šetří na kapacitě disku.

Herní notebooky v rozmezí 40 000 – 50 000 Kč jsou pak už velmi solidní a výkonné stroje, které hledáte, pokud si chcete kvalitně zahrát i ty nejnovější a graficky nejnáročnější hry. Mívají výkonné a rychlé grafické karty a procesory a dostatek kapacity na disku i pro větší počet her.

V kategorii nad 50 000 Kč pak najdete ty nejlepší herní notebooky, na kterých hrají profesionální hráči počítačových her. Tyto stroje mívají obrovskou operační paměť a chlubí se procesorem a grafickou kartou se špičkovým výkonem.

Výkon herních notebooků

Výkon počítače by se měl ale primárně odvíjet od toho, jaké hry na něm budete hrát. Můžete si vytipovat si hry, které si chcete zahrát a podívat se na jejich nároky na hardware. Ideální je vycházet z doporučené konfigurace u vybraných her a vzít v úvahu i to, že nároky her na hardware budou do budoucna růst. 

Obecně totiž platí, že od herního notebooku požadujete ten nejvyšší výkon – chcete si zahrát stále nové a nové hry, které jsou stále náročnější a od notebooku požadují stále vyšší výkon. Aby se vám investice, která u herních notebooků není nejmenší, vyplatila, musí mít notebook určitou rezervu – musíte totiž počítat se zvyšujícími se nároky nově vydávaných her. Vybrat si tedy notebook, který stěží splňuje požadavky nyní, znamená, že za dva roky už si nové zajímavé hry nezahrajete (nebo ne plynule a při vysokých detailech).

Tip: Mimochodem, pokud už váš starší herní notebook nové hry nezvládá, zkuste si prvně projít metody pro zrychlení počítače. Možná není problém v hardware, ale jen jste příliš dlouho nepřeinstalovali Windows.

Každopádně je dobré vědět, co nejvíce ovlivňuje herní výkon notebooku a co zas tolik důležité není. Nejvíce se pod herní výkon podepisuje určitě grafická karta. Velmi důležitými parametry jsou také výkon procesoru a velikost operační paměti. K lepšímu uživatelskému a hernímu zážitku pak dále přispívá také rychlejší pevný disk s dostatečnou kapacitou paměti. Naopak u herních notebooků nemusíte velmi řešit výdrž – pokud je budete mít hlavně na hry, budou určitě trvale připojeny do zásuvky (tady se však nabízí otázka, zda není lepší v takovém případě stolní počítač).

Důležité parametry herních notebooků

Na všechny jednotlivé parametry, které jsou při výběru herního notebooku důležité, se teď podíváme detailněji a zjistíme, jak vybrat herní notebook.

Grafická karta

Pro herní notebook a jeho výkon je nejzásadnějším parametrem. Jak vybrat grafickou kartu do herního notebooku?

Grafické karty pro notebooky dělíme na dedikované a integrované. Dedikované grafiky stojí v notebooku samostatně a mají vlastní procesor a paměť. Naproti tomu integrované grafiky jsou součástí procesoru a nebývají tak výkonné. V herním notebooku byste proto vždy měli chtít právě dedikované grafické karty.

Nejpoužívanější jsou dedikované grafické čipy NVIDIA GeForce, alternativu představuje grafika od AMD. Abyste si zahráli hry v přijatelné kvalitě, minimem je alespoň grafika NVIDIA GeForce GTX 1650 nebo GTX 1650Ti (zahrajete si na nižších detailech v rozlišení maximálně Full HD). 

Pro mírně lepší výkon však volte RTX 3050 nebo RTX 3050Ti. Pokud se nebojíte si za pořádný výkon připlatit, můžete zainvestovat do výkonnějších grafik, které vás potěší lepšími a jemnějšími detaily – například RTX 3060 (umožňuje vyšší nastavení grafiky a pohodlné hraní ve Full HD), RTX 3070, 3070Ti nebo dokonce RTX 3080 či 3080Ti (pohodlně si zahrajete i v 4K rozlišení).

Co se týče paměti grafické karty, minimem je pro hraní her 8 GB. Ideálně ale volte grafiku s pamětí alespoň 16 GB.

Pokud si přejete zvednout váš stávající grafický výkon, u notebooků to není tak jednoduché jako u počítačů, kde jednoduše vyměníte grafickou kartu. Tato možnost totiž obvykle u notebooků není. Řešení však existuje a tím je externí grafická karta pro notebook. Po jejím připojení k notebooku se aktuální grafický výkon vašeho notebooku rapidně zvedne a vy si tak budete moci zahrát i takové hry, na které předtím váš stroj kapacitu neměl.

