KnihyNovinkyRecenze

Svět hry Cyberpunk 2077 – kniha | Recenze

Cyberpunk 2077 je prostě hit. Nemluví se o ničem jiném. Už nějakou dobu nás masíruje zepředu i zezadu. Nakupujeme merch. Hltáme videa a nemůžeme se dočkat, jak se to bude hrát. Ta doba se výrazně zkrátila, teď už zbývají pouhé tři dny než se do světa Cyberpunk 2077 podíváme virtuálně. My ale měli to štěstí, že jsme se do něj mohli podívat i knižně. Díky spolupráci s Crew jsme dostali minulý týden oficiální knihu Cyberpunk 2077 a tady je náš pohled na knihu bez znalosti hry.

Historie ne tak dávné budoucnosti

Masivní kniha o 192 stranách v pevné vazbě je snad jedinou kterou znám co vyšla před vydáním samotné hry. Nejedná se ani o průvodce, ani o artbook, které všichni tak rádi sbíráme. Jde o svět hry, kde si můžeme v klidu přečíst o co vlastně jde a jak to tam chodí.

Kniha je psána jako průvodce světem, takže si od začátku můžeme přečíst jak to celé spadlo a proč se to tak pokazilo a kdo že za to vlastně může. Staré dobré Spojené Státy totiž zkolabovaly. Ani přírodní pohromy ani termonukleární válka na Středním východě nepomohly nastalému chaosu. Pak přišla čtvrtá korporátní válka a zbytek je historie. Ne tak dávná, ale mezitím ještě pěkných pár lidí zahučelo.

Když firmy získaly neomezený přístup k přírodním zdrojům po celém světě, byly kolaps životního prostředí a klimatická změna nevyhnutelné.

Technologie vládnou Cyberpunku 2077

Cyberpunk 2077 je jako reklama na to proč kyberware je cool a všichni bysme ho měli chtít. Jen když se dívám na ty parádně vyvedené koncept arty ze hry, chci si taky nechat udělat nějaké to vylepšení. Ta knížka teda umí navnadit. Pokud vás náhodou zajímá jaká byla historie kyberwaru i tohle se tu dočtete. K čemuž samozřejmě patří zbraně a zbraňové systémy, vozidla, psychovize (nedoporučuji zkoušet) a samozřejmě síť. Co by byl svět Cyberpunk 2077 bez sítě, že ano. Když je potřeba něco zjistit nebo se někam dostat, síť je odpověď.

Night City ala Cyberpunk

To už se dostáváme ke středu knihy, kde je značná část stránek věnovaná popisu jednotlivých částí Night City. Tady nás vypravěč knihy zavede tam, kam se dostaneme už 10. prosince. Jsou tu malé čtvrti i nábřeží, ty pak střídají chudinská i přemrštěná místa na kterých je styl všechno. A přesně v duchu celé hry Cyberpunk 2077 – až na hranu. Některé arty v knize jsou tak povědomé, že mám pocit, že už jsem tam někdy byl. Ale to bude tím, že bych se do toho světa nejraději přestěhoval.

Třídní systém tvoří společnost

I přestože bohatí a mocní vládnou světu, tak aktuální společenská situace není tak jednoznačná jak by se mohlo zdát. Být na vrcholu totiž znamená být o krok napřed. Ale každý krok se dá dohnat. Abyste rozuměli, tohle je pár útržků z kapitoly o společnosti, která mě zaujala asi nejvíc z celé knihy, protože je velmi snadné si představit, že by to takto nějak mohlo být. A to vás prostě vtáhne. Začal jsem se na hru těšit o to více. Jenže jak jsem zjistil, moje stěhování do světa Cyberpunk nebude tak horké. Přežít totiž ve střední vrstvě do dalšího dne je jako přežít den ve viktoriánské anglii (nic snadného).

NCPD a lidé světa Cyberpunk 2077

Skrz naskrz celou společností totiž prochází ještě jiná uskupení. A to nejen gangy a korporáty, ale i pořádkové služby.

Přestože jsou ve výrazné početní nevýhodě a zjevný respekt ke korporátní suverenitě poněkud omezuje jejich autoritu, moderní pořádkové služby není radno naštvat.

Mě osobně učarovali Nomádi. Což je kasta která se vyvinula nezávisle během kolapsu. Jsou neustále na cestě a jejich společenské uspořádání se nejvíce podobá kmenu. Mají i nadřazenou skupinu a to je národ, ale hlavní je rodina, klan a kmen. Nomádské společnosti mají sice rozepře, ale většinu času spolupracují. Jsou neustále v pohybu a tak je jejich výbava spíš funkční než módní.

Rozhovor s Rogue

Celou knihu uzavírá rozhovor s Rogue. ta je ve světě Cyberpunk 2077 ikonou a známou tváří. V rozhovoru se dozvíme, že pojem kyberpunker už se nepoužívá a mnohem častěji uslyšíte “člověk na hraně” nebo “žoldák”. Také se dozvíme něco o rebelii, druhé vlně kyberpunku nebo o tom, jaké to je být pravým kyberpunkerem.

Ještěže ta kniha nevyšla už dávno, protože to bych to čekání asi nevydržel a listoval bych na netu obrázky ze hry dokola. Je to parádně zpracovaná kniha na velmi kvalitním papíře, díky kterému se mi nepodařilo dobře knihu nafotit. Ale nebojte je to opravdu tak krásné jak to vypadá. A na rozdíl od podobných knih, je i textově na výši.

Ještě krátké video z našeho listování knihou a už můžete objednávat zde.

Děkujeme partnerům z Crew za recenzní výtisk.

Verdikt

Obsah - 100%
Styl psaní - 100%
Ilustrace - 100%

100%

Naše Skóre

Perfektní kniha, která by neměla žádnému fanouškovi světa Cyberpunk 2077 chybět.

User Rating: 4.78 ( 2 votes)

Lukáš Haládik

Game designer, hráč, nerd, geek a všecko k tomu. Píšu, protože mě to baví.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button