Herní sérieNovinkyPCTéma dne

Age of Empires | Slavné herní série #7

Původně jsem chtěla psát o Mariovi, ale pak jsem zpracovávala novinku ohledně Age of Empires IV a řekla jsem si, proč nenapsat o téhle ikonické sérii. Pro mě má Age of Empires sentimentální nádech a to především proto, že je to jedna z prvních her, které jsem kdy hrála. Tak mi prosím promiňte, pokud se uprostřed článku rozbrečím.

V posledních několika letech se o AoE mluví čím dál tím více. Na „vině“ je samozřejmě chystaný čtvrtý díl, ale především za to mohou tzv. Definitive Edition, které přivedly AoE do moderní éry. Tak si je probereme jeden po druhém.

Age of Empires – ten úplně první

První díl vyšel již v roce 1997 a je dílem Ensemble Studios. Jedná se o RTS neboli real time strategii a troufám si říci, že o jednu z nejlepších sérií. AoE vyšlo v době, kdy boom tohoto žánru teprve začínal, a tak nemělo až tak velkou konkurenci. Hra byla zábavná, ale zároveň i historicky dost přesná. Základní premisa hry je jednoduchá, dostaneme na starost jednu z 12 dostupných civilizací, kterou provedeme čtyřmi různými historickými obdobími. V tomto díle začneme v starší době kamenné a přes mladší dobu kamennou a dobu bronzovou můžeme dosáhnout až doby železné, která je poslední. Ve hře máme k dispozici několik módů jako kampaň či náhodnou hru.

Jak začít?

Nejlépe je začít s kampaněmi. V té úplně první se naučíte základy hry a vyzkoušíte si různé způsoby jak dosáhnout vítězství. Porážka všech nepřátel je samozřejmě tím nejočividnějším, ale existují i jiné, méně invazivní. A pak se směle můžete vrhnout do scénářů, kde jsou většinou dány specifické podmínky pro vítězství, nebo si prostě spustit random hru, kde si podmínky můžete navolit sami. Hra samozřejmě podporovala multiplayer, protože není nic lepšího, než se svým národem zdrtit své přátele.

Abyste mohli vyhrát, musíte si vybudovat silnou ekonomiku a proto se neobejdete bez vašich vesničanů. Ti pro vás rubají dřevo, shánějí jídlo a kopou zlato i kámen. Já osobně si vždycky vytvořím „armádu“ vesničanů, abych co nejrychleji nasbírala potřebné suroviny pro postup do dalšího věku. Pak teprve buduji armádu, se kterou zničím své nepřátele. V prvním věku vypadají všechny civilizace úplně stejně, ale s dalšími věky se postupně začínají odlišovat. Jak vizuálně, tak i dostupnými vylepšeními a jednotkami. Na výběr jsme měli například Řeky, Egypťany nebo Sumery a rok po vydání jsme se díky přídavku The Rise of Rome dočkali i Římské říše. A v roce 2018 vyšlo Age of Empires: Definitive Edition, které je remasterem hry. Grafika byla předělána do 4K a byla opravena většina chyb.

Age of Empires II – ten nejoblíbenější

Druhý díl tohoto strategického klenotu je, myslím si, dosud nejoblíbenějším a vyšel v roce 1999. Poučil se z chyb i úspěchů svého předchůdce a přišel s hrou mnohem vyváženější a ještě zábavnější. V historii jsme se posunuli a nyní začínáme v období temna a projdeme skrze feudální dobu a dobu hradů až k imperiální době. Máme tu na výběr celkem 13 civilizací, které zahrnují například Angličany, Francouze či Němce. První a druhý díl nemá příliš společných národů, což je samozřejmě naprosto pochopitelné z historického hlediska. Historická fakta má AoE téměř vždy správná a pro mě hra byla zábavnou formou, jak se dozvědět více o historii. A to také proto, že kampaně zpracovávají známé historické události, jako život Johanky z Arku nebo povstání Williama Wallace.

Gameplay se v zásadě nezměnil, taky proč něco měnit, když to funguje. Spíš se změnily drobnosti, které vám zpříjemnily hraní. A samozřejmě byly představeny nové mechaniky, které odpovídaly novým historickým obdobím. V roce 2000 vyšel přídavek The Conqueros, jehož tématem bylo dobývání a kolonizace. Přidal celkem 5 nových civilizací a to včetně Mayů a Aztéků.

Novější verze

Oblíbenost druhého dílu dokazuje i fakt, že jako jediný se před Definitive Edition dočkal HD edice. Ta vyšla v roce 2013 a je dostupná na Steamu. Pro tuto verzi vyšly celkem tři přídavky. První z nich byl The Forgotten, který byl založen na fanouškovském projektu Forgotten Empires, a přinesl celkem 5 nových civilizací (včetně Slovanů či Maďarů) a nové jednotky, budovy, kampaň a mnohem více. Druhým přídavkem je The African Kingdom, který se zaměřil na Afriku. Kdo by to byl čekal s takovým názvem. Přinesl celkem 4 nové civilizace, například Berbery či Etiopany, a nové kampaně a módy. Posledním přídavkem je Rise of the Rajas z oblasti jihovýchodní Asie, který představil další 4 civilizace jako Malajsii či Vietnam. Podobně jako v předchozích dvou případech přináší nové kampaně a mnoho dalšího.

