Novinky

Activision Blizzard čelí žalobě od státu Kalifornie

Po dvouletém vyšetřování spadla na tvůrce nejslavnějšího MMORPG žaloba od California Department of Fair Employment and Housing. Activision Blizzard podle ní svým zaměstnankyním zajišťuje špatné pracovní podmínky a to zahrnuje kompenzace, objem práce, povýšení a vyhazovy. Ženy ve firmě tvoří zhruba dvacet procent z celkového počtu zaměstnanců.

Žaloba popisuje celkovou atmosféru na pracovišti, ale také konkrétní příklady. Mužští zaměstnanci „při pobytu v kancelářských prostorách pijí větší množství alkoholu, což často vede k nevhodnému chování vůči zaměstnankyním.“ Dále prý přenechávají svou práci ženám, zatímco sami v pracovní době hrají hry, otevřeně žertují o znásilnění nebo ženských tělech.

Zaměstnankyně se také potýkají s neochotou vedoucích je povýšit. Obavy mají zejména kvůli případnému otěhotnění. Ty, které už děti mají, schytávají kritiku za odchod z práce, aby vyzvedly své ratolesti ze školky. Při kojení jsou vyhazovány z místností, aby je mohli mužští kolegové využít pro mítinky.

Zaměstnankyně na firemním výletu spáchala sebevraždu kvůli sexuálnímu vztahu, který měla se svým mužským nadřízeným. Nadřízený si podle policie vzal na výlet anální kolík a lubrikant. Jiný zaměstnanec potvrdil, že zesnulá zaměstnankyně musela v práci trpět sexuálnímu obtěžování už dříve. Konkrétně na prázdninovém večírku před její smrtí kolovala mezi mužskými kolegy fotografie její pochvy. Část žaloby

Ženy v Activision Blizzard také dostávají menší plat než muži. Platový rozdíl mezi pohlavími lze vidět napříč všemi pracovními pozicemi i věkovými skupinami. Podle žaloby jsou ženám při nástupu nabídnuty méně lukrativní pracovní příležitosti a kompenzace za ně než mužům.

Společnost Activision Blizzard sice dělá populární hry, její praktiky však populární nejsou. V březnu propustila zhruba 200 pracovníků, zatímco šéf Bobby Kotick měl dostat bonusy ve výši až 200 milionů dolarů.

Patrik Broniek

Fanoušek počítačových her, esportu a hudby.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button