DeskovkyNovinky

Za hranou – Ovládněte mysl zločince pro dobro města

Příběh deskové hry se odehrává ve městě New Dawn City v roce 2087. Kdysi vzkvétajících utopie je nyní v troskách a to dává příležitost Syndikátu, aby ho ovládl. Jedná se o celosvětovou organizaci kyberneticky vylepšených zločinců. Ve hře se ujmete se role tajného agenta, člena tajné organizace, která má za cíl Syndikát porazit. Ale jak toho lze dosáhnout?

Klíčové slovo je dilema

Přední výzkumníci vaší organizace vyvinuli experimentální technologii Hák. Ta vám dovolí proniknout do mysli člena Syndikátu, sledovat jeho činnost, a poté, co si na technologii dostatečně zvyknete, tak i jeho mysl ovládnout. A proč si budete hrát na futuristického loutkáře? Samozřejmě proto, abyste zjistili, co přesně Syndikát plánuje. To ale bohužel není tak jednoduché. Abyste zjistili, co Syndikát plánuje, musíte se co nejhlouběji infiltrovat do jeho organizace. Účast na akcích organizace je nejlepším způsobem infiltrace. Avšak pokud se necháte příliš unášet proudem a zabřednete příliš do hluboko do Syndikátu, vybere si to daň na vaši psychice a na vaší duši. Na druhou stranu nejvíce informací a důkazů k velkému finálnímu plánů získáte právě během těchto zločinů. Čím větší zločin, tím více informací získáte.

Tak vás hra staví před dilema zkazit se pro dobro města, nebo zachránit svou duši, ale odsoudit město k záhubě. Hra má celkem tři kapitoly, během nichž se snažíte co nejlépe ovládnout mysl zločinců a získat co nejvíce informací. Na konci hry totiž vyhrává ten hráč, který jich získá nejvíce. Neznamená to ale automaticky překažení plánu Syndikátu. To už je jiná věc. Hra totiž může nakonec skončit čtyřmi různými způsoby, což jí přidává na znovu hratelnosti.

Dostanete se za hranu?

Hra mě rozhodně zaujala a už se těším až budu mít možnost si ji zahrát. Dost už bylo her za hrdiny bez bázně a hany či za padouchy, kterým jde o jedno. Konečně je tu hra, kde dostanete volnost rozhodování o tom, jak moc chcete být špatní. Když se na to podíváme z jiného úhlu, jak moc jste ochotni se obětovat pro své město. Protože čím víc budete páchat zločiny, bez toho, aby jste se snažili je jakkoli ovlivnit či zmírnit, tím víc se sami stanete zkaženými. Výměnou za to ale dostanete hromadu informací, které vám pomohou odhalit plán Syndikátu. Jenomže na konci se taky může stát, že jste se díky tomu dostali za hranu a plán Syndikátu se stane vaším plánem.

Možná je tedy lepší zločinům bránit? To ovšem také není zcela správná cesta. Sice chráníte svou duši a můžete v noci v klidu spát, ale o plánu se toho příliš nedozvíte, a tak na konci nemáte ani možnost jeho provedení zabránit. Tedy v podstatě jste téměř ve stejné situaci jako v prvním případě. Akorát se můžete pyšnit morální čistotou. Což zcela určitě vaše město ovládané Syndikátem určitě ocení. Takže vám zbývá jediné, tedy pokud chcete zabránit provedení plánu.

Tak jak tedy na to?

Musíte najít zlatou střední cestu, kdy pácháte zločiny, abyste získali informace. Zároveň se je snažíte ukočírovat tak, aby na vás a město měly, co nejmenší dopad. Samozřejmě vás nikdo hrát tímto způsobem, klidně se můžete utrhnout ze řetězu a páchat jeden zločin za druhým a zcela se ponořit do Syndikátu. Nebo být morálním hrdinou a zločinům bránit. Je to prostě na vás. Rozhodnutí je na vás, ale musíte pak žít s následky. A to je, to co mě na hře láká.

Pravidla hry počítají i s možností, že vaši kamarádi nechtějí hrát a přinášejí i možnost sólové hry. Ale lepší bude kamarády přesvědčit, protože tahle hra vypadá jako pecka.

Za hranou přináší velmi zajímavý koncept, který vás donutí důkladně zvážit každý váš tah. Díky různým dějovým linkám si budete moci hru bez problému opětovně zahrát, aniž by vás nudila. K tomu přispívají i čtyři různé výsledky, kterých lze dosáhnout.

Kristina "Speedy" Gonzálezová

Ráda se označuji za sběratele konzolí, ale zatím jich vlastním pouhých 20. Čtení, hraní a historie jsou mojí vášní a nedostatek času na koníčky věčným problémem. Fantasy, sci-fi, horor, detektivka, komiks nic mi není cizí.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button