HryNovinkyPCRecenze

Drone Swarm – Vesmírná strategie trochu jinak | Recenze

Chtěli jste někdy ovládat třicet tisíc dronů na cestě za hledáním nové planety abyste mohli zachránit zbytek lidí živořících na planetě Zemi? Tak teď můžete. V téhle nové strategii trochu jinak, to všechno je. Samozřejmě, že příběh je tak trochu sci-fi klišé, ale to nevadí, hlavně, že je motivace cestovat vesmírem na světelné roky daleko.

Klidně si s nima promluv.
A myslíš, že po nás nevystřelí?
Nevím, ale co můžeme ztratit? Dvacet, třicet tisíc dronů?

Náš příběh začíná zlehka. Země je v hajzlu. Vy se na své lodi ARGO musíte vydat s posádkou mezinárodních expertů do neznáma a pořešit takový malinký, ale zásadní problém. Kde budou lidé žít? Skočíte do systému a hurá skenovat planetu jestli náhodou nevyhovuje našim požadavkům.

Vyprávění příběhu je moc hezké, fakt mě ty komiksové obrázky chytly. A nezkazil mi to ani průměrný voice-over postav. Respektive průměrný, jak ve které části. Ale některé postavy to zase zachránily v misích, takže se to asi svým způsobem tak trochu… ztratí. O čem jsem to psal?

Když ty data stáhneme rychle a zmizíme, tak si nikdo ničeho nevšimne.
No já ti nevím. Co ty lodě, které právě vstoupily do systému?
Aha. …

Na screenshotech hra nevypadá tak parádně, jak v běhu. Ale grafika je udělaná chytře a funkčně. Vývojáři ze stillalive studios si dali práci s animací swarmu, která působí jako z filmu a chtěl bych takových víc. Design lodě ARGO i nepřátelských ras jako jsou Dashan nebo Voorh jsou sice inspirovány jinými sci-fi, ale vzhledem k tomu, že se jedná o strategii, tak to není tak podstatné. Jen mě to mrzí, když vidím “twinblade” skoro v každé hře.

A jakže se taková strategie jinak vlastně hraje? Je to celkem zajímavě řešený koncept. Vaši loď obíhá asi třicet tisíc dronů, které jsou ovládané psioniky v lodi. Vaše loď je vždy ve středu “bitevního pole” a pokud chcete nepřátelskou jednotku zničit, tak prostě nakreslíte čáru. A swarm tou čárou projede a zabije všechno co tam je. Nebo aspoň se o to bude snažit. Podle délky čáry se určí kolik dronů se vyšle. Minimum je asi čtyři tisíce, co jsem pochopil. Podobně v průbehu času získáváte “skilly” které pak drony můžou vykonávat. Udělat zeď, aby se v ní zachytily nepřátelské lodě nebo dělovou kouli dronů, která pohne nepřítelem nebo něčím jiným ve směru vystřelené koule.

Musím přiznat, že na mě je hra dost tuhá, ale to může být tím, že strategie moc nehraju a neumím si hned dát dokupy, který skill zrovna použít. Tak se v tom zmatku často stává, že… HULL is at 15% Protect it!
A už se jenom dívám na obrazovku, kde červeně svítí nápis DEFEAT.
Já sám jsem to musel hrát na Story obtížnost, za což se všem fanouškům žánru omlouvám. Ale je fakt, že hra mě dost vypekla. Vedlejší mise označená jako threat 2, kterou jsem se snažil udolat byla pro mě nesplnitelná. Ale když jsem pokračoval dál v příběhové misi, tak jsem ní prošel jako nůž máslem. Což vnímám jako chybu. Taky mě mrzelo, že pokud se posunu do jiného systému, už se vrátit nejde a neodemknuté skilly a vylepšení zůstanou v systému.

Celkově je to pro mě velké překvapení. O hře jsem předtím neslyšel, ale musím říct, že mě to potěšilo. Sci-fi strategie trochu jinak si mě získala a ještě nějakou dobu u ní zůstanu. Doporučuji vyzkoušet, mají hratelné demo a navíc dnes vyšla hra na Steamu za krásných 19.99 EUR.

Verdikt

Grafika - 100%
Hratelnost - 80%
Příběh/Design - 70%
Zvuk - 90%

85%

Naše Skóre

Drone Swarm určitě stojí za to vyzkoušet, protože nic tak zajímavého jsem dlouho neviděl. I proto dávám vysoké hodnocení, protože tohle by se mohlo uchytit a i přesto, že teď jde jen o singleplayer, dokážu si představit boje hráč proti hráči.

User Rating: Be the first one !

Lukáš Haládik

Game designer, hráč, nerd, geek a všecko k tomu. Píšu, protože mě to baví.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button