FilmyNovinkyTéma dne

Návrat do Bradavic jako návrat dávno ztracených vzpomínek

Harry Potter je pro mne synonymem pro dětství a dospívání. Čím starší jsem byl, tím víc se mi odkrýval svět tohoto brýlatého kouzelníka. A že je to úžasný svět, do kterého může člověk uniknout před trápením a starostmi svého života. Nyní se do tohoto světa vracím znovu a dozvídám se, jak filmy, které mou osobu tvarovaly do podoby jakou má dnes, vznikaly. Co všechno bylo za převedením světoznámých knih na filmové plátno. Jak složitě producent celé série přesvědčoval rodiče Daniela Radcliffa, aby mu povolili se zúčastnit castingu pro tuto roli. Zkrátka je hodně tajemství o natáčení celé ságy, která byla až do dnešního dne nevyřčena. Po “Návratu do Bradavic” však budete znát všechno, co jste kdy o filmové sáze chtěli vědět.

Slavnostně přísahám, že jsem připraven ke každé špatnosti

Celý speciál se nám otevírá tak, jako se nám před dvaceti lety otevřel magický svět Harryho Pottera – dopisem. Konkrétně dopisem pro všechny herce známých z filmové ságy. Jeho obsahem je pak pozvánka na místo, které pro ně bylo v době vzniku filmů o Harry Potterovi druhým domovem. Nahlédli do filmových studií, kde se vše natáčelo a kde strávili podstatnou část svého života. Já jakožto zarytý “Potterhead” jsem na vše zíral v němém úžasu. I přes to, že Emma Watson nebyla tou neodbytnou ,,šprtkou,” Robbie Coltrane nebyl zarostlý, tak jako nejlepší školní klíčník a šafář všech dob a Matthew Lewis už nebyl ten nadaný a zanedbaný mladý kouzelník. Právě jsem se vrátil do dětství a to celý speciál teprve začínal.

Film o filmu

Nazvat celý speciál takto je možná na první pohled žádoucí, ovšem označení to není úplně správné. Ano, jsou zde segmenty, kde se mluví o technické stránce filmu. Jsou zde dokonce přítomni i všichni tři režiséři, kteří se na filmové sáze podíleli. Ovšem více prostoru zde dostávají emoce a zážitky jednotlivých herců či členů štábu. Nedostali jsme tak “Film o filmu”, ale spíše celovečerní, nebál bych se říct až grandiózní, snímek o vzniku jedné z největších fantasy ság všech dob.

Setkání starých přátel

A jelikož tato sága vznikala 10 let, pochopitelně se z celého štábu postupem času stala jakási filmová rodina. Tyto vztahy po celou dobu sledování speciálu pocítíte, jelikož stylem připomíná třídní sraz po letech a je to jenom dobře. Grandiózní a přitom až komorní vizuál, který se nesnaží o nic světoborné je přesně to, co jsem od tohoto speciálu očekával. Krásné na celé věci je také to, že není až přehnaně politizovaná, což je v dnešní době problém mnoha potencionálně dobrých filmů. Jak už jsem psal o pár řádků výš, jedná se zkrátka o sraz školní třídy. Třídy, která úspěšně absolvovala studium na Škole čar a kouzel v Bradavicích a fanoušci ho absolvovali s nimi.

Celé toto setkání je pak rozděleno do kapitol, které svou náplní perfektně odrážejí i to, jak byly filmy o Harry Potterovi čím dál víc “dospělejší”. Segment o prvních dvou filmech tak připomíná pohádku. Segment o dalších třech filmech pak typický film pro náctileté, a povídání o šestém a sedmém díle, respektive jeho obou částech, pak připomíná surové drama. Ovšem všechny tyto části, i když jsou občas skličující, se střídají s často až absurdními historkami jednotlivých herců. Není jich ale zase přehnaně moc, tudíž mi osobně žádná z nich nepřišla trapná nebo zbytečná.

Pozvedněte hůlky

Část speciálu se pak věnuje hercům a členům filmového štábu, kteří už nejsou mezi námi. Ne snad, že by se jednalo o pochmurnou část plnou smutku, ale spíše je to naopak. Na všechny se vzpomíná v tom nejlepším a i když vám slzička nejspíše ukápne, jedná se o část plnou respektu a poděkování například Alanu Rickmanovi, který ve filmech o brýlatém kouzelníkovi ztvárnil roli profesora Snapea.

Harry Potter: Návrat do Bradavic je nálož emocí. Spíše než dokument funguje jako samostatný film, ve kterém bychom chybu hledali jen těžko. Skvěle nás provede vznikem filmové série, jejich myšlenkou, dovysvětlí některé nesrovnalosti a pouští nás vstříc budoucnosti, která nás s touto značkou ještě čeká. Troufnu si říct i to, že pokud se chystáte na maraton filmů o Harry Potterovi, tento snímek by na vašem seznamu neměl chybět. Tvoří totiž jakousi pomyslnou tečku za celou sérií. A abych celou recenzi ukončil v duchu kouzelnického světa, dovolte mi říct jen:

Neplecha ukončena.

Verdikt

Obsazení - 100%
Lokace - 100%
Střih - 100%
Hudba - 100%

100%

Návrat do Bradavic je skvělým snímkem, mapujícím vše okoli filmů o světoznámém kouzelníkovi s kulatými brýlemi. Nedostatky v něm lze hledat jen těžko protože byl bez pochyb tvořen jako srdcová záležitost.

User Rating: 0.05 ( 1 votes)

Matěj "Maťáááj" Malchar

Nadšený hráč co o všem okolo her s ještě větším nadšením píše. Dále jsem také velký fanoušek hudby obecně a sem tam napíšu i něco co se her úplně netýká, ale to si většinou nechávám pro sebe. Proč je tady tma? Kde to jsem? Haló, je tu někdo?

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Péťa
Host
Péťa
2 let před

Tak tahle “recenze” na v podstatě dokument z natáčení je k smichu. Nechcete radsi recenzovat nějakou normální hru? Ty vase low end “recenze” jsou fakt k smíchu. Nepamatuju že by jste nekdy recenzovali nějakou 3A hru, snad CP. Tenhle web je fakt trapný a vsem z herního světa jste tak akorát k smíchu. se divim ze svami někdo spolupracuje, jako sponzori atak.

Jan "White Rabbid" Kőrmendy
Člen
Reply to  Péťa

Komentáře se nemažou, ale to nic. Mě spíš zaráží že u nás něco čtete, když jsme tak k smíchu 🙂 3A hry jsme recenzovali a recenzujeme běžně a to že recenzujeme i menší projekty z nás nedělá nikoho méněcenného. Pokud se vám nelíbