NintendoNovinkyTéma dne

Nintendo Switch 2022 – Ultimátní přehled hybridní konzole po pěti letech

Třetího března uplyne pět let od vydání konzole Nintendo Switch. Hybridní konzole je v současnosti synonymem handheldového hraní, patří k nejprodávanějším konzolím vůbec a nevypadá to, že by jeho sláva měla v blízké době opadnout. Ať už jste se ke koupi neodhodlali a máte pocit, že je pozdě, nebo vás jen zajímá, jaké jsou vyhlídky Switche do budoucna, dovolte mi vám ukázat, jak si konzole v roce 2022 stojí.

Není už trochu pozdě?

Ne. Přestože by se mohlo zdát, že už vám trochu ujel vlak, není to pravda. V současnosti pozorujeme pozvolné prodlužování života konzolových generací. Zatímco dříve by už pět let znamenalo, že můžete vyhlížet nástupce, délka nynější generace bývá odhadována na 7–9 let. Covid zaúřadoval i co se týče životnosti generace předchozí. Nintendo si ale stejně vždycky dělalo všechno podle sebe. A jak nám ukázalo na 3DS – pokud něco funguje, hodlá to podporovat.

Prezident Nintenda Šuntaró Furukawa před pár dny oznámil, že Nintendo Switch je teprve v polovině svého životního cyklu a že se mu daří skvěle. A to je rozhodně pravda. Od vydání se celosvětově prodalo přes 103 milionů kusů, čímž je Switch pátou nejprodávanější konzolí vůbec. Z těchto 103 milionů kusů bylo během minulého roku alespoň 98 milionů aktivně používáno. Což je po pěti letech od vydání dost slušné číslo – alespoň někomu pandemie pomohla. Rozhodně navíc nekončí ani přísun kvalitních titulů.

Switch is just in the middle of its lifecycle and the momentum going into this year is good. The Switch is ready to break a pattern of our past consoles that saw momentum weakening in their sixth year on the market and grow further.

Šuntaró Furukawa, prezident Nintenda

Na co se hráči mohou v roce 2022 těšit?

Rok 2022 je pro příznivce Nintenda ve znamení velkých očekávání, a to především v souvislosti se známými značkami. Po pěti letech od vydání druhého dílu se má vrátit netypická střílečka Splatoon. Splatoon 3 by měl přinést postapokalyptický svět, nové zbraně, mapy a singleplayerovou kampaň o návratu savců do světa chobotnic a sépií. Po mnohem delší pauze by se také měla vrátit akční adventura Bayonetta (předchozí díl 2014). Pokud jste příznivci strategických her, Nintendo všechny krátce po vydání Switche překvapilo bláznivým tahovým crossoverem Mario + Rabbids Kingdom Battle. Tomu se i přes prvotní nedůvěru podařilo prokázat, že jde o kvalitní „xcomácký“ titul. Druhý díl Sparks of Hope přinese nové postavy, spolu s nimi i taktiky. Navíc by měl nabídnou mnohem méně lineární levely a přidat do hry trochu real-timeové akce.

Pravděpodobně nejočekávanějším titulem je však druhý díl The Legend of Zelda: Breath of the Wild. A přestože už jsme z něj viděli pár záběrů, pořád neznáme ani jeho název. To nic nemění na tom, že všichni očekávají modré z nebe. První díl byl hrou, kvůli které si konzoli kupovali i ti, kteří o ni jinak zájem neměli. Specifický styl open-worldu okouzlil miliony hráčů a výrazně ovlivnil nemálo her, které přišly po BotW. A není důvod si myslet, že by druhý díl neměl dostát svému jménu. Pokud by vás navíc zajímalo, jaké dříve vydané hry najdete v herních knihovnách nejčastěji, níže přikládám deset nejprodávanějších her na Nintendo Switch. A zároveň tak trochu seznam exkluzivek, které jsou často důvodem koupě konzole.

