AnimeFilmyNovinkySeriály

Pár opomenutých zpráv ze světa 2D animace

Z kreslené animace se v posledních dvou desetiletích stále více stává jakási okrajová záležitost. Filmy tvořené počítačovou 3D animací hrají na plátnech i obrazovkách prim a fanoušek „klasické“ animace je tak rád za každý úspěch, které si toto upadající umění vydobude. Podíváme se tedy na nominace na Oscara, připomeneme projekt, který se snad konečně chýlí ke konci, a nabídneme i něco krátkého na zkouknutí.

Vlkochodci nominovaní

Irské animační studio Cartoon Saloon je momentálně zárukou kvalitního kresleného filmu a díky mu za to. Tomm Moor a Nora Twomey, zakladatelé a vedoucí studia, zatím dokázali pokaždé přijít s neokoukaným příběhem, protknutým irskou atmosférou i lokálními mýty. Od roku 2009, kdy se odnikud vyloupl Brendan a tajmeství Kellsu, dokázali každým svým celovečerním filmem dosáhnout na Oscarovou nominaci za nejlepší animovaný film. Žádnou z nich se ale nepodařilo proměnit, ač si to podle mého minimálně Píseň moře zasloužila. Jelikož i loňském snímku Vlkochodci se podařilo dostat mezi nominované, nezbývá než doufat, že bude tato „kletba“ konečně zlomena. Předávání Oscarů bylo ale letos kvůli pandemii přesunuto na 25. dubna, takže si ještě měsíc počkáme. Vlkochodci jsou nyní ke zhlédnutí na Apple TV+. (A pokud umíte anglicky, můžete si o vzniku Vlkochodců přečíst úžasně detailní článek, který na svůj blog sepsal tvůrce storyboardů, Iker Maidagan.)

Hullabaloo snad konečně finišuje

Jestli nevíte, o čem mluvím, vůbec se vám nedivím. Informace o chystaném steampunkovém animáku se poprvé objevily na webu v roce 2014(!). Pokud Hullabaloo není projektem dělaným s vášní, není jím už zřejmě nic. Skupina animátorů-veteránů od Disneyho se rozhodla, že je potřeba lidem znovu připomenout kouzlo 2D animace, kterou Disney v posledních letech odvrhl.

Jejich zkušenosti jsou více než bohaté – podíleli se na Lvím králi, Alladinovi, Krásce a zvířeti, Princezně a žabákovi, Pocahontas a mnoha dalších filmech. Přes crowdfundingovou kampaň na Indiegogo se podařilo na produkci filmů o dobrodružce Veronice Caring vybrat přes 470 000 dolarů! A tvorba se nyní zřejmě konečně blíží ke konci. James Lopez, hlavní animátor a iniciátor projektu, na Indiegogo zveřejnil update, ve kterém tvrdí, že by vše mělo být hotovo v řádu měsíců. Je samozřejmě otázka, jak dlouho od ukončení prací bude trvat, než se film skutečně někde objeví ke zhlédnutí, už tohle je ale pozitivní zpráva.

Kačeří příběhy skončily

Minulý týden, konkrétně 15. března, byl odvysílán poslední troj-díl nových Kačeřích příběhů, které začal Disney vysílat v roce 2017. Má na ně navázat podcast This Duckburg Life. Nejde o žádné „utnutí“, ale o plánovaný konec s finále jak se patří. I původní seriál běžel v televizi „pouze“ tři roky, je ale pravda, že dílů i sérií, měl víc. Pokud si pamatujete, vzbudil v roce 2017 nový styl kačírků trochu pozdvižení, naopak byli cenění David Tennant coby hlas Skrblíka McKváka i snaha o modernizaci. Pokud jsem ale zaregistroval, většina kritiků (a zřejmě i ostatních „dospěláků“) se o seriál přestala zajímat po první sérii. Nejspíš se ukázalo, že vzkříšení Kačerova nebude tak velkou událostí, jako se očekávalo. Možná sehrály své změny původního seriálové univerza, nebo fakt, že i tato reinkarnace je na hony vzdálená dobrodružstvím od Carla Barkse a Dona Rosy.

Na Život a dobu Skrblíka McKváka v seriálové podobě si tedy budeme muset ještě počkat. (A pokud máte Kačeří příběhy rádi, nebo se chcete jenom dozvědět něco víc, mám pro vás tip. Český kreslíř kačerů, Dan Černý, na svém youtubovém kanálu vydal minidokument Příběhy Kačeřích příběhů.)

Animace z lásky

Jak už zmíněno několikrát, vlivem ubývání 2D animace se z ní pro mnohé stává velice osobní a srdeční záležitost. Bezi takové patří i Nick Cross a Šingo Tamagawa.

První z nich, Kanaďan, vstoupil do animačního průmyslu v roce 1997. Od té doby pracoval na různých pozicích a jeho rukama prošlo přes 30 kratších i delších, většinou televizních snímků. Jeho jméno je však spojeno především s krátkým seriálem Za zdí zahrady, kterému jako hlavní výtvarník vtiskl nezaměnitelný styl. Na na sklonku loňského roku nahrál na svůj youtubový kanál krátký filmeček The Clockwork Elves, na kterém sám pracoval posledních 7 let.

Japonec Šingo Tamagawa se v roce 2010 přidal ke studiu Sunrise a od roku 2012 můžeme jeho jméno vídat v titulcích vycházejících sérií. Pracoval hlavně na různých iteracích série Gundam, ale podílel se i na sérii Gin no sadži, nebo Kabaneri ze Železné pevnosti. Ještě o měsíc dříve než Cross na sebe Tamagawa strhl pozornost díky podobně psychedelickému, ale přeci je klidnějšímu videu Puparia. To je (stejně jako v případě Jamese Lopeze) reakcí na frustraci z animačního průmyslu a vznikalo tři roky, opět jako výhradně autorský projekt.

Kristián Klein

Rád čtu českou tvorbu, ať už jde o fantastiku, nebo o komiksy. Hrabu se v médiích, fandomech a kyberkultuře. Když videohry, tak indie blbůstky, když deskovky, tak s nápadem, nejlíp s figurkama. Audioknížky a podcasty jsou fajn relax pro oči.

Podobné články

Back to top button