I AoE II dostalo svou Definitive Edition, která předělala hru do moderního hávu. I v tomto případě se projevuje oblíbenost druhého dílu, protože na začátku roku byl vydán přídavek Lords of the West, který do hry přinesl Burgunďany a Silicany, každý národ s vlastní kampaní. A na letošní léto je plánováno vydání dalšího přídavku Dawn of the Dukes, které se zaměří na východní Evropu.

Age of Empires III – ten, co přišel s novinkami

Třetí díl vyšel v roce 2005 a liší se od svých předchůdců v několika klíčových aspektech, ale ve většině případů zachovává gameplay předchozích her. Tématem základní hry je kolonizace Ameriky a projdeme si opět celkem čtyřmi obdobími od objevů přes koloniální a pevnostní období až po imperiální. Na výběr je celkem 8 civilizací a samozřejmě nesmí chybět takové koloniální mocnosti jako Anglie či Holandsko. Základní premisa hry se nezměnila, opět budujeme svou civilizaci pomocí vesničanů a snažíme se zdrtit své nepřátele. Avšak nyní jsme kolonizátoři a jsme vysláni do Nového světa jednou z mocností. To se projeví tím, že jsme stále ve spojení s hlavní městem, které nám posílá výpomoc. Tu si částečně sami koordinujeme pomocí balíčku kartiček, které mohou obsahovat věci jako zásoby, vesničany zdarma, nebo bojové jednotky.

Novinky a zase jen novinky

Dalšími novinkami byly indiánské osady a dostavníkové stanice. Indiánské osady mohou být přátelské či nepřátelské, ty přátelské s vámi budou obchodovat, ty nepřátelské… však víte. Dostavníkové stanice fungují jako obchodní stezky, čím více jich zaberete, tím výhodnější pro vás obchod je. Úpravy, jak už to bývá, nepotěšily všechny hráče a někteří je vyloženě nesnášeli. Mě osobně se koncept třetího dílu líbil a myslím, že téma kolonizace si skvěle sedlo. I k tomuto dílu samozřejmě vyšly přídavky a to celkem dva. Prvním z nich byl The Warchiefs, vyšel v roce 2006 a do hry přidal tři kmeny původních obyvatel každý s unikátním gameplayem. V roce 2007 vyšel přídavek The Asian Dynasties, který přidal asijské mocnosti a zabývá se situací v Asii v době kolonizace Ameriky.

I třetí díl se dočkal své Definitive Edition a u tohoto dílu tvůrci pozměnili mnohem více než grafiku. Pokud si DE pořídíte, hned na začátku se autoři omlouvají za špatné zobrazení původních obyvatel Ameriky. Jednou z hlavních změn je tedy lepší a korektnější prezentace původních obyvatel. Také vylepšili AI a přidali dva nové módy a možnost extrémní obtížnosti.

Age of Mythology – ten, co stojí mimo

Age of Mythology není úplně jedním z dílů série, ale spíš takovou odbočkou či experimentem. Vyšlo to v roce 2002 mezi druhým a třetím dílem. Místo toho, aby se hra soustředila na historii, zabývá se mytologií. Jako dlouholetého zájemce o cokoli mytologického jsem byla naprosto nadšená, když hra vyšla. Objevují se zde tři velmi známé mytologie a to řecká, egyptská a severská. Kampaní procházíme jako hrdina Atlantidy, ano, v té době ještě potopená nebyla, ale nebojte, na to taky dojde. Kromě klasických suroviny jako dřevo či zlato je v této hře čtvrtá, speciální surovina – víra. Tu každý národ získává jinak. Řekové modlením, Seveřané bojem a Egypťané stavěním monumentů. Dalšími specialitami jsou božské síly a mýtické jednotky. V každém období si vybíráme jednoho z bohů, který nám poskytne božské síly. Mýtické jednotky jsou velmi silné a unikátní v každém národě a u některých záleží i na tom, jakého boha si vyberete.

Definitive Edition?

V roce 2003 vyšel přídavek The Titans a odehrává se deset let po konci kampaně základní hry. Atlantida je potopena a Atlanťané jsou novým čtvrtým národem, který uctívá Titány. V roce 2014 vyšla HD edice AoM, ke které byl následně vydán přídavek Tale of the Dragon. Jak už jméno napovídá točí se kolem čínské mytologie. Podrobnější popis AoM jsme vám nedávno nabídli v retru. Bohužel zatím nemáme Definitive Edition pro Mythology a ani se o ní nemluví. Já upřímně doufám, že se po vydání AoE IV vrhnout i na Mythology, protože ta hra si to zaslouží.

Tak, to byly čtyři hlavní hry v této sérii, a stejně by se o ní dalo mluvit i psát ještě dlouho. Jsou tu různé porty na různé zařízení včetně mobilů. A vůbec jsem se nezmínila o MMO Age of Empires, které jednu dobu existovalo a nebylo zas až tak špatné. Jen bohužel trpělo nemocí free to play her.

Já osobně jsem velkým fanouškem této série a netrpělivě vyhlížím čtvrtý díl, ale než vyjde, nudit se rozhodně nebudu. Tyhle hry vás dokážou zabavit na hodiny a hodiny a je to pořád zábava. Můj nejoblíbenější je druhý díl a pak Mythology. A jaký je ten váš?

Kristina "Speedy" Gonzálezová

Ráda se označuji za sběratele konzolí, ale zatím jich vlastním pouhých 20. Čtení, hraní a historie jsou mojí vášní a nedostatek času na koníčky věčným problémem. Fantasy, sci-fi, horor, detektivka, komiks nic mi není cizí.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button