NovinkyNovinky HW

Co už víme o Nintendo Switch Pro? | Novinka

O výkonnější verzi populárního hand-heldu Nintendo Switch se spekuluje již roky. S koncem roku 2020 ale intenzita spekulací narůstá a v zásadě již není dne, kdy bychom se o Nintendo Switch Pro v některém z internetových magazínů nedočetli. Než se s nadšením vrhnete do článku, připomínám, že Nintendo zatím nepotvrdilo, ale ani nevyvrátilo přípravu konzole Switch Pro. Množící se spekulace a úniky ale přikrmují přesvědčení fanoušků, že se konzole skutečně chystá. Pojďme se nyní podívat, co o „připravované“ Pro verzi víme a které skutečnosti dávají drbům reálný základ.

Je asi logické domnívat se, že Nintendo, přestože Switchi se v prodejích velmi daří, bude chtít držet krok s nedávno vydanými next-gen konzolemi PlayStation 5 a Xbox Series X a Series S. Jelikož se prezident amerického Nintenda nedávno nechal slyšet, že Switch je zhruba v polovině své životnosti, dává smysl ho do druhé půlky vybavit našlapanějším hardwarem a udělat z něj prémiovou konzoli. Zástupci Nintenda údajně byli již v kontaktu s vývojáři her, převážně pak kvůli podpoře 4K rozlišení.  

Pro-datum vydání?

Od dob, kdy řeči o Switch Pro nebyly nic než drby a přání, se příliš nezměnilo, přesto už se na stranu spekulantů staví i experti, kteří věří ve vydání upgradované konzole v roce 2021. Někteří z nich v minulosti správně předpověděli příchod Switch Lite a v nedávném interview pro gamesindustry.biz se víceméně shodli ve svých předpovědích o Switch Pro. Původní Nintendo Switch bylo vydáno v březnu roku 2017, a tak by si ke čtvrtému výročí jednoznačně zasloužilo silnějšího bráchu.

Pro-cena?

Na vlně spekulací se svezeme i do cenových hlubin. Dá se totiž tušit, že Nintendo se nebude s cenovkou držet u břehu a za Switch Pro bude chtít nejméně 399 dolarů. To je z pochopitelných důvodů více než to bylo u Switche a jeho verze Lite. Nejeden z nás si ale za vyšší výkon rád připlatí.

Pro-specifikace?

Pokud se od Switch Pro něco očekává, pak je to jednoznačně podpora 4K v režimu doku a delší výdrž baterie. A to je asi tak výčet toho, na čem se různé servery shodnou.

Někteří předpovídají stejný procesor, jako u základní verze, ale s vyšším taktem a vylepšeným systémem chlazení, jiní očekávají markantnější změnu v podobě procesoru Nvidia Tegra Xavier. K němu by pak rádi 64GB SSD a OLED displej, případně alternativu v podobě Mini-LED technologie. Ať tak nebo tak, oproti současnému LCD by mělo dojít k výraznému zlepšení.

Ti ještě odvážnější pak mluví o TV-Only verzi konzole, takže žádný do ruky, ale hezky před bednu. Jelikož si ale Switch popularitu získal hlavně díky hand-held možnosti, spíše se nepředpokládá, že by se zmíněná TV-Only verze stala skutečností.

Aktuální verze konzole je vybavena procesorem Nvidia Tegra X1, LCD displejem 720p a 32GB úložištěm.  V srpnu 2019 se konalo lehké vylepšení baterie, které navýšilo výdrž ze 6,5 na 9 hodin. Výsledky některých testů ukazovaly dokonce dvojnásobné zlepšení.

Pro-vlastnosti?

Jak by se vám líbila konzole a health-tracker v jednom? Nedávný patent Nintenda, doprovázený 61stránkovým dokumentem, hovoří o zařízení s funkcemi na sledování zdraví, ať už fyzického nebo mentálního. Chybět by neměl ani monitor spánku. Zvláštností je ale odstavec o generátoru smradu, respektive zařízení na vydávání vůní a pachů. Jelikož fitness a sportovní hry již na Switch existují a těší se nemalé popularitě, doprovodné zdravotní funkce jsou logickým a nejspíše i vítaným krokem.

Co bychom si tedy přáli?

Pakliže bychom se konzole Switch Pro měli letos skutečně dočkat, zde je pár vlastností, které bychom rádi viděli.

  • Vylepšený displej – 1080p a OLED technologie jistě poskytnou příjemnější zážitek v hand-held módu, než současný displej z dob Karla IV.
  • Robustnější zpracování – upřednostňování verze Lite před klasickou verzí je částečně dáno zpracováním zařízení. Joy-Cony nepůsobí v ruce tak příjemně, jako konzole bez odnímatelných částí. I zde tedy očekáváme zlepšení.
  • Podpora 4K – Ultra HD již není „nějakým zbytečným novým rozlišením“, ale stává se naprosto běžnou součástí všech herních i neherních domácností. Podpora 4K a výkonnější dokovací stanice tak budou nepochybně vítaným upgradem.
  • Podpora zařízení třetích stran – aktuálně se Switch sice pyšní Bluetooth 4.1, jeho použití je ovšem limitováno na originální Nintendo příslušenství, hlavně pak Joy-Cony a Pro ovladače. Pro připojení např- sluchátek tak potřebujete adaptér, což je vopruz.

Jarda "prank" Strejc

IT Worker • Gamer • Writer • Father

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button