NintendoNovinkyPCPS4PS5RecenzeXbox OneXbox Series X

Immortals Fenyx Rising: Oddechovka na dlouhé zimní večery | Recenze

Immortals Fenyx Rising je nová akční hra od Ubisoftu, ve které se stanete hrdinou antického Řecka. Zlý titán Typhon totiž ukradl esence bohům a zpustošil tak celou zemi. V roli Fenyxe tedy musíte bohy osvobodit a společně titána porazit. 

Immortals Fenyx Rising – Story Trailer

Pár let po Assassin’s Creed Oddyssey přichází vývojáři Ubisoftu s další hrou, která se odehrává ve starém Řecku. Původně se dokonce jmenovala Gods and Monsters, nakonec se však název změnil na Immortals Fenyx Rising. I tady narazíte na oživlé legendy, bájné příšery a zákeřné bohy. Ubisoft Quebec si z Assassin’s Creed půjčil hodně věcí, ale zároveň dokázal přidat věci nové.

Příběh

Jak napovídá vesele barevná grafika, hra samu sebe nebere vážně. Grafika, ve které mají bozi zářivé barvy, mi připomněla animovanou pohádku Herkules, které byl celý nádech hry docela podobný. Vše ve Fenyxovi začíná vyprávěním mezi Diem a Prometheem, kteří se mezi sebou celou dobu popichují. 

Prometheus vypráví příběh o hrdinovi, Fenyxovi, který se vydal na hrdinskou cestu. V průběhu hry tak komentují váš postup. Většina lidí se proměnila v kámen a tak záchrana všeho visí na bojovnici/bojovníkovi Fenyx, která se po potopení své lodě musí chopit starých artefaktů.

Aby porazila titána Typhona, musí zachránit Athénu, Afroditu, Árese a Hephaista, kterým byla ukradena jejich esence a byli proměněni na něco jiného (co, to tady prozrazovat nebudu, ačkoliv trailery na FIR jsou v tomto poměrně spoilerující). Fenyx také musí čelit zkorumpovaným hrdinům, kteří vás v podobě přízraků čas od času budou nahánět. 

V příběhu je trochu otřepaný humor, který mi ale neskutečně sedl. Ať už se jedná o slovní hříčky nebo narážky na řeckou mytologii, občas jsem se musela smát nahlas. Celá hra má díky tomu odlehčený tón a není příliš vážná. Obecně působí jako oddechovka, u které si člověk odpočine a většinou nemusí tolik přemýšlet. Také umí překvapit ke konci docela nečekaným zvratem… Ale o tom vám nic neřeknu. To uvidíte ve hře sami.

Barvitý svět

Barevná saturace hry vás možná napoprvé praští do očí. Oproti realistickému stylu, kterého se snaží vývojáři dosáhnout v Assassin’s Creed, se postavy podobají svýma velkýma očima spíše animovaným postavičkám. Svět Immortals Fenyx Rising je prostě barevný.

Ve hře potkáte kyklopy, harpyje, trojhlavé psy a další monstra, kterými je řecká mytologie propletená. Vyslechnete si také vyprávění o řeckých bájích a pověstech, která věrně následují mytologická vyprávění. Pro ty, kteří řeckou mytologii znají, je to příjemné opakování, které je doplněno o detaily, které se třeba tolik dobře nepamatují. 

Svět je rozdělený na několik částí. Každá “říše” jednotlivých čtyřech bohů vypadá jinak a pohybují se v ní různí tvorové. Oproti jejich barevnosti pak kontrastuje hornatá oblast “King’s Peak”, do které se dostanete až ke konci hlavní linky. Ve středu ostrova pak stojí Typhonův vulkán.

Potkávání jednotlivých monster ve hře je zábavné, každá příšera vypadá jinak a jinak se i chová. Každý enemák má tak určitý styl boje, který se třeba ještě mění v průběhu hraní. O tom ale v další části.

Co má Fenyx také zmáknuto, je hudba a zvukové efekty. Dabing postav zní velice propracovaně a podkresová hudba vám dá pocit, že zažíváte nějaké opravdu epické dobrodružství.

Herní mechaniky pohybu po mapě

Hned po úvodu si asi všimnete, že animace šplhání, plížení a skákání je podobná AC jako vejce vejci. Stejně podobně působí i pohybování v menu, “eagle eye”, pomocí kterého si markujete body na mapě a další věci. I tak je ve Fenyxovi spousta zajímavých mechanik, které jsou zábavné a působí dobře.

Jednou z nich je třeba stamina, kterou čerpáte při šplhání a při boji. Hlavně v začátcích hry, kdy nemáte ještě tolik stamina potionů a nemáte stamina upgrady, musíte nad šplháním přemýšlet a plánovat, kde se zastavíte, abyste nabrali dech. Šplhání se tak stane více zajímavým. 

