MMO NovinkyNovinkyPC

Tři nejlépe vypadající MMORPG tituly pro rok 2023

Ani letošní rok by se neměl obejít bez dostatku zajímavých MMORPG titulů. Minulý rok to byl například Lost Ark, Corepunk (který se dočkal odkladu a stále nevyšel) a New World od Amazonu. Který i přes svojí nádhernou grafiku a velké sliby u hráčů moc neuspěl.

Za mě osobně hra nejvíce doplatila na repetitivní kontent. Nezáživné questy, odfláknutý lore a způsob vypravování nebo třeba i nedostatek endgame obsahu. Jo těch chyb nebylo opravu málo. Velkým hitem minulého roku a troufám si říct, že hra je hitem do dneška, byl právě Lost Ark. Hra sice vyšla už někdy v roce 2019, ale jednalo se pouze o asijské a později i ruské servery. EU a USA si muselo počkat do února minulého roku. Čekání se ale oplatilo. Lost Ark si odnesl cenu, za druhou nejhranější hru v historii Steamu. A to hlavně díky free-to-play modelu a zajímavému lore i nerepetitivnímu obsahu. Pojďme se ale podívat na to, co nás čeká v roce 2023.

Throne And Liberty

Jedním z nejočekávanějších MMORPG titulů je právě Throne And Liberty. Obří projekt od studia NCSoftvývojářů série Lineage. Hra byla oznámena už v roce 2011 a měla být původně MMORPG ve stylu Diabla a výše zmíněného Lost Ark. Tedy izometrické MMO. Velmi zkráceně řečeno, vývojáři měly pocit, že desing z roku 2011 už dnešní hráče neosloví a tak se hra začala překopávat.

Jednou z údajných vychytávek jsou dynamické změny počasí. Nejedná se tu však pouze o pár hezkých pixelů. Například směr a rychlost větru ovlivní rychlost a trasu šípů. V případě slunečného dne budou ovlivněna vaše light kouzla která díky tomu zasáhnou pouze jednoho nepřítele atd. Samotní hráči by měli mít možnost způsobit i zatmění slunce, nebo třeba přivolat bouřky a ovlivnit tak za jakých podmínek budou bojovat. A to je podle mě zajímavá funkce.

Za zmínku rozhodně stojí i systém herních tříd. Místo výběru konkrétní classy si zde hráči vyberou dvě libovolné zbraně, u kterých si postupně budou odemykat řadu schopností a údajně tak vznikne nespočet variací. Ve hře se navíc můžeme těšit i na PVP spolu s ranking systémem a battlegroundy. Čekají nás ale i guild wars a dobývání hradů a pevností.

Velkou roli bude údajně hrát i průzkum a cestování. Vývojáři přišli se zajímavým řešením! Hráči se mohou proměnit v různé tvory a cestovat tak mnohem rychleji na zemi, ve vzduchu ale i ve vodě. Tedy nepotřebujete mounta, mountem se totiž stanete vy. Dokonce budeme moct ve zvířecí podobě vozit další hráče. Řekl bych, že zde se vývojáři nejspíše inspirovali druid classou a jeho formami, ze hry World of Warcraft.

NCSoft navíc klade veliký důraz na příběh a budování světa jak je u nich zvykem a tak se máme podle všeho na co těšit. Hra vyjde pro PC a PlayStation 5. Vyjít by údajně měla v první polovině roku 2023.

Ashes of Creation

Další hrou na pořadí, a tedy druhým mým výběrem je Ashes of Creation. A tak jako Throne And Liberty, tak i zde, se bude jednat o dynamický a budovatelský svět. Hra je ve vývoji už od roku 2015 a mohli bychom se tedy datumu vydaní dočkat letos, nebo příští rok.

Ashes of Creation je inspirován ranými MMORPG hrami jako je například: Everquest, Lineage, nebo třeba EVE Online. Vývojáři z Intrepid Studios navíc slibují že do žánru přinesou něco nového se svěžím dechem. Na Kickstarteru projektu se jim tak v roce 2017 podařilo vybrat neskutečných 3,2 milionů dolarů.

Hlavní dva pilíře budou sandboxové prvky a klasické prozkoumávání světa. Pomocí těchto dvou pilířů, nebo chcete-li prvků, si hráči budou moc zvolit vlastní cestu, kterou se vydají. A to ve velkém otevřeném světě s příběhovým obsahem.

