LinuxNovinkyNovinky HWTéma dneTOP články

Jak si postavit vlastní 8-bitovou herní konzoli | Soutěž

Tedy 8-bitovou, klidně i 16 nebo 32-bitovou, záleží jak to pojmete … ale hezky od začátku. Pár let zpátky jsem koumal nad tím, jak si udělat vlastní retro konzoli a užít si na ní pecky z mého dětství jako Contra, Double Dragon, Super Mario, TMNT atd. a dopřát to pak i mým dětem (v té době jsem ještě netušil, že se mi narodí dcerka a že jediné co mi bude bránit v tom, abych z ní udělal pořádnou gamergirl bude má žena). Takže jsem se vydal do hlubin internetu a začal hledat v různých komunitách tipy, rady a další skvělé informace, které by mi pomohli. Nebudu vám nic nalhávat zabralo to dost večerů strávených u PC, ale oplatilo se. Narazil jsem na zahraniční skupinu, která už se podobnými projekty zabývala docela dlouho a sesmolil tak svou unikátní konzoli. Proč unikátní? Inu hlavně proto, že tenhle projekt si každý dokáže relativně lehce upravit po svém a nemusíte být žádný počítačový guru, abyste to zvládli taky.

Takže co budeme potřebovat?

Ve výsledku vlastně nic extra. Jen pár součástek a běžně dostupných (a hlavně levných) komponent.

  • Raspberry Pi 3 Model B+ 64-bit 1GB RAM (může být i Raspberry Pi 4 ale v takovém případě nebude fungovat Recalbox a budete si muset vybrat jiný systém jako třeba RetroPie)
  • Hliníkový chladič Kintaro pro Raspberry Pi 3B+ (klidně i jiný chladič dle vaší vlastní volby)
  • Víceméně jakoukoliv MicroSD Kartu 16 GB+ s vysokou rychlostí zápisu
  • MiniUSB nabíječku (popřípadě originální MiniUSB nabíječku přímo pro Raspberry, ale rozdíl v nich prakticky není)
  • HDMI kabel
  • Nějakou krabičku do které to všechno strčíte (originální krabičky se dají koupit od 60,- Kč do 1,000,- Kč včetně takových, které vypadají přímo jako retro console) – Já osobně využil své nefunkční Playstation 2 Mini a vykastroval ho
  • 2 ovladače (kterých najdete mraky a je jen na vás který si vyberete)

A vzhledem k tomu, že se mi nechce rozebírat svůj PS2 Mini build ukážu vám tady jak si udělat kompletní “Super Nintendo like verzi”.

Postup

V případě, že si objednáte krabičku Kintaro Super Ursus dostanete v balení i pasivní chladič Kintaro, který jsem zmínil výše (takže ho není třeba dokupovat). A stačí vám tedy jednoduše vzít chladič, umístit ho na základní desku Raspberry Pi to vše vložit do krabičky Kintaro a přišroubovat 4 šroubky čímž máte prakticky hotovo to nejtěžší.

Druhým krokem je pak nahrání systému na MicroSD kartu. Systémů na internetu najdete více, ale ty nejlepší jsou za mě Recalbox a Retropie. Oba systémy jsou vysoce intuitivní, přizpůsobitelné a doplněné o vychytávky jako je media centrum KODI. Takže se dají využít i ke sledování filmů, poslechu hudby a dalším vychytávkám, ale to už odbočuji. Oba systémy jsou totiž hlavně plné emulátorů, které v obou případech zahrnují Arcade, Arcade Classics, NES, FAMICOM (8-bitová konzole, kterou měla většina z vás doma), Super Nintendo, Master System, Playstation, Sega Genesis, Game Boy, Game Boy Advance, Game Boy Color, Atari 7800, Nintendo 64, Dreamcast, Commodore 64 a spoustu dalších které tu nebudu vypisovat (celkově je jich asi 50). Osobně využívám Recalbox, který je pro mě řekněme intuitivnější.

Takže na MicroSD kartu flashneme systém pomocí programu Win32DiskImager, Etcher nebo v případě apple Apple Pi Baker. MicroSD následně vložíme do konzole, konzoli propojíme pomocí HDMI kabelu s TV a následně do proudu. Zapojíme ovladače a můžeme se na to vrhnout.

V uživatelském prostředí si vybereme jazyk (doporučuji angličtinu) a vyskočí nám konfigurace ovladače. Ta je naprosto jednoduchá a víceméně po vás chce, abyste stiskli tlačítko, které se vám rozsvítí na obrazovce. Po nastavení ovladače se přesuneme do NETWORK Settings a nastavíme tak připojení k internetu – raspberry je naštěstí vybaveno wifi, takže nepotřebujete tahat kabely a poté se můžeme pustit do hraní.

Recalbox je v základu vybaven pár hrami, ale je asi jasné, že ty nikomu z vás stačit nebudou. Vždyť vždycky platilo to, že kdo měl nejvíce cartridgů stal se nejpopulárnějším dítkem v ulici. Kazetky už tady naštěstí potřeba nejsou a všechny hry můžete víceméně stáhnout na internetu jako romky.

Kde stahovat hry:

Stažené romky pak následně můžeme importovat do konzole skrz síť a nemusíme tak řešit zdlouhavé přenášení na disku nebo něco podobného. Prostě a jednoduše si z jakéhokoliv PC připojeného do sítě rozklikněte síťová umístění a vyberte Recalbox. Najděte složku SHARE, otevřete v ní složku ROMS a vyberte si konzoli, pro kterou jste hru stáhli a následně ji do ní nahrajte.

Například pokud jste stáhli Battletoads pro NES stačí soubor “Battletoads.nes” nahrát do složky /share/roms/nes/ – hry se následně zobrazí v recallboxu automaticky. V případě, že by se tak nestalo, stačí zmáčknout na ovladači tlačítko “Select” a vybrat v Options možnost Update Games Lists což aktualizuje všechny složky a pak nezbývá nic jiného než se pustit do hraní.

Jak vidíte návod je to opravdu jednoduchý a retro konzoli si tak může doma udělat každý z vás. Cenově vás to v průměru vyjde vše kolem 2,000,- Kč ale to záleží hlavně na zvolené krabičce a ovladačích. Podstata je, že jste si vytvořili něco, co vám už zůstane navěky zapsané v srdci a můžete tak ukázat svým dítkům jak hry ve skutečnosti začínali. Já vím jedno jistě, žena mi v tom abych to ukázal své malé gamergirl nezabrání a kdybych se náhodou už neozval, jsem po smrti …

A co vy? Zkusíte si postavit svou retro konzoli? Nebo už jednu máte? Vyjádřete se v komentáři, popřípadě přidejte fotky svých kousků, nebo nám je pošlete na email info@gamesmag.cz a my pak vylosujeme jednoho z vás, který od nás získá dárek ve formě gamepadu společnosti Genesis! K účasti v soutěži stačí mít like na naší stránce a vyjádřit se v komentáři víceméně jakkoliv i bez fotek 🙂

PS: Ano uvědomuji si, že nejsem první kdo něco takového udělal, uvědomuji si i to, že můj návod nemusí být nejlepší a že se takových návodů pravděpodobně na internetu dneska povalují tisíce, ale říkal jsem si, že tu třeba bude dost čtenářů, kterým to udělá radost a to je podstatné 🙂

Jan "White Rabbid" Kőrmendy

Šílenec do fantasy a sci-fi, geek, streamer, ale hlavně vášnivý gamer tělem i duší! Hry mě provází celý život a tak jsem tu, abych vám dal něco, do toho vašeho.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button