Stejně tak čerpá vaši staminu i plachtění, které je nedílnou součástí gameplaye. To vám totiž umožňuje slétnout z vyvýšených bodů a dostat se tak rychle kam potřebujete. Pokud jste ale už na zemi a nemáte nějaký vyšší bod, ze kterého byste mohli plachtit, vyplatí se ulovit si nějakého mounta. 

Pokud vás nebaví cestování po mapě, můžete také využít fast travel pointy, které se vám otevírají postupným objevováním světa. 

Herní mechaniky boje

Hned na začátku získáte ve hře legendární předměty od známých postav z mytologie. Na ně se pak váží schopnosti, které budete moct využít v boji. Ať už se jedná o charge attack se štítem, házení těžkých předmětů nebo kopí, která vymrští nepřátele do vzduchu, boj s magickými artefakty je zajímavý.

Vašimi hlavními zbraněmi jsou sekera, meč a luk s šípy. Já ve svém průchodu využila od všeho něco. Sekera v kombech stála více staminy a v případech jejího nedostatku se vám zase hodil do ruky meč nebo luk. Kupováním perků můžete získat různé zajímavé kombinace, které můžete podle libosti a podle zbývající staminy kombinovat.

Samotný boj je zábavný i díky propracovanému systému perků. Při kupování božských schopností můžete výrazně změnit styl, jakým budete později bojovat, nebo i plnit logické puzzle ve vaultech. 

Co se týká boss fightů, většinou se jedná o zajímavé souboje. Často jsem se musela v souboji stáhnout trochu dozadu a chvíli sledovat, co všechno za spelly protivník má. Poté jsem musela vymyslet způsob, jakým útočníka porazit. Zatímco jedni bossové byli nebezpeční na blízko a museli jste na ně útočit hlavně z dálky, u jiných jste si to museli rozdat pěkně tělo na tělo. 

U dalších bylo třeba je stunnovat, abyste se k nim vůbec dostali. Bossů je ve hře opravdu hodně, ať už těch mini, nebo těch obrovských. Až na výjimky se ale nebudete nudit, boj s nimi totiž není klasické klikání na levé tlačítko myši. Pomocí mytických schopností a perků se dá boj opravdu pěkně rozvíjet.

Vaulty a logické puzzle

Velkou součástí hry jsou také logické puzzle. A pomocí větrných proudů, skákání, posouváním koulí a krabic musíte splnit všelijaké úkoly, které na vás čekají ve všech vaultech a někdy i na mapě. Jejich průchodem pak získáváte Diovy blesky, které potřebujete k upgradům staminy. 

Tyhle úkoly jsou udělané tak, že se nestanou repetitivními ani po delším plnění. Každý puzzle má totiž unikátní řešení, navíc vám ve hře představují další a další mechanismy plnění. Tyto části hry mi připomněly starý dobrý Portal, ve kterém pomocí zatěžování mechanismů musíte procházet testovacími místnostmi. Někdy byly hádanky docela lehké, jindy jste ve vaultu několik minut strávili prohlížením okolí a přemýšlením nad tím, co a jak a kam. 

Každopádně se za mě jedná o zdařilou část hry, která mě většinu času bavila. Pokud jste ale odpůrcem různých skládaček a puzzlí a radši byste jen bojovali, Fenyx vás možná zklame. Při průchodu hlavní linky je potřebujete k zachránění bohů. A ke konci hry budete muset projít dlouhým územím, které otestuje vaše schopnosti s vyplňováním těchto puzzlů. 

Upgradování a craftění

Immortals Fenyx Rising je příjemný svým upgradovacím systémem. Oproti třeba AC Origins totiž nemusíte neustále kupovat za velké peníze upgrady na zbraně, aby se srovnaly s vaším levelem. Místo toho má každá zbraň nějaký spešl stat, třeba jako že vám přidá jeden stamina chunk nebo jeden health chunk. Každý nástroj si pak můžete za barevné shardy upgradovat na vyšší level, který platí pro všechny zbraně toho druhu. 

Tento způsob upgradů je mnohem příjemnější, než ten výše zmíněný. Většinu upgradů musíte udělat v Hall of Gods, kam se také vracíte bavit se s již osvobozenými bohy. V posilovně si pomocí Diových blesků kupujete další staminu, pomocí ambrosie si zdokonalujete zdraví, v kotlíku si vaříte lektvary a podobně. I tak na mapě najdete pár míst, kde můžete také craftit, takže se nemusíte vždycky vracet do Hall of Gods.

Také vás díky němu více baví hledání truhliček a jiných míst, kde suroviny potřebné k upgradům můžete sehnat. Díky sbírání fíků, tulipánů, granátových jablek a modrých houbiček si můžete craftit potiony, které vám pomůžou útočit, bránit se, získat health chunky nebo další staminu.

Zvláště při náročných výstupech na vysoké sochy nebo dlouhém plachtění přes půlku mapy se vám bude modrý potion na získání staminy velice hodit. 