AoC bude obsahovat prakticky všechny známé prvky, ať už se jedná o pve, pvp, herní třídy, nebo třeba i výrobu. Od vývojářů jsme dostali slib, že hra nebude mít žádné pay-to-win prvky, a že obchod bude určen pouze pro kosmetické předměty. Tomu ostatně odpovídá i samotná cena hry a plánované měsíční poplatky.

Svět, ve kterém se Ashes of Creation odehrává se jmenuje Verra a jeho rozloha bude podle všeho až trojnásobná oproti populárnímu MMORPG Black Desert Online. K dispozici bude celkově 9 hratelných ras, včetně těch základních jako jsou lidé, elfové, trpaslíci a orci. Jednou z odhalených unikátních ras bude např tulnar, kterého bych popsal jako kombinaci démona, draka a khajita ze známé série The Elder Scrolls. Tvorba postav má být nejpodrobnější a nejrozsáhlejší, jakou jsme kdy v MMO hře viděli, tak uvidíme.

Pojďme si ještě něco říct o soubojovém systému a herních třídách. Čeká nás plně akční soubojový systém s možností přepnutí na tab target styl. Systém tříd si bere inspiraci ze staršího MMORPG RIFT, kde můžete na svou primární třídu napojit i sekundární. Ve hře nás čeká 8 primárních a 8 sekundárních class, takže se tak vlastně dočkáme až 64 různých kombinací. Nutno podotknout neznamená to, že budete mít schopnosti obou herních tříd. Sekundární classa vám totiž pouze vylepší vaše schopnosti a poskytne alternativní efekty primárních skillů.

Celá hra navíc běží na Unreal Enginu 5 a hodlá nabídnout jeden z nejlepších grafických zážitků, jaký jsme kdy viděli. Nevím jak vy, ale já už se nemůžu dočkat, až si tuto hru budu moct vyzkoušet.

The Elder Scrolls online: Necrom

A mým posledním výběrem, je téměř nově oznámená expanze pro ESO, pod názvem Necrom. A ano já vím. Nejedná se o samostatné nové MMORPG, nýbrž se jedná o datadisk a nejspíš jste čekali Riotí MMO, nebo Path of Exile 2. Na ty si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Ale věřte mi, i tak se jedná o zajímavé rozšíření pro známé MMORPG Elder Scrolls online.

Osmá kapitola, nám nabídne zcela nový příběh, který znovu zažehne oheň Morrowindu. Konkrétně na poloostrovu Telvanni. Těšit se tak můžeme na zcela nový, tajemný a temný příběh, který by měl hráčům zabrat cca 30 hodin herního času. Dozvíme se více o kultuře temných elfů, kteří zmíněnou část Morrowindu nazývají domovem. Mimo jiné se také ponoříme do temných, tajuplných krypt a do říše zapomnění, kterou si přivlastnil deadrický princ vědění Hermaeus Mora. A právě vy se stanete jeho agentem, který má za úkol vyšetřit záhadnou hrozbu. Budete muset hledat ztracené znalosti hluboko v srdci Města mrtvých a zabránit tak hrozbě, která by přinesla zkázu celému Nirnu.

Necrom také představí novou třídu Arcanisty – tajemného kouzelníka. Válečníka se třemi unikátními dovednostmi. Novinkou je také mechanika známa jako Krux, která v podstatě umožní Arcanistům akumulovat sílu během bitvy a zvyšovat příslušné schopnosti.

ESO: Necrom vyjde na PC 5. června v letošním roce. O 15 dní později, tedy 20, června na PS4, PS5, Xbox Series X|S a Xbox one. Pro otevření nového kontentu, budete samozřejmě potřebovat měsíční členství ESO plus, které se pohybuje okolo 15 dolarů.

Tohle byl můj osobní výběr, na co se já nejvíce těším. Zaujalo vás některé z uvedených MMORPG titulů? Klidně nám dejte vědět do komentářů! A jestli hledáte něco, co si můžete zahrát už teď, můžete se kouknout na výběr z minulého roku.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Throne and Liberty
Host
3 měsíců před

Ahoj,
tento rok 2024 by měl přinést po x letech “Lineage III.” aka Throne and Liberty pro Global trh. Momentálně nás par hraje na KR serveru a už dlouhodobě sbírám střípky do naší komunity / Guildy IMBA.

Máme celkem velký Discord server s vyšší aktivitou ohledně této hry. Majitel serveru je fajn chlap, který neustále se snaží o inovace 👍🏻

Tímto Vás zveme k nám na discord, kde najdete všechno ohledně Throne and Liberty např.: Wiki, Guides, Fóra, Databáze…

https://discord.gg/wXhUjxaWQd

Back to top button