  1. Mario Kart 8 Deluxe: 43,35 milionů kusů
  2. Animal Crossing: New Horizons: 37,62 milionů kusů
  3. Super Smash Bros. Ultimate: 27,40 milionů kusů
  4. The Legend of Zelda: Breath of the Wild: 25,80 milionů kusů
  5. Pokemon Sword & Shield: 23,90 milionů kusů
  6. Super Mario Odyssey: 23,02 milionů kusů
  7. Super Mario Party: 17,39 milionů kusů
  8. Pokemon: Let’s Go Pikachu & Eevee: 14,33 milionů kusů
  9. Pokemon Brilliant Diamond & Shining Pearl: 13,97 milionů kusů
  10. Ring Fit Adventure: 13,53 milionů kusů

Malé hry do kapsy

Switch je zajímavý nejen proto, že se jedná o první konzoli, která spadá jak do škatulky domácích, tak kapesních konzolí. Mezi fanoušky je také zařízení známé jako Indie machine. Ukázalo se totiž, že Nintendo Switch si rádi kupují i ti, kterým vyloženě „nintenďácké“ značky jako Mario, nebo Zelda zase tolik neříkají. Autor tohoto článku je důkazem, že na Switchi je možné mít nahráno stovky hodin bez toho, aby člověk musel nutně vlastnit všechny pecky ze seznamu výše. Poslední desetiletí přeje nezávislým nápaditým hrám a mnohé z nich jsou na kapesní konzoli jako doma. Reflex „tohle by se skvěle hrálo na Switchi“ si při koukání na trailery nakonec vypěstuje většina majitelů.

V případě chystaných indie her vás rád odkážu na naše předchozí články (třeba tady a tady). Ve zkratce – těším se hlavně na Hollow Knight: Silksong, Loco Motive, Metal Slug Tactics a Bear & Breakfast. A pokud tápete v tom, které indie hry padnou na Switchi jako ulité, doporučuji třeba Hades, Spiritfarer, Streets of Rage 4, Catherine: Full Body a Cuphead.

Co moje „tříáčka“?

Mobilita Switche láká k zařízení i studia, která se jinak zaměřují spíše na domácí konzole a PC a často tak v knihovně her na Nintendo Switch narazíte na poněkud překvapivé kousky. Je příjemné si zde dané tituly vyzkoušet, ve většině případů však bohužel nejde o úplně plnohodnotné iterace. Doom, Assassin‘s Creed, Wolfenstein, FIFA, nebo Zaklínač 3 jsou na Switchi poměrně dobře hratelné. Pokud ale máte jinou možnost, je otázka, proč byste je chtěli hrát zrovna tam. Většinu trpí právě vzhled her, který v mnoha případech bývá jejich hlavním lákadlem.

Přesto je minimálně pozoruhodné, že se zřejmě Nintendo i vývojáři velice snaží, aby se knihovna těchto „her zvenčí“ rozrůstala, a to hlavně za pomoci cloudového hraní. Díky němu můžete nyní na Switchi odehrát například Resident Evil 7, Hitman 3, A Plague Tale: Innocence, nově pak Dying Light 2: Stay Human. Přestože já tyto hry vnímám na Switchi především jako „ukázky“ (tedy dostanou se takto přímo až k lidem, které by třeba jinak minuly) věřím, že pro někoho, kdo má Switch jako hlavní konzoli, může být přítomnost těchto titulů zásadní.

No jo, ale můj PlayStation je prostě lepší mašina

Na rovinu – pokud je váš dokonalý herní zážitek podmíněný nelimitovanými FPS, cokoliv nižšího než 4K vám obrací žaludek a z načítacích obrazovek máte kopřivku, Switch nejspíš nebude konzole pro vás. Ani novější modely z roku 2019 nebo model OLED se nemohou rovnat např. s PlayStationem 4, o novější generaci ani nemluvě. Na PS5 si ale taky nezahrajete ve vlaku, něco za něco. Pro ty, co váhají, který Switch koupit, nabízím jednoduchý postup.

Pokud víte, že nikdy, ale opravdu nikdy nebudete chtít hrát na televizi a Switch máte jen na cesty, nebo pro své děti, kupte Switch Lite. Okradete se sice o hlavní výhodu hybridu a o možnost multiplayeru, na druhou stranu ale Lite lépe snáší méně opatrné zacházení a dokud se plně neukáže Steam Deck, nemá vlastně jako handheld konkurenci. Pokud máte ještě jiné konzole a Switch pro vás bude spíš doplněk, kupte si klasický Switch. Bude mít všechno, co potřebujete a vše peněženka tolik neutrpí. A pokud plánujete, že bude Switch vaše jediná konzole (případně jste už dali sbohem šancím na získání jiných současných konzolí) a není vám líto prásknout trošku víc, kupte si OLED. Budete mít to nejlepší. Alespoň pro zatím.

Ale co parametry? Potřebuju parametry!

