FilmyKnihyNovinky

Eragon | Kniha vs. film

Téměř každý to zná. Objeví se skvěle napsaný příběh a každý doufá, že bude i zfilmován. Ale někdy se to zkrátka nepovede. A v tomto případě se toho nepovedlo opravdu hodně. Christopher Paolini a jeho příběh Eragon, ve kterém se mladý kluk musí stát mužem ve válkou zmítané zemi Alagaesii, si rozhodně zaslouží film. A to pořádný.

Eragon – knižní bestseller

Je to už docela hodně let, co se příběhy o Eragonovi objevily v knihkupectví. Autor první knihu napsal v pouhých patnácti letech, což je určitě obdivuhodný výkon. Netrvalo dlouho a o knize se začalo mluvit a to nejen mezi čtenáři, kteří si ji postupně zamilovali a toužili mít taky vlastního draka. U kritiků kniha nepropadla, ale ani to pro ně nebylo bůhvíjaké dílo. Kniha se nevyhnula samozřejmě srovnání s jiným veledílem. Mluvím o Pánovi prstenů. Bystřejším čtenářům rozhodně nemohla uniknout jistá podobnost mezi příběhy. Ale hlavní je, že se kniha líbila čtenářům. I přes svůj velký počet stran jste najednou na konci a už saháte po dalším dílu.

Příběh Eragona začíná zcela obyčejně. Kluk se probudí, jde na lov do hor, ale k jeho údivu se před ním objeví podivný modrý kámen. Časem se z kamene vyklube dračí mládě a Eragonovi se život obrátí vzhůru nohama. Sám král Galbatorix, který kdysi svrhl dračí jezdce a sám se chopil trůnu, jde Eragonovi po krku. Jediný způsob, jak se nedostat králi do rukou, je cestovat přes celou zemi do trpasličího města a tam hledat útočiště. Na cestu se však Eragon nevydá sám, ale cestuje s ním vypravěč ze stejné vesnice Brom a samozřejmě i jeho dračice Safira, která postupem času roste a sílí. Cesta rozhodně nebude jednoduchá a proto Brom Eragona učí nejen šermu, ale i magii a jak má zacházet se svým drakem. Bohužel, v patách jim je celá armáda a tak na výcvik není moc času. Závěrečná bitva u trpaslíků nedopadne nejlíp a tak se Eragon musí vydat zase na cestu k elfům, aby svůj výcvik dokončil a mohl se tak králi Galbatorixovi postavit.

Co dál ?

V bodě, kdy Eragon a pár dalších opouštějí město trpaslíků, příběh končí. A následuje druhý díl Eldest, potom Brisingr a Inheritance. Všechny knihy jsou skvělé, bezvadně se čtou a je nádherně vidět, jak se spisovatel stále zlepšoval. První kniha byla výplodem mladého spisovatele a působila poněkud dětinsky, ale čtenáře zabavila. Další knihy už byly trochu temnější a komplikovanější. Ale o tom třeba jindy.

Christopher Paolini si se svým světem skutečně vyhrál. Kromě příběhu vytvořil i mapu celé Alagaesie a také tři různé fiktivní jazyky. Asi na to nebyl sám, ale to je vedlejší. Jde o jazyk Urgalů (divocí válečníci, kteří lační po krvi a jejich smyslem života je boj), Trpaslíků a Elfů.

Kdo nečetl, tak rozhodně doporučuji. Teď si na sebe asi pletu bič, ale mě tyto 4 knihy bavily víc než Pán prstenů (prosím nelynčovat). Krátce po vydání druhého dílu Eldest se první kniha dočkala filmového zpracování. A to byl jeden velký průšvih.

Filmový Eragon totálně propadl

Jak to tak většinou bývá u filmového zpracování knižní předlohy, tak i zde narazila kosa na kámen. Snímek se umístil na 36. místě v žebříčku nejhorších filmů všech dob sestaveném čtenáři časopisu Empire. A to není zrovna hezká vizitka.

