NovinkyPCRecenze

Jagged Alliance 3 – důstojný nástupce

Na otázku, jaký má plán se svými nepřáteli, Sun Tzu jednou řekl, že je chce „stopovat, najít a zabít“. No, byl to buď on, nebo Sylvester Stallone, ale na tom vlastně nezáleží, protože to byl skvělý plán. Ve skutečnosti tak skvělý, že ho nespočet videoher použilo jako jádro svého příběhu. Jenže tyto hry jen zřídka zahrnují kontext, ve kterém to bylo řečeno, protože je až příliš “hloupý” na to, aby byl součástí interaktivní zábavy. Zapírat, zapírat, zapírat. Nebyl by to ale tým z Haemimont Games, kdyby neignorovali fakt, že Expendables a jim podobné fláky nikdo nesleduje za střízliva… Dostáváme tak Jagged Alliance 3, hru postavenou na konceptu vysloužilého kvazi žoldáka, která je díky fenomenální hratelnosti jednou z nejpříjemnějších tahových, strategických bojových her na světě.

Stejně jako už zmínění Expendables je i premisa Jagged Alliance 3 jako vystřižená z magazínu “Soldiers of Fortune”. Když frakce zlotřilých žoldáků převezme vládu nad africkým národem, jste to vy, kdo má za úkol sestavit četu žoldáků, která se následně vrhne na až komicky zlé padouchy. Jakmile si vyberete svůj tým “karikatur”, které jakoby byly vystřiženy z filmových fláků 90. let, budete vrženi do otevřeného světa, ve kterém máte za úkol “stopovat, najít a zabít” zlotřilého “Majora” a obnovit tak pořádek v zemi Grand Chien (Velký pes – ne, neděláme si legraci).

V části “stopování a hledání” využíváte cRPG mechaniky, pro následné “zabíjení” pak systém “tahových soubojů”. Ten je víceméně přesně to, co byste očekávali. Poté co rozmístíte své žoldáky na různá místa (nebo jste přistiženi AI nepřáteli) začíná souboj na tahy, kdy se střídáte s protivníky ve střelbě jeden na druhého a užívání schopností či pohybu po skvěle zpracovaných mapách. To vše samozřejmě trvá, dokud jeden z týmů neskončí mrtvý.

Každý kdo kdy hrál XCOM moc dobře ví, že na tomhle systému se toho moc pokazit nedá a díky bohu Jagged Alliance 3 si z něj bere příklad. Tvůrci navíc odstranili procentuální šance na zásahy, zachovali klasický pohyb po mapě spolu s cover systémem a přidali možnost zničit zdi pomocí výbušnin.

Dohromady to působí naprosto skvěle. To kde hra ale exceluje je samotné hledání “padouchů”. Hra vám totiž neřekne, kde je onen zlověstný vůdce nepřátel a donutí vás tak k průzkumu své velké open-world mapy v podobném stylu jako vysoce populární Divinity: Original Sin 2. To znamená, že budete cestovat po světě, plnit vedlejší úkoly a potkávat se se zajímavými postavami, abyste svou skupinu žoldáků uživili na cestě za osvobozením této vskutku zajímavé země. Hra se díky tomu vlastně stává pořádným “cRPG”, kdy nemusíte jen zabíjet nepřátele a můžete si užít i odlišný typ zábavy.

Jagged Alliance 3 má navíc skvěle napsané postavy a dialogy, které zajišťují hodiny zábavy. Taky co byste čekali, příběh je jak z béčkového filmu z 90. let a tomu přece musí odpovídat i postavy a s tím spojené konverzace. Nebudu tu nic spoilerovat, ale připravte se i na “Get me a choppa!” Hra skvěle využívá atmosféru médií, kterými se inspirovala a už jen to zaručuje, že se nudit nebudete.

Ve hře nechybí i kooperace pro dva hráče, kterou můžete dokonce doplnit o modifikace samotných hráčů. Jak to funguje? Když do hry pozvete svého kamaráda, přidělíte mu kontrolu nad některými z vašich žoldáků a můžete tak směle pokračovat v příběhu spolu nebo nezávisle na sobě.

Aby to tu ale nebyla samá chvála, je potřeba zmínit, že ne vše je růžové a pár drobných nedostatků se tu najde. Jedním z nich je řekl bych až “extrémní” obtížnost soubojů, kdy opravdu pochopíte, co to znamená “pyrhovo vítězství”. Navíc hra neběží až tak dobře jak byste čekali a neobsahuje ani pořádný tutoriál pro nováčky žánru, mimo bojové prvky. Žádná z těchto věcí vám ale nezničí požitek ze hry.

Jagged Alliance 3 je tak ve výsledku skvělou hrou, které odvádí úžasnou práci při překlenutí propasti mezi bojovými RPG a tradičnějšími cRPG. Nabízí úctyhodnou grafiku, skvělé postavy a dialogy a bude vás bavit od začátku až do konce.

Verdikt

Příběh - 90%
Grafika - 85%
Hratelnost - 95%
Zvuk - 85%
Technický stav - 80%

87%

Naše skóre

Jagged Alliance 3 je skvělou hratelnou verzí 90kových filmových klasik, která nabízí hodiny zábavy.

User Rating: 3.2 ( 1 votes)

Jan "White Rabbid" Kőrmendy

Šílenec do fantasy a sci-fi, geek, streamer, ale hlavně vášnivý gamer tělem i duší! Hry mě provází celý život a tak jsem tu, abych vám dal něco, do toho vašeho.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button