NovinkyXbox OneXbox Series X

Microsoft s Xboxem dál jede vlastní ligu

A je to tady. Už to je rok, co jsme se oficiálně dočkali releasu konzolí nové generace. Už celý rok máme to potěšení, vyzkoušet si první náznaky true next-gen titulů a obdivovat, co studia dokáží pro nové konzole vymyslet. Tenhle rok je ale trošku výjimečný pro zelenou stáj těchto konzolových válek. Nejenže slaví rok od vydání svých konzolí Series, Microsoft a Xbox totiž slaví 20 let od jejich úplně první konzole. A vypadá to, že oslavy 20. narozenin berou opravdu vážně. Co vše pro nás firmy nachystaly?

Microsoft válcuje na trhu next-genu. Odpoví PlayStation?

Myslím si, že s klidným srdcem zde dokážeme říct, že první rok launche nových konzolí jednoduše Xbox vyhrál. Je pravdou, že po releasu jejich největšího konkurenta přišel na svět také remake Demon´s Souls a vypadalo to, že to Sony skutečně dokázalo. Jenže to je od té doby vše. Během letošního roku jsme pak dostali i pár dalších oznámení o chystaných exkluzivkách pro PlayStation, ale prozatím je ticho. Nicméně druhá barikáda do toho buší, jak jen se dá. Nevěříte?

Xbox Series S si dneska klidně přinesete z obchodu

Začneme u toho nejzákladnějšího. Nemá smysl se bavit o hrách a exkluzivitách, když je nemáte na čem hrát. Zatímco obě vlajkové lodě, tedy Xbox Series X i PlayStation 5 jsou prakticky nedostupné zboží, Microsoft má v záloze takovou polovičatou zbraň. Pokud totiž toužíte po opravdovém next-gen hraní, zároveň ale nemáte doma 4K televizi, jenom slabší monitor, může pro Vás být ideální variantou koupě Xbox Series S. Tenhle mladší, a nutno dodat slabší, bráška svého velikána je v současné době ten nejdostupnější next-gen, jaký na trhu najdete. Pokud dnes navštívíte kvalitní elektro nebo shop s herní tématikou, určitě dokážete udělat objednávku na Series S a do pár dnů hrajete. Musíme ale myslet na to, že tahle budget verze konzole ani nijak zázračně nezruinuje vaši peněženku. Pokud by se Sony uvolilo vydat alespoň SLIM variantu PlayStationu, byl by to úžasný krok!

Nabídka her, podpora starších generací

Dobře, máme konzoli doma (ano, není to high-end ale máme v ruce next-gen). Co si tak na něm zahrajeme? Nikdo z nás nechce vybalit 18 stovek za novou AAA hru a navíc, když Series S je pouze digitální konzolí, takže ještě musíme hodiny čekat, než se hra sosne ze serverů Microsoftu. Naštěstí je tady dobrá zpráva. S výročím 20 let jsme dostali oznámení, že na současných konzolích Series si můžete ve zpětné kompatibilitě zahrát více než 70 OG her, které všichni známe z našeho dětství. Je libo F.E.A.R, Max Payne, Mortal Kombat nebo Skate 2? To všechno si dneska na své konzoli Series S/X můžete zahrát! Tady někdo útočí na nostalgia city! Navíc ani nemusíte tahat obrovské množství dat, tyhle starší kousky nebudou mít víc než desítky giga.

Xbox Game Pass

Třetí a ten největší důvod, proč si osobně myslím, že má Microsoft s Xboxem momentálně trošku napřed. A to je jejich subscription služba Xbox Game Pass. Za měsíční poplatek (který může být v ultimátní verzi dost vysoký) dostanete přístup k tak široké knihovně her, že by nám nestačily ani 4 lockdowny Země, abyste to stihli odehrát. Staré tituly, kompletní série, známé značky, EA Play a v neposlední řadě exkluzivní hry v den vydání. Tohle všechno nabízí služba od Microsoftu. Xbox Game Pass jednoduše určil, jakým směrem by se asi konzolový směr měl ubírat. A já pouze doufám, že dostaneme podobnou knihovnu i od PlayStationu. Jejich PS Now bohužel u nás v česku není k dispozici, ale her je na druhé platformě obrovská spousta. Tak snad jednoho dne!

Jacob

Zajímá mě veškeré dění ve světě videoher, filmů nebo hudby. Hry mě provází celý život a takto jim to chci trošku vrátit.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button