Procesor

Další velmi důležitou součástkou je pro herní notebook procesor. Je výpočetním mozkem celého stroje a zajišťuje veškeré operace, které v něm probíhají. Aby bylo hraní co nejplynulejší, budete samozřejmě potřebovat výkonný a rychlý procesor.

Proto by procesor do notebooku na hry měl mít vždy minimálně 4 jádra (najdete je i v těch nejlevnějších modelech), ideálně však alespoň 8.

Nejznámějšími dodavateli procesorů do notebooků jsou společnosti Intel a AMD. Při výběru herního notebooku si musíte dát pozor také na jednotlivé modely procesorů, a proto je dobré se v nich vyznat. Jako herní procesory lze označit modely Intel Core a AMD Ryzen. Dále je ale důležitá také kategorie procesoru, kterou zjistíte z jeho označení.

Procesory Intel Core i3 a AMD Ryzen 3 nebudeme řešit. Na hraní her nemají dostatečný výkon a hodí se spíše do notebooků na kancelářskou práci. Základem na hraní jsou procesory Intel Core i5 a AMD Ryzen 5. Ideální zlatou střední cestou pro náročné hráče jsou pak modely Intel Core i7 a AMD Ryzen 7. Pro fajnšmekry jsou pak k mání Intel Core i9 a AMD Ryzen 9 se špičkovým výkonem.

Operační paměť RAM

Operační paměť RAM je rychlou pamětí notebooku, která zaznamenává právě proběhlé akce a podílí se na plynulém chodu notebooku. Je to tedy paměť, s kterou notebook v aktuální chvíli „operuje“. Čím větší je její kapacita, tím víc toho notebook najednou zvládá.

Čistě na hraní her si vystačíte s RAM o velikosti 8 GB. Ideálem je ale alespoň 16 GB, které herní notebook plně využije (máte jistotu, že při hraní budete schopni také plynule streamovat, nahrávat či mluvit s jinými hráči přes hlasový chat). 

Náročnějším hráčům se tak může hodit i 32 GB RAM. Na tomto parametru ale při výběru notebooku nemusíte až tak striktně trvat, jelikož další paměťové moduly si můžete přikoupit a do notebooku pohodlně namontovat i později (je však potřeba ověřit, že notebook umožňuje rozšíření pamětí).

Disk

Pevné disky dělíme na 2 typy – SSD a HDD. SSD nebo HDD pro notebook na hry?

Rozhodně byste měli chtít SSD disk, který je několikanásobně rychlejší než pomalý plotnový HDD disk. Pokud bude mít dostatečnou kapacitu (alespoň 512 GB), pohodlně si vystačíte jen s ním. Pokud bude kapacita SSD disku menší (256 nebo dokonce jen 128 GB), pak bude v notebooku určitě i další disk (klidně pomalejší HDD, najdete je v levnějších strojích). V praxi to pak bude vypadat tak, že kapacitu rychlého SSD disku využijete na systém a hry a HDD budete používat na ukládání všeho ostatního.

SSD disk pro notebook je sice dražší než HDD disk, vše se z něho načte ale velmi rychle a lze ho také snadno vyměnit. Některé herní notebooky nabízí také možnost přidání dalšího SSD disku do volného slotu, čímž se kapacita vašeho úložiště ještě navýší.

Pokud však chcete vsadit jen na jediný disk a nic dalšího neřešit, pak lze jako obecný základ na hraní her brát SSD.

Displej

Abyste si vaši oblíbenou hru vychutnali naplno, budete samozřejmě potřebovat také kvalitní a dostatečně velký displej. Co se týče velikosti, minimem na příjemný zážitek z hraní her je alespoň 15“, ideálem pak 17“. S tím ale pak souvisí i výrazně větší tělo notebooku (zde můžeme polemizovat, že se to dá řešit větším externím monitorem, ale v takovém případě se zase vracíme k tomu, zda není lepší stolní počítač).

Co se týče rozlišení a technologie, základem na solidní hraní her a dnešním standardem herních notebooků je Full HD rozlišení (1 920 x 1 080 px) a IPS technologie, která má skvělé pozorovací úhly. 

