NovinkyRecenze

Phasmophobia: podzimní hororovka, co vám nedá spát | Recenze

Ačkoliv Halloween není v Česku zažitým svátkem, určitě si mnoho z vás na pochmurné podzimní večery rádo zapne nějakou tu hororovku. Novinkou tohoto podzimu je Phasmophobia, hororová kooperačka pro jednoho až čtyři hráče, kterou si teď můžete zahrát v beta přístupu. Jestli vám připadají zajímavé paranormální seriály typu Dobyvatelé ztracené pravdy, kdy se partička samozvaných odborníků vydává do opuštěných budov hledat důkazy nadpřirozené aktivity, je tahle hra pro vás. Phasmophobia, interaktivní horor, vám totiž umožní pátrat po přítomnosti duchů na “vlastní kůži”.

Duchům se často daří ve tmě

Cílem hry je prohledat budovu, ve které byly nahlášeny nadpřirozené jevy. Musíte zajistit co nejvíce důkazů, abyste mohli správně určit, co za druh ducha dané místo obývá. Je potřeba najít pokoj, kde se duch nejčastěji zdržuje a zachytit jeho interakci s okolím. Občas potřebujete sedět v tmavé místnosti a mluvit do speciální vysílačky několik minut, než vám duch odpoví. A někdy vám neodpoví vůbec.

Ve Phasmophobii se totiž projevují duchové mnoha způsoby. Zatímco některé entity způsobí mrznoucí teploty, jiné vám dají autogram do knihy. Další duchové projevují svoji přítomnost boucháním dveří, blikáním světel i náhlým “dýchnutím” do ucha. To je jen malý výřez toho, co na vás tahle hororová kooperativka vybalí. Projevů je opravdu mnoho a objevovat je patří mezi jednu z radostí této hry.

Ve hře vás neposlouchají jen spoluhráči…

Jedním z přitažlivých faktorů na Phasmophobii je i její interaktivita. Nečekejte žádné připravené jumpscary, které se spustí samy od sebe, když projdete určitým místem, nebo když uběhne určitá doba. Phasmophobie reaguje nejen na vaše herní interakce s určitými předměty a vaši klesající příčetnost, ale i na to, co ve hře říkáte. Pokud třeba v prokletém domě opakovaně vyslovíte jméno ducha, můžete si zadělat na pořádné potíže. Když nadpřirozeného nájemníka opravdu naštvete, je čas schovat se do jiné místnosti a přestat mluvit, jinak vás duch může najít podle hluku. Tyto útoky duchů jsou pak opravdu adrenalinovým zážitkem, kdy čekáte, jestli vaše postava přežije, nebo bídně zhyne.

Podpora VR a pohyb ve hře

Hra může pro některé hráče být atraktivní i podporou VR. Bonusem pro ty, co hrají Phasmophobii ve virtuální realitě pak je jeden item slot navíc, což vám ve hře pomůže nanosit přístroje na zachycení nadpřirozené aktivity do budovy rychleji. Velkým mínusem hry je totiž extrémně pomalý pohyb postav. Chápu, že má pomalá chůze navodit napjatou atmosféru, ale v okamžicích, když vám rozlobený duch šlape na paty a vy se snažíte šnečím krokem doplazit do bezpečné místnosti, je hra mírně frustrující. Podržením shiftu jdete o něco rychleji, ale o sprintu se mluvit nedá.

Stejně tak bývají občas frustrující různé bugy, kdy vám třeba důležitý item spadne skrze mapu a vy tak přijdete o jeden nástroj na zjišťování nadpřirozených důkazů. Hra je ovšem v předběžném přístupu, je stále rozšiřována a autor aktivně jednotlivé chyby odstraňuje.

Komunikace s komunitou

Ačkoliv je ve hře deset druhů duchů, přičemž se každý chová trochu jinak, časem jejich projevy budete dobře znát. Stejně tak mapy, ačkoliv jsou opravdu nádherně propracované, se vám mohou okoukat. Dobrou zprávou je, že autor hry, který se skrývá pod přezdívkou Dknight, do hry stále sype nový obsah a zároveň se věnuje bugům.

Na komunitním Discordu sbírá podněty a návrhy, které následně implementuje do hry. Nadšení fanoušci Phasmophobie pak mohou mít pocit, že se na vývoji podíleli. A když se hráč cítí, že ho vývojář poslouchá, je to dobré.

Singleplayer nebo Multiplayer?

Pokud hrajete hru sami, může vás hra ze začátku opravdu vyděsit. Atmosféra, kdy slyšíte každý duchův krok a nemůžete zavolat přes vysílačku kamarádům o pomoc, je opravdu hustá. Pokud ale budete hrát dlouho sami, může se vám hra trochu omrzet. V té chvíli se můžete zkusit zapojit do lobby s ostatními hráči a vyrazit na hon duchů společně.

Hra totiž opravdu hodně odměňuje kooperaci. Pokud máte dobře sehraný tým, dokážete důkazy sebrat mnohem rychleji, získat více fotek a snad také i zajistit, aby všichni spoluhráči přežili. Asi se nebudete bát tolik, jako kdybyste temný dům procházeli sami, ale zase se hodně nasmějete, když vaši spoluhráči ječí do voicechatu, zatímco je nahání duch malé holky.

Závěr

Z toho, co bylo malým indie projektem jednoho herního nadšence, se stala jedna z nejznámějších hororových her tohoto podzimu. Můžete vidět, jak ji hrají i velká jména herního průmyslu jako jsou Markiplier, jacksepticeye nebo H2O Delirious.

Phasmophobia má opravdu zajímavou atmosféru, kterou dohání některé nedostatky. Pokud jí propadnete, stane se hrou, kvůli které možná nebudete spát. Buď proto, že vás bude budit i ten nejtišší šramot ve vaší ložnici, nebo proto, že budete s kamarády hrát Phasmophobii hru za hrou až do rána.

Verdikt

Grafika - 74%
Hratelnost a ovládání - 67%
Herní desing - 80%
Zvuk - 91%
Celkové skóre - 78%

78%

Naše Skóre

Ačkoliv je Phasmophobia teprve v beta přístupu, dokáže poskytnout celistvý herní zážitek. Interaktivní herní mechanismy jsou silnou stránkou, zatímco ovládání občas mírně pokulhává. Variabilní mapy, různé druhy duchů a možnost kooperativního režimu vás zabaví na několik desítek hodin. Využití zvuku ve hře je brilantní a tvoří velkou porci herního zážitku. Takže pokud jste fanoušky hororového žánru, určitě dejte Phasmophobii šanci!

User Rating: 5 ( 1 votes)

Kristýna "Rem" Dostálová

Vypařenka, která ráda paří, čte, píše a skládá hudbu. Když nedělá nic z toho, běhá po lese v kostýmu elfa při aktivitě, které se říká LARP. Důležitým okamžikem jejího života se stal den, kdy začala pařit Skyrim. Zbytek, jak říkají, je už legendou.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button