FilmyKomiksNovinkyTéma dne

Ruský komiks, dobrý komiks(?) Major Grom a Doktor Mor v novém filmu!

Osobně mám pocit, že venku se teplota přibližuje té v Rusku. Je fuk, že jsem tam nikdy nebyla. A je fuk, že je venku sotva -1 °C přičemž ve zmiňované zemi legendárních matriošek je aktuálně – 14 °C. Zapojte představivost, vyndejte kulichy a Russian Stadard a řekněte mi, jestli jste někdy slyšeli o komiksu Major Grom a jeho největším nepříteli s příznačným jménem Doktor Mor.

Já totiž ne. Mé první setkání s tímhle hrdinou se odehrálo před dvěma dny, kdy jsem na facebooku našich parťáků z Pevnosti narazila na trailer k novému ruskému filmu.

A začala jsem trochu pátrat. To, že je ruská literární sci-fi scéna velmi kvalitní a plodná vás asi nemusím příliš přesvědčovat. Ostatně, důkazem buď herní velikán Metro, který má svou předlohu v knize Dmitrije Gluchovského, Metro 2033. Případně absolutní klasika v podobě Hlídek z pera Sergeje Lukjaněnka nebo jednoho z nejznámějších autorů Zlatého věku sci-fi Issaca Asimova: Já, Robot.* Ovšem co tvorba komiksová?

Potom, co jsem projela půlku googlu jsem konečně narazila na relevantní obsah v podobě stránky Bubblecomics.com. Jedná se o největší komiksové nakladatelství v Rusku. Bohužel však taky jediné, které se zaměřuje na franšízové komiksy domácí tvorby. Pod křídla tohoto vydavatelství patří nejen výše zmiňovaný a nejpopulárnější Major Grom, ale také Red Fury, Friar, space opera Meteora nebo Exlibrium, které si získalo slušnou řádku obdivovatelů na kickstarteru.

A dnes se podíváme zpátky do minulosti na to…

WARNING. Prosím, neberte tady můj výcuc milníků ruské komiksové tvorby jako podklad pro referát. Je to jen pár zajímavostí z podhoubí…

Vzhledem k tomu, jaká se k Rusku váže minulost, mě velmi zajímalo a vlastně zajímá, jakým způsobem se komiksová tvorba v bývalém SSSR vyvíjela. Dokážu si představit, že cesta grafického obsahu nebyla úplně jednoduchá. Přece jenom cenzura fungovala všude poměrně drasticky. Ovšem stejně, jako tomu bylo i v daleké latinské americe, i tady se komiks dostal do podvědomí lidí skrze plakáty a propagandu.

Ačkoli je jasné, že je komiksová scéna v Rusku v mnoha ohledech nepochybně ovlivněna americkými a evropskými tradicemi, vizuální vyprávění má v zemi dlouhou a bohatou historii, která se velmi odráží i v jednotlivých tématech.

Nerada bych se šťourala v politické sféře a temných zákoutích Sovětského svazu, ale jednu perličku bych možná ráda vyzdvihla. I když si grafická tvorba nevedla v porevolučním období úplně nejlépe a stejným tempem pokračovala až do let 90. našlo se pár děl, které si svůj půvab a originalitu zachovalo až do dnešních dní.

Pohleďte na Mouchu.

Ruská měsíční publikace v originálním znění Mukha (Муха (журнал)) přinášela pravidelnou dávku komiksových emocí ruských umělců. Rusky umím úplnou tužku, ale vydání knihy Moucha z roku 1991, která zahrnuje reálný příběh o bezohledných černých obchodnících obchodujících s ozářenými relikty z havárie černobylské elektrárny, kteří rozpoutali po celém Rusku mutaci podobnou zombie, bych si prostě přečetla.

Trvalo to dlouho, ale ruský komiks si ve 21. století našel své místo v sekci literatury a nechal vzniknout mnoho nakladatelsvím.

Mor jméno mé. A Major Grom je kdo?

A tak, milé děti, se dostáváme do našeho století, kde vládne “chaoz” a hrdinové mají plné ruce práce. A kreslená jednotka ze stáje Bubble Comics není výjimkou. Až mi zase jednou řekne nějaký chytrák, že komiksy jsou pro děti a rozhodně nepatří do ženského světa, otřískám mu o hlavu minimálně Wonder Woman a vizionářky z Bubble. Není totiž tajemstvím, že mnoho hlavních děl z portfofolia firmy patří ženským ilustrátorkám a spisovatelkám. A to včetně temné série Igor Grom, která je tzv. spin-off Majora Groma. Tahle hodně ponurá paráda má do veselého Majora velmi daleko. Zabývá se otázkami duševního zdraví, korupce, tenkou hranicí mezi realitou a fikcí a zahrnuje témata psychologického hororu.

Major Grom je komiksovou sérií, která si drží první příčky popularity už od roku 2012, kdy se poprvé objevila v ruské trafice. Policejní detektiv ze St.Petersburgu, který se zabývá těmi nejšílenějšími případy, láme srdce svým brutálním charakterem, nekompromisním přístupem a zapálením pro občasné boxerské zápasy. A když se objeví série zdánlivě nesouvisejících vražd a ve městě začnou mizet bezdomovci?

Prostřednictvím svých neobvyklých metod a podzemních spojení Grom zjistí, že vrah známý jako Občan je výstřední mladý miliardář a magnát sociálních médií. Sergey Razumovsky.

Co se stane, když vezme vyšinutý miliardář do rukou spravedlnost a jako Doktor Mor začne zabíjet bohaté zločince? Film je adaptací prvních vydání komiksu Major Grom a jeho největšího nepřítele morového doktora. Po několika kotrmelcích a pandemii (určitě způsobené excentrickým miliardářem) se film dostane do našich kin v dubnu letošního roku. Snad.

Vítejte v Rusku, přátelé.

*Issac Asimov byl americký spisovatel narozený v Rusku. Jeho tvorbu tedy najdeme zařazenou mezi ruskou i americkou literaturou.

Gabriela “Inie“ Hudec

Znáte to. Alter ego žijící vlastním životem ve virtuálním světě. A je mu tam moc dobře.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button