Ve spojení s dostatečně výkonnou grafikou si ale pro lepší zážitek ze hry můžete připlatit i za vyšší rozlišení (2 560 x 1 440 px). Dále pak můžete zainvestovat i do 4K rozlišení, ale to na 15“ či 17“ obrazovkách notebooků nemá velmi smysl. Ušetřené peníze se více vyplatí investovat raději do pořádného procesoru nebo RAMky.

Neopomeňte ale ani obnovovací frekvenci displeje. Pro plynulé hraní her budete na herním notebooku potřebovat minimálně 120 nebo 144 Hz. Hráči požadující věrnější zobrazení barev budou potřebovat displej s frekvencí 165 Hz nebo 240 Hz.

Klávesnice

Klávesnice na herním notebooku musí být hlavně pohodlná pro vás. Zde se proto řiďte vašimi subjektivními pocity. Herní notebooky mívají velmi často funkci podsvícení klávesnice, která vám umožní pohodlné hraní v noci. Není důvod, aby váš nový notebook tuto funkci neměl.

Dále se také ujistěte, že klávesnice na herním notebooku podporuje funkci současného stisknutí několika kláves najednou a že na jejich stisknutí opravdu zareaguje. Tuto funkci při hraní her, kde se vše děje ve zlomku sekundy, velmi oceníte (budete schopni provést třeba 3 akce najednou).

Konektivita

Na závěr se při výběru herního notebooku zaměřte také na jeho konektivitu (tedy to, jaké má porty a možnosti připojení). Připojit budete muset různá zařízení a čím víc různých portů notebook má, tím samozřejmě lépe.

Základem jsou určitě alespoň 3 klasické USB porty. Poslouží k připojení myši, chladicí podložky, externího disku nebo flashky. Dále by herní notebook určitě měl mít také HDMI port, abyste mohli připojit externí monitor.

Další užitečnou základní výbavou je pak 3,5 mm jack pro připojení sluchátek či reproduktorů a LAN port pro připojení k internetu kabelem (pokud berete lagy vážně). Samozřejmostí je pak možnost bezdrátového připojení jiného zařízení k notebooku přes Bluetooth.

U lepších herních notebooků pak najdete také USB-C port. Otázkou pak je, jaké rozhraní či výstup můžete u tohoto USB-C konektoru využít. Některé lepší a dražší notebooky v rámci USB-C portu totiž podporují například výstup Display Port (připojení k externímu monitoru jediným kabelem a využití napájení a portů monitoru) nebo třeba rozhraní Thunderbolt (slouží například k připojení dokovací stanice nebo třeba externí grafické karty).

Výhody a nevýhody herních notebooků

Teď už víte, jak vybrat herní notebook s ohledem na vaše specifické potřeby. Jaké vám herní notebook přinese výhody? A má i nějaké nevýhody?

Výhody herních notebooků

  • Vysoký výkon umožňující hrát i hry náročné na grafiku.
  • Univerzální využití – herní notebook neznamená, že na něm musíte pouze hrát hry. Využijete ho také na střih videa či běžnou kancelářskou práci nebo osobní zábavu.
  • Velmi atraktivní design stroje s netypickými tvary a podsvícenou klávesnicí.
  • Výborný displej s dobrým rozlišením, který věrně zobrazuje barvy.

Nevýhody herních notebooků

  • Vysoká cena – připravte se, že do kvalitního herního notebooku už musíte opravdu zainvestovat.
  • Větší spotřeba energie a časté přehřívání – pod herním notebookem by chladicí podložka měla být samozřejmostí, přesto se vysoká teplota podepisuje pod výdrž notebooku, která je ve srovnání s kancelářským strojem nižší. S tím souvisí často i vyšší hlučnost větráků při hraní.
  • Velikost a hmotnost notebooku – herní notebooky bývají větší a těžší než kancelářské stroje. Odpovídající chlazení lze instalovat jen do většího těla notebooku. Tenké herní notebooky proto mají vyšší tendence se přehřívat.

Connor Stark

Neustále se učím a snažím zlepšovat. Vyzkoušel jsem desítku koníčků, do kterých jdu all-in po dobu prvního učení se, kdy jde učící křivka strmě nahoru: Yoyování, Discgolf, Zouk, Kendama, Cardistry, Magic:The Gathering, Dota 2. Nyní je to primárně stavba FPV dronů, acroyoga, a největší záliba ze všech: Řídit FYFT. Své zkušenosti o produktivitě sdílím na svém webu Stark.CEO

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button