KomentářNovinkyPCPS5Téma dne

Hogwarts Legacy pod útokem kontroverze

Knihy o Harry Potterovi a jeho světě jsou zbožňovány miliony fanoušků. O to více zamrzí, že je v posledních letech zastiňuje háv anti-transgenderových prohlášení autorky J.K. Rowling, která tyto skupiny popouzí kde může. A právě do středu těchto kontroverzní se nyní dostala i blížící se a očekávaná hra Hogwarts Legacy.

Pustil se do ní totiž jeden z větších redditorů r/GamingCircleJerk jehož příspěvky jsou v mnohém brány jako vtípky. Problém nastal když jeden z jeho moderátorů GrizzlyPeak72 postnul fotku Rowlingové a obálky Hogwarts Legacy spolu s textem v němž označil všechny, kteří si zakoupí hru jako transfobické parchanty. A ne, nejednalo se o vtípek. Podle týmu GamingCircleJerk totiž zakoupením hry finančně přispějete samotné Rowlingové jenž je známá svými TERF (trans-exclusionary radical feminist) postoji. Příspěvek samotný má přes 3,900 komentářů a postupně se rozšiřuje na celý reddit i ostatní sociální sítě.

Uživatelé se v něm samozřejmě hádají ve velkém a upozorňují na to, že zakoupením Hogwarts Legacy nepotvrzujete souhlas s názory samotné Rowlingové. Někteří zase argumentují tím, že zakoupením hry přispíváte peněžně člověku, který pak tyto názory může šířit o to více. Spousta komentujících se dokonce naváží i do specifických částí série o Harry Potterovi a označuje ji za rasistické a antisemitistické vyobrazení světa spolu s rasovou a sociální nespravedlností.

Aby to nebylo málo bylo u příspěvku již zabanováno více než 1,000 uživatelů jenž byli obviněni z transfóbie. Velká skupina uživatelů navíc vybízí ostatní ke kompletnímu bojkotu nové hry i jejímu plagiátorství a tak je jen otázkou jak velký vliv to bude mít na její vydání.

Kontroverze jako tahle měli vždy výrazné dopady na vydání her a to jak v dobrém, tak i špatném směru. Někdy pomohli k ještě větším prodejům a někdy hru zabili hned na začátku. Osobně ale doufám, že u Hogwarts Legacy k ničemu takovému nedojde.

Politika, osobní přesvědčení a další vážné věci jako diskuze o genderech by nikdy neměli mít na hry vliv. Hry jsou tu od toho aby nás bavili a umožnili nám nahlédnutí do různých světů. Světů, které bychom jinak nikdy navštívit nemohli. Jsou totiž fantaziemi a neměli by se řídit pravidly reálného světa. Série Harryho Pottera je jednou z nejlepších a nejpopulárnějších fantasy a rozhodně si zaslouží i kvalitní herní zpracování nezávisle na názorech samotné autorky jenž má s jejím vývojem ve výsledku pramálo společného.

A jak to vidíte vy? Podpoříte vývojáře hry zakoupením Hogwarts Legacy nebo se raději vyhnete hře obloukem? Já už mám předobjednáno.

Jan "White Rabbid" Kőrmendy

Šílenec do fantasy a sci-fi, geek, streamer, ale hlavně vášnivý gamer tělem i duší! Hry mě provází celý život a tak jsem tu, abych vám dal něco, do toho vašeho.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Gabriela
Host
1 rok před

Ja už drtím.

Back to top button