NintendoNovinkyPCRecenze

The Legend of Tianding – Robin Hood z Tchaj-Wanu

Rychlá akční plošinovka The Legend of Tianding je založena na skutečných událostech a skutečných postavách. Liao Tianding byl ve 20. století označován jako Robin Hood z Tchaj-Wanu, kdy bojoval za práva vesničanů, okrádal bohaté vykořisťovatele a peníze rozdával chudým a potřebným. Hra vyšla poprvé v roce 2004 a letos jsme se dočkali krásneho remaku. The Legend of Tianding je vytvořena ve stylu tradiční čínské mangy. Pojďme se hlouběji podívat na dobrodružství mladého bojovníka za práva obyčejných lidí, který dnes platí téměř za národního hrdinu.

The Legend of Tianding v kostce

Píše se rok 1909 a my se ocitáme v rušné tchaj-wanské čtvrti Dadaocheng. Japonské síly vyhrály v čínsko-japonské válce a tím převzali kontrolu nad Tchaj-Wanem. Utlačovaní obyvatelé volají po pomoci, ale nikdo je neslyší. Až na jednoho mladého bojovníka kung-fu, který se nebojí postavit přesile a přináši lidem naději na pohodlnější život. Liao Tianding je ambiciózní, impulzivní a hlavně tak neskutečně optimistický, že je to až nakažlivé. Mezi místními je už před začátkem příběhu takovou malou legendou, ale je potřeba o sobě dát znovu vědět. Japonští kolonizátoři vytahují drápky.

Na své cestě se Liao Tianding dozví, že musí najít tři vzácné amulety, které otevírají vchod do bájné krypty s ukrytým pokladem. Ale není sám, kdo se chce pokladu zmocnit. Po bohatství a slávě pase i tajné bratrstvo japonských zabijáků s názvem Black Dragoon. Tian se tak musí vydat na cestu a postupně získat všechny tři amulety dřív, než se k němu dostane někdo nepovolaný. Ale bez přízně svých přátel a občanů by se to nepovedlo. Poklad není to jediné co krypta skrývá a Lian se musí postavit proti opravdu mocnému nepříteli, kterého poklad nezajímá. Chce totiž něco mnohem vzácnějšího. A to je absolutní moc.

Oddechovka na volné odpoledne

Krásná rychlá hra, která jede ve stylu Streets of Rage. Jako postava Lian Tianding běháte po měste, pomáháte obyvatelům, kteří vás žádají o malé laskavosti. Třeba najít ztracený klobouk, nebo doručit vzkaz. Nemáte ani na výběr zda přijmout nebo odmítnout. To kladný hrdiná nedělá a prostě úkol automaticky přijme. Většina z nich se však nakonec vyřeší sama, protože se může stát, že ztracenou věc máte už ve svém inventáři. Mapa pak není kdovíjak velká a z jedné její strany na druhou se dostanete doslova za pár minut. Má ale jednu velkou nevýhodu. Orientace v ní je dost chaotická a když si myslíte, že přejdete plynule z jedné sekce do druhé, zjistíte že vlastně stojíte úplně jinde. To ale nic nemění na tom, že příležitostí na vedlejší mise je dostatek. Cestu vám akorát znepříjemňují policisté. Lidový hrdina nebo ne, pořád jste označený za zloděje. Takže zatykač, vypsaná odměna a už to lítá.

Bojů si užijeme opravdu hodně. Ať už proti policii, vojákům nebo i proti samotným bossům. Základní zbraní ve vašem inventáři je obyčejná dýka, kterou si postupem času můžete vylepšovat. Vylepšit si můžeme i drop itemy, poškození s dýkou a podobně.

Boss Fights? Taky tu jsou, žádné strachy

A souboje s bossy? No radši nemluvit. První boss mi dal pořádně zabrat. Narazíte na něj totiž hned v první velké misi, a to ovládání, kdy skákat, rollovat, odrážet kulky a ještě do toho samotný fight je pro začátek dost hard. Zbytek bossů už byl v pohodě. Stačí si pamatovat jejich techniky a vlastně se mu tlemíte do očí. Teda až na toho posledního. Raději bych znova vyzval Sigrun v God of War, než si to s ním rozdat znovu. Je to fakt zmetek, který dělá comba nekontrolovaně. Takže nikdy nevíte, co od něho zrovna čekat. A když na vás jde s ledem, ohněm, elektřinou a vy máte jen malou dýku. Tak to je už slušný bizár.