Tak si všechny modely porovnejme. Původní Nintendo Switch na našem trhu seženete většinou za 7 800 Kč, Switch Lite za 5 800 Kč a OLED (pokud ho seženete) za 9 900 Kč. Hlavní omezení Lite verze spočívá v nemožnosti TV hraní, čímž z knihovny odpadají hry, které k ovládání potřebují oddělené ovladače. Logicky tak v balení nenajdete ani dokovací stanici. V dokovací stanici OLED pak najdete navíc LAN port. OLED nabízí i větší obrazovku – odebráním černých okrajů se obrazovka Switche zvětšuje na 7″ (Switch 6,2″, Lite 5,5″) a díky OLED technologii vykresluje zářivější barvy.

Rozlišení displeje je 1280 x 720 px, na televizi pak Full HD. A zatímco Lite i původní Switch si musí vystačit s interní pamětí 32 GB, OLED má hned 64 GB. Výdrž baterie je u klasické verze a OLEDu nezměněná, 4,5–9 hodin podle hry, Lite 3–7 hodin. Ohledně OLEDu vás odkážu na předchozí článek a už jen jedno doporučení. Pokud kupujete bazarovku, zkontrolujte si podle krabice, jestli kupujete Swtich z roku 2017 (bílá krabice), nebo novější 2019 (červená krabice). Starší modely bývají bohužel častěji postiženy driftujícími joy-cony a baterie vydrží méně.

Ha! Takže Nintendo Switch má i problémy!

Jistěže má Switch problémy. Však je to Nintendo. Na to už si bohužel fanoušci zvykli. Na co všechno? Jednoznačně nejkrásnější a nejlépe optimalizované hry na Switch jsou ty od Nintenda. Nintendo je skoro nikdy nezlevňuje. Jestli na eShopu natrefíte pět let od vydání na slevu 15 %, můžete být rádi. Proč? Nintendo chce peníze, ale ty hry jsou taky většinou vážně tak dobré. eShop je maglajz. Něco najít, případně snažit se filtrovat výsledky, je úmorná a smutná práce. Snažit se prolistovat slevami je úkol na odpoledne, většina lidí využívá neoficiální, ale výrazně přehlednější webovku DekuDeals. Customizace softwaru zařízení je v porovnání s 3DS nulová.

Hardware je na tom dobře – můžete si kreativně rozvrtat joy-cony, koupit nové barvy, nebo si koupit speciální edici Switche. Ale menu nabízí na výběr pouze ze dvou základních vzhledů, vlastní avatar si nepřidáte. Nintendo Switch navíc oproti 3DS zcela nepochopitelně postrádá detailnější informace o vašem hraní. A chybí i neherní software – tady máte Youtube a Twitch, musí stačit. Online systém sice není kdovíjak drahý, ale ani kdovíjak spolehlivý. Pro mnohé hráče je výrazným problémem i nejistota vylepšení konzole. Místo očekávaného „Switche Pro“, o kterém se mluví snad ode dne vydání, vyšel OLED, který většinu spíš zklamal. Někteří tak stále teskní po 4K, lepší baterii a výkonu, či více možnostech customizace. Nintendo sice tvrdí, že se nic nového nechystá, to ale tvrdili i pět měsíců před vydáním OLEDu. U Nintenda prostě jeden nikdy neví.

Čili neváhejte a zkoušejte

Ano, myslím to vážně. I po tom posledním odstavci si myslím, že koupě Switche v roce 2022 stojí za to. Před půl rokem spoustě lidem zamotalo hlavu oznámení Steam Decku. Ten hrozil, že Nintendu přebere základny indie hráčů a těch, kteří touží hrát AAA hry na cestách za cenu horší grafiky. Jak se ale ukázalo, Deck zřejmě nebude tak nezastavitelný „switch-killer“, jak se z počátku tvářil. Pozitiva Switche prozatím ještě stále převažují negativa a díky nadcházejícímu line-upu a slíbené podpoře vypadá jeho budoucnost i nadále dost růžově. Pokud tedy strávíte spoustu času na cestách, chcete s kamarády hrát o přestávkách na lavici, případně máte rádi své malé indie hry pěkně v kapse, neváhejte si Switch pořídit – konzole nyní zažívá zlaté časy.

Zdroj
Foto: Nintendo

Kristián Klein

Rád čtu českou tvorbu, ať už jde o fantastiku, nebo o komiksy. Hrabu se v médiích, fandomech a kyberkultuře. Když videohry, tak indie blbůstky, když deskovky, tak s nápadem, nejlíp s figurkama. Audioknížky a podcasty jsou fajn relax pro oči.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button