KomiksNovinkyTéma dne

Čeští (komiksoví) kreslíři #5 Marek Pokorný

Marek „mára“ Pokorný (*1983) se momentálně věnuje hlavně animaci, s komiksem už si ho však stačili spojit i ti, kteří toto médium většinou nečtou. Jeho nejznámější prací je kresba komiksu Svatá Barbora, který zpracovává bizarní Kuřimskou kauzu z roku 2007. Částečně fiktivní příběh od dua MašekŠindelka se točí okolo prapodivné aktérky celého případu, Barbory Škrlové, vydávající se nejdříve za 13letou dívku, po útěku do Dánska pak za chlapce. Komiks vyhrál v roce 2018 hlavní cenu České akademie komiksu a Muriel za nejlepší ilustraci. Vyšel ve Francii a ve Španělsku.

Animaci vystudoval na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho kratší animace naleznete na Vimeu. Jakožto „klíčový“ animátor působil na animovaném filmu Fany a pes (2019) a čerstvém snímku Where is Anne Frank (2021). Naanimoval i úvodní videa k několika knihám nominovaným na Magnesii Literu v letech 2015–2017. Pomáhal i svému spolužákovi a kolegovi Janu Saskovi s dokončením jeho krátkého filmu Happy End (2015). Spolu s ním a Vojtěchem Kissem pak publikuje své práce na stránce truelovers.cz.

Pokorné animace a komiksy s dlouhou historií

Pokorný se dle vlastních slov o komiks začal zajímat poté, co objevil komunitu kolem dnes už neaktivního (v počátku nultých let však pro rozvoj tuzemské komunity stěžejního) webu comx.cz. Právě zde najdete i jeho nejstarší samostatné kresby z let 2004–2006 a stripovou sérii Na co. V letech 2002–2006 zde vycházel i autobiografický márův strip, který s přestávkami vznikal až do roku 2014. Nyní jej najdete na jeho blogu. Jeho krátké komiksové příběhy se objevily v revue Aargh! č. 7, v Komiksfest revue č. 5 a přispěl i do sborníku Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství. Dlouhodobě také kreslil sérii na pokračování Gobius Capito II, která se objevovala na starém webu truelovers. K nahlédnutí ji najdete zde.

pokorný

V roce 2016 nakreslil pro sdružení Ašta šmé a jeho sérii Nejisté domovy komiks Silnější než někdo, který se opírá o reálné vyprávění „kluka z děcáku“. Celý komiks najdete k přečtení na truelovers.cz, nebo spolu s dalšími díly projektu na stránkách sdružení. Na trulovers najdete i jeho komiks 1 ráno, který Pokorný nakreslil v roce 2010 pro výstavu Phantastyx, i projekt Modrá, který vznikal jako odpočinek souběžně se Svatou Barborou.

Od roku 2011 jeho ilustrace doprovází množství českých novin a časopisů, např. Lidové noviny a Hospodářské noviny, kreslil i pro Newsweek, který už v české verzi nevychází. Počínaje rokem 2018 přispívá svými ilustracemi do dětského časopisu Raketa. Nakreslil i vizuál pro české komiksové ceny – v roce 2019 pro Muriel, v roce 2017 pro poslední ročník fanouškovské Fabuly Rasy.

pokorny
Dvojstrana do čísla Rakety zaměřeného na hry

Kromě webu truelovers.cz má Marek Pokorný svůj blog, tumblr a facebook, kde nyní dokumentuje tvorbu ilustrací k novému vydání knihy Pod junáckou vlajkou od Jaroslava Foglara, které vyjde v Albatrosovské edici Foglar pro děti 21. století.

pokorny

Čeští (komiksoví) kreslíři #4 Jan Pomykač

Čeští (komiksoví) kreslíři #3 Štěpánka Jislová

Čeští (komiksoví) kreslíři #2 Dan Černý

Čeští (komiksoví) kreslíři #1 Nikkarin (Michal Menšík)

Kristián Klein

Rád čtu českou tvorbu, ať už jde o fantastiku, nebo o komiksy. Hrabu se v médiích, fandomech a kyberkultuře. Když videohry, tak indie blbůstky, když deskovky, tak s nápadem, nejlíp s figurkama. Audioknížky a podcasty jsou fajn relax pro oči.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button