Velkou výhodou je, že můžeme odzbrojovat nepřátele. Vypadá to dost efektivně. Mrsknete po nich kus látky, omotáte je a prásk s nima o zem. Jako odměna na vás čeká zbraň, kterou oni drží v ruce. Ale pokud nedrží nic, tak máte smůlu. Zbraně od nepřátel jsou hodně různorodé. Dostat můžete obyčejné kameny nebo i dokonce bazuku. Ale má to jeden háček. Jdou využít pouze v omezeném množství. Například do bazuky máte jen 3 rakety, nebo mečem lze švihnout jen 9x. Počet využití lze zvýšit, ale je to na blind. Protože vylepšení na tyhle srandy dostanete od žebráků, kterým darujete nějakou tu zlatku, ale nikdy nevíte co vám padne.

The Legends of Tianding se hraje pěkně v klidu, než vás zabije nějaká blbost

Příběh hry je krásně vymyšlený a rozdělený celkem do šesti kapitol. Každá z nich je unikátní a naučíte se v nich i novou techniku bojů. Děj plyne sám od sebe, aniž by vás vývojáři do něčeho nutili. Žádná část hry není nijak zdlouhavá, nemusíte se ani proklikat tunou dialogů. Samotný gameplay prolínají někdy i vtipné ukázky, co se děje když Lian není zrovna na scéně. O ty se stará většinou komisař policejního oddělení, který má už nervy v kýblu, protože vás stále nedokázal chytit.

Ale postupem času se v příběhu nabaluje i počet schopností, které umíme. Kombinovat poté několik skillů není úplně sranda a vás žvejkne vlak, protože si spletete tlačítko nebo stisknete combo ve špatné kombinaci. A u toho mě trochu jely nervy, to se přiznám. Ale největší haluzárna je houpání ve stylu Spider-Mana. Vzhledem k tomu, že nemáte možnost nějak mířit na úchyty a missnete ten okamžik kdy se zhoupnout, tak jste nahraný. Avšak bez toho by byla hra zase až moc jednoduchá. Takže to beru jako menší zpestření.

Pocity ze hry? Já se bavil

The Legend of Tianding má svižné tempo a dá se dohrát prakticky za několik hodin. Já se snažil brát i všechny vedlejší úkoly a i tak mi to zabralo necelých 12 hodin. Ale pokud se chcete zaměřit pouze na hlavní dějovou linku, tak to máte za jedno odpoledne zmáknutý. Teda skoro. Jít s nevylepšenou postavou do závěrečného boje je docela sebevražda. Moc oceňuji grafické zpracování samotné hry. Textura je výrazná a barevně to nádherně sedí do konceptu hry. O audiu není moc co říct. Když je klid, tak slyšíme hudební podtext, kdy se hraje na flétnu a při bojích zase převládají bubny. Alespoň to podtrhuje celou dramatičnost situace.

Abych to shrnul, tak u hry jsem se skvěle bavil. Člověk hezky vypne, vychutná si krásný příběh, vtipné dialogy a nemusí řešit nějaké složité rozhodování. Ale musím si to zahrát znovu, protože k dispozici je několik konců. A věřte nebo ne, já to dohrál s hodně drastickým koncem. Takže jsem asi někoho pěkně naštval. Musím zjistit koho a proč.

Menší ochutnávka na závěr. Co si myslíte o komisaři, který se snaží dostihnout parní lokomotivu a vezme si k tomu drezínu? Tohle bych chtěl vidět zfilmované.

Moc chci poděkovat Neon Doctrine, že nám poskytli titul k vyzkoušení a následné recenzi. Postarali se mi o svěle strávený čas a přeji jim mnoho dalších úspěchů. A vám s čistým svědomím radím, že pořízením The Legend of Tianding nemůžete nic zkazit.

Hodnocení

Příběh - 85%
Postavy - 80%
Zvuk - 65%
Grafika - 90%

80%

The Legend of Tianding je odpočinková plošinovka, kde se budete skvěle bavit. Vtip, akce, napětí....vše je tu k dispozici a velkým tahákem je hlavní hrdina, který je tak okouzlující až to bolí.

User Rating: Be the first one !

Tomáš "Zitik" Zita

Vášnivej čtenář fantasy , hráč Dračího doupětě a nenapravitelnej gamer. ,,Kolik charakterů žiješ, tolikrát jsi elfem, trpaslíkem, člověkem atd :-D ´´

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button