NovinkyTéma dne

V Japonsku se chystá autorský zákon proti cosplay | Novinka

V Japonsku se začalo mluvit o zákoně, který bude stát slavné cosplayery spoustu peněz. Proč? Jednoduše se z něj dnes stává ohromný byznys. Cosplay se po celém světě věnují na statisíce fanoušků a někteří na něm i více než slušně vydělávají. A v tom vidí problém především tvůrci oněch cosplayovaných postav.

Jedná se totiž o velice jemné nuance autorského práva. Zatímco většina lidí se za slavné fiktivní postavy pouze obléká, někteří (většinou ti nejlepší) na nich vydělávají velké peníze. Zatímco obléct a stát se postavou je v pořádku, vydělávat na svém kostýmu už ne. Dokud tedy nevyděláváte na postavě, kterou vymyslel někdo jiný, je to v pořádku, v případě, že ale začnete vydělávat, jste za hranou zákona.

Cosplayeři získávají peníze za výstupy na různých shledáních, propagací produktů, prodejem vlastního merče nebo printů. Jednou z nejslavnějších cosplayerek je například Enako, která se snaží být původním charakterům co nejblíže. Problémem ale je, že vydělává desetitisíce dolarů měsíčně, které nejdou tvůrcům oněch postav.

Cosplayer Maul, který se proslavil především zpodobněním legendárního Geralta z Rivie, se ohrazuje s tím, že všechny postavy ztvárňuje pouze s povolením tvůrců.

Ona to vlastně není novinka

Konflikt cosplayerů s autorskými právy se řeší už dlouho. Jednou z největších společností, která tato omezení chce, je společnost Disney. Ta se snaží co nejvíce omezit práva firem, které využívají jejich postav, ke svému sebeobohacení. Příkladem můžou být například jejich princezny. Všude se dá najmout Elza, Mulan nebo Popelka na kupříkladu narozeninovou oslavu. Nicméně práva na tyto princezny (a spoustu dalších) má Disney a ve většině případů ony „herečky“ této společnosti vůbec nic neposílají.

V této oblasti je obecně obtížné balancovat na hraně zákona. Kromě cosplay je tu ještě totiž například fanartů. Cosplay jako takový alespoň zahrnuje nejen kostýmu, ale i herecký výkon charakteru. Fanart může ale být například i úplný obkres oblíbené postavy – jedná se i v tomto případě o porušení autorských práv? Hranice je vážně extrémně tenká. Přeci jen, spousta společností je ráda, když jim cosplayer vlastně dělá reklamu „zdarma“ (tedy reklamu za kterou oni nemusí platit). Na druhou stranu byznys je stále byznys, takže pokud na nás někdo vydělává, je správné, abychom z toho něco měli.

Japonská vláda promýšlí i detaily

Nadruhou stranu je tu ale velký strach japonské vlády, že by tento zákon mohl cosplay kulturu úplně zničit a to rozhodně nikdo nechce. Momentálně se tedy snaží najít kompromis a najít přesnou definici toho, kdy bude muset umělec odevzdat část peněz tvůrcům postavy a kdy je naprosto v pořádku nemuset platit nic. Velká debata tak například může nastat u charitativních akcí.

Mimochodem, na ty se v České republice zaměřuje skupina Rebel Legion, která se cosplayuje především na Star Wars. V těchto kostýmech navštěvují nemocnice a setkávají se například s nemocnými dětmi, které by rády viděly své oblíbené postavy naživo.

Ohdalení na závěr

Jméno Rei Dunois před časem otřáslo celým světem cosplayerů. Ukázalo se totiž, že slavná „cosplayerka“ je ve skutečnosti mužem. Ten je natolik ale zručný, že se dokáže se dokáže zbavit všech svých mužských rysů, a nemá tak problém cosplayovat ženské hrdinky. Komunita ale přijala toto odhalení ve většině případů kladně. Chválili aktéra především za jeho práci s make-upem. Cosplayer se rozhodl tajemství odhalit, aby upozornil na to, že ne všechno, co diváci na internetu vidí, musí být skutečnou pravdou. A jak to v dnešním světě bývá, tímto odhalením si hlavně udělal obrovskou reklamu a je daleko žádanější.

Je pravděpodobné, že jakmile se Japonské vládě skutečně podaří najít onu hranici mezi legálním a nelegální, zbytek světa se nechá inspirovat. Nicméně si myslím, že bude ještě chvíli trvat, než se všechny tyto problémy s autorskými právy vyřeší. Takže pokud jste fandové cosplaye, určitě se zatím nebojte svými díly pochlubit. Přece jen, zpodobnit svého fiktivního hrdinu je dle mého krásná forma fanouškovství.

Patrik "Superlachtan" Klicman

Superlachtan plující si světem obdivující všechno co se aspoň trošku vymyká realitě všedního života. A taky fanda všeho co se dá uvařit, sníst nebo aspoň odehrát a přečíst.

Podobné články

Back to top button