Fenyx Immortals Rising si zakládá na character customization

Jedna z věcí, která ve hře byla hodně propracovaná, byla možnost customizace vašeho Fenyxe. Hned na začátku je možné zvolit si, jestli bude mít váš Fenyx mužskou nebo ženskou postavu. Dále si vybíráte barvu vlasů, pleti, očí, váš účes a další věci. Dobré je, že se podoba dá změnit i během hraní.

Co se týká zbraní a brnění, velice mě překvapila možnost překrýt vaši současnou zbraň skinem jiné zbraně, kterou vlastníte. Připomíná to systém transmogů, které fungují v online hře World of Warcraft. Ačkoliv tato možnost bude pro některé zbytečností, já jsem si užila, že jsem si mohla svoji postavu udělat takovou jakou chci, aniž bych musela přijít o equip, který jsem chtěla používat.

Ve hře je pořád co dělat

Hra mě bavila celou dobu svojí různorodostí. Oproti příběhům z posledních dílů AC, které se berou příliš vážně a občas i nudí, jsem se ve Fenyxovi skoro nenudila.

Mimo hlavní linku, která sama dokáže zabavit na zhruba asi dvacet hodin, můžete po mapě sbírat truhličky, plnit logické puzzle, probíhat vaulty, plnit challenge. V nich máte za úkol třeba prostřelit kruhy šípem nebo proběhnout nějakou trasu, která bývá často náročná. Také můžete plnit vedlejší úkoly od bohů i poté, co je osvobodíte. Získáte tak další armory a skiny na armory.

Jednou z věcí, kvůli kterým se do Immortals Fenyx Rising plánuji vrátit i po dohrání, je sbírání mountů. Jsou roztroušeni všude na mapě a když je najdete, jednoduše se k nim připlížíte a zkrotíte si je. Mounti vypadají jako koně, jeleni ale třeba i pegasové a jednorožci (ten připomněl mého milovaného unicamela z AC: Origins).

Také mě stejně jako v AC: Syndicate nebo AC: Origins láká vyplnit speciální puzzle, kdy po mapě sbíráte krabičky nebo koukáte na hvězdy a pak dostanete třeba speciální armor. V IFR je tato challenge spojená s Daidalem a už se nemůžu dočkat, co mi odhalí.

Immortals Fenyx Rising- skoro žádné bugy?

Za celou dobu hraní mi hra spadla asi dvakrát (při přebírání Cháronových bodů), které fungují jako body na kupování perků. Naštěstí se mi vždy hra načetla znovu na stejném místě, takže jsem o žádný postup nepřišla. Také jsem si povšimla, že při jednom ze závěrečných boss fightů se hra trochu sekala, ale jinak po většinu času běžela hladce a bez chyb. 

Obecně musím říct, že mě to velice překvapilo. Není tomu tolik dlouho od doby, co hra vyšla. Přesto se zdá, že aspoň na PC je optimalizovaná dobře a co se týká bugů, jsou minimální. Ubisoft Quebec tedy dokázal, že dokáže udělat i nezabugovanou, zábavnou hru, která se liší od jejich klasické tvorby.

Mikrotransakce tam, mikrotransakce tu 

Jak už bývá u Ubisoftích her zvykem, ani tady se nevyhnete mikrotransakcím, které vás lákají na suroviny, skiny a mounty za reálné peníze. I tak tyto věci nijak zásadně nemění gameplay a ve hře se obejdete i bez nich.

Ve hře dokážete totiž získat dostatek zajímavých skinů a mountů sami a nemusíte si to kupovat z obchodu. Pokud vás ale baví střídat skiny zbraní a armoru, obchod nabízí docela široké spektrum epicky vypadajících zbraní, které můžete za reálné peníze získat.

Celá hra je potom dostupná na Epic Games, Ubisoft Connect, Stadia. Zahrát si ji můžete jak na PC, tak i na PS4, PS5, Xbox One, Xbox X/S a Nintendo Switch.

Závěr

Immortals Fenyx Rising je povedená oddechová hra, která byla bohužel mírně zastíněna vydáním blízko po Assassin’s Creed Valhalla. Kombinuje prvky ze starých AC her a přidává do nich něco nového a zajímavého. Ať už se jedná o místy otřepaný humor, bourání čtvrté stěny nebo zajímavé puzzle, Immortals Fenyx Rising je povedený počin. 

Verdikt

Grafika - 90%
Hratelnost - 85%
Příběh - 95%
Hudba a zvuk - 88%

90%

Naše skóre

Fenyx Immortals Rising je hra, která stojí za to hrát. Zajímavé herní mechanismy, zábavné puzzles a vtipný příběh dohromady tvoří oddechovku, ve které můžete si můžete udělat výlet do mytického Řecka a stát se legendárním hrdinou.

User Rating: 2.58 ( 2 votes)

Kristýna "Rem" Dostálová

Vypařenka, která ráda paří, čte, píše a skládá hudbu. Když nedělá nic z toho, běhá po lese v kostýmu elfa při aktivitě, které se říká LARP. Důležitým okamžikem jejího života se stal den, kdy začala pařit Skyrim. Zbytek, jak říkají, je už legendou.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button