KomiksNovinkyRecenze

Wonder Woman: Válkonoška | Recenze

Wonder Woman: Válkonoška se mi dostala do rukou jako recenzní výtisk a docela jsem se na jeho čtení těšila. Tento grafický román je založen na knize od Leigh Bardugové, která je populární autorkou Young Adult Fantasy románů. Kniha sleduje příběh mladé Diany ještě předtím, než se stala Wonder Woman. Nedávno rozvířil vody nový film Wonder Woman 1984. Oproti němu se však komiks dívá na jinou Dianu, na Dianu, která se Wonder Woman teprve má stát.

Diana touží dokázat svým sestrám, legendárním bojovnicím, že se jim vyrovná. Ale v rozhodné chvíli zahodí příležitost získat slávu a riskujíc vyhnanství poruší amazonský zákon, jen aby zachránila pouhou smrtelnici, Alii Keralisovou. A co hůře, ukáže se, že Alia není obyčejné děvče a svým statečným činem Diana možná přivodí zkázu světa.

ANOTACE

Příběh

Diana, která jako jediná z Amazonek neprošla smrtí v legendárním boji, si těžko na ostrově Themyscira hledá svoje místo. Když se snaží svoji sílu dokázat v běžeckém závodě, vyruší ji bouře, která zapříčiní potopení lidské lodi. Navzdory všem zákonům Diana zachrání z rozbouřených vln dívku Aliu, která je prokletá válkou. Obě dívky se pak vydají na cestu, aby prokletí zvrátily a zachránily nejen Aliin život, ale i osud celého světa.

Začátek příběhu, který se odehrával na Themysciře, mě velice bavil a byl zajímavý. Komunita Amazonek má velice zvláštní pravidla a kulturu, takže mě trochu mrzelo, když se po chvíli příběh vydal do našeho světa. Toužila jsem se více dozvědět o tom, jak jejich životy fungují a jaká tajemství Themyscira ukrývá.

V části, která se odehrávala v našem světě, děj trochu ztratil na tempu, ale vše vynahradilo finále s docela očekávaným dějovým zvratem. Ponoření se do mytologie Válkonošek a jejich fungování mě zaujalo svým provázáním se starými řeckými pověstmi.

Styl adaptace

Jak už jsem zmiňovala, příběh je adaptací knihy od Leigh Bardugové. Musím říct, že to na díle bylo trochu znát. Ony změny tempa by v knize možná vypadaly lépe, stejně tak by se v knize mohl příběh zabývat věcmi více do hloubky, než v kresleném formátu. Adaptace vnitřního monologu postav byla nahrazena docela dobře hranatými okénky, v případě Alii ještě označenými červenou barvou. Knižní předlohu jsem ale zatím nečetla, tak nemohu říct, jestli problémy s tempem má i ona, nebo vznikly právě adaptací.

Jako celek ale Válkonoška navzdory drobným neduhům fungovala dobře. Co ztratila oproti knižnímu formátu, to dohnala na ilustracích (ty mytické postavy a příšery, to byla prostě potěcha pro oko!) a způsobu vyprávění. Důležitou roli ve Válkonošce sehrály také zajímavé postavy, které mezi sebou měly silnou chemii.

Postavy

Diana byla jednou z hlavních představitelek. Bylo zajímavé ji vidět jinak, než jako už hotovou hrdinku, která se ničeho nebojí a věří sama sobě. Diana ve Válkonošce je teprve na začátku své hrdinské cesty, hledá sebe sama a snaží se zapadnout do světa, ve kterém žije. Už tady je ale čestná, odvážná a odhodlaná, aniž by byla její odhodlanost protivná.

Alia, kterou Diana zachrání z potopené lodi, je hodně jiná. Je fyzicky méně zdatná, drobná, ale vše dokáže vyvážit svojí tvrdohlavostí. Její prokletí ji vede na krkolomnou cestu k sebepoznání, kdy se jí do cesty postaví zkoušky odvahy a víry v přátele. V knize jsem se s ní nedokázala sžít tolik, jako s Dianou, ale přišlo mi, že byla popsaná docela uvěřitelně.

Mezi její přátele patří její kamarádka Nim, její bratr Jason a bratrův kamarád Theo. Ti tvořili nesourodou partu, ve které se jednotlivé postavy pošťuchovaly a drbaly. Nim, která byla ujetá do návrhářství, mě občas svou urýpaností trochu otravovala, naopak Theo byl se svojí prostořekostí docela milý.

Ilustrace

Kniha je grafickým románem, proto v ní samozřejmě obrovskou roli hrají ilustrace, které vypráví Dianin a Aliin příběh. Samotný styl ilustrací se mi zalíbil, ačkoliv jsem měla určité výhrady vůči zobrazení jednotlivých postav. U těch trochu haprovala konzistence, kvůli které jsem občas měla problém poznat, kdo je jaká konkrétní postava.

Další věc, na kterou jsem si musela déle zvykat, je barevná tonace díla. Jak si můžete všimnout, většina komiksu se topí v modrých barvách, přičemž červená se objevuje jen u zmínky legend, válek a minulosti. Možná proto na mě příběh Válkonošky působil trochu více pochmurně, než jaký byl. Co však na díle musím vychválit, jsou scény zachycující souboj. Ty byly velice podařené a vdechly do kreseb život.

Wonder Woman: Válkonoška v soutěži!

Chtěla bych poděkovat Crew za recenzní výtisk Válkonošky, díky kterému jsem pro vás tuto recenzi mohla zpracovat. Pokud jsem vás touto recenzí na Válkonošku nalákala, neváhejte a kupte si ji na stránkách Crew.

A pokud byste chtěli Wonder Woman: Válkonoška zdarma stačí vyplnit soutěžní otázku a zařadit se tak do slosování! Vítěze ohlásíme 10.02.2021!

Verdikt

Příběh - 80%
Postavy - 75%
Styl psaní - 75%
Ilustrace - 70%

75%

Válkonoška je obstojný komiks, který je zajímavý především tím, jak čerpá z Řecké mytologie. Svět Amazonek je zajímavý a je trochu škoda, že se v něm děj nezdržel déle. Ilustrace jsou docela vydařené, ačkoliv mi neseděla modrá tonalita většiny díla a občas byly postavy těžké na rozeznání.

User Rating: Be the first one !

Kristýna "Rem" Dostálová

Vypařenka, která ráda paří, čte, píše a skládá hudbu. Když nedělá nic z toho, běhá po lese v kostýmu elfa při aktivitě, které se říká LARP. Důležitým okamžikem jejího života se stal den, kdy začala pařit Skyrim. Zbytek, jak říkají, je už legendou.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button