Film sice vydělal téměř čtvrt miliardy dolarů, ale kritika ho smetla a ještě hůře dopadl u fanoušků. Ti nenávistí doslova šíleli. Dodnes například na Wattpadu najdete tohle: Film Eragon a proč ho nenávidět. Jde sice hlavně o naštvané výkřiky, film se ale zřejmě ve velkém rozcházel s představami fanoušků. Největší kámen úrazu je rozhodně v tom, že film byl tak moc osekaný o dost zásadních věcí oproti knize, že si sám nedovedu představit jak by série mohla pokračovat.

POZOR SPOILERY

Film je proti knižní předloze osekaný na kost. Ve filmu například chybí celá rasa trpaslíků, která v příběhu hraje opravdu významnou roli. Závěrečná bitva se má odehrávat v trpasličím městě, ale trpajzlíka tam neuvidíme ani jednoho. To je trochu paradox. Další opravdu významná věc, která byla ve filmu opomenuta, je Eragonovo zranění po závěrečném boji se stínem Durzou, který mu mečem ošklivě zranil záda. Toto zranění pak Eragona trápí velkou část druhé knihy a brání mu v pořádném boji. Mohu pokračovat například i tím že byla zcela vynechána postava malé dívky Elvy. Té Eragon v první knize požehná ve starověkém jazyce, ale trochu to zmrví a dívce se požehnání promění spíše v prokletí. Ta v následujících dílech bude zastávat velice důležitou roli ve válce proti Galbatorixovi. To samé dvojice kouzelníků, kteří na začátku druhé knihy unesou Murtagha a zaviní smrt Ažihada (vůdce povstalců). Změny Ra´zaků jsou kapitolou samy o sobě. A mohl bych pokračovat dál. Skoro to vypadá, jako kdyby si tvůrci filmu přečetli maximálně tak obsah. Tragédie. A takovou katastrofu nezachránily ani hvězdu jako John Malkovich, Jeremy Irons nebo Djimon Hounsou.

Bude Remake?

Eragon by si rozhodně zasloužil pořádné filmové zpracování a tato by si zase zasloužila zmizela zmizet v propadlišti dějin. Sám Christopher Paolini o nové natočení usiloval, ale Hollywood je Hollywood a nechce se jim vrážet peníze do něčeho, co poprvé neuspělo. A popravdě se jim ani moc nedivím. Kdyby na to přeci jen došlo, tak Christopher by rád napsal scénář a film i produkoval. To už by mohlo být zajímavé, jenže takový velkofilm si žádá pěknej balík, aby za něco stál. Neválí se někomu z vás jen tak pod matrací pár set milionů dolarů?

Myslím, že za všechno mluví věta, kterou Christopher Paolini odpověděl na dotaz novinářů, co si o filmu myslí. Diplomaticky, ale poněkud suše a chladně podotkl, že film ukazuje vizi režiséra, ale rozhodně ne jeho.

Práva na film vlastnilo studio 20th Century Fox, nyní ale už patří gigantovi Disneymu. To snímku dává určitou naději na znovuzrození, protože Disney rozhodně kapitál na natočení má. Teď jen doufat, že si toho potenciálu všimnou. Budete se modlit se mnou?

Pokud je tu někdo, kdo Eragona nečetl, tak přečtením rozhodně nic nezkazíte a třeba si ho zamilujete stejně jako já. Nebo zkuste titul Achernar. Recenzi na tuhle knihu najdete právě tady.

Tomáš "Zitik" Zita

Vášnivej čtenář fantasy , hráč Dračího doupětě a nenapravitelnej gamer. ,,Kolik charakterů žiješ, tolikrát jsi elfem, trpaslíkem, člověkem atd :-D ´´

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
pavel sekanina
Host
1 rok před

dementy tam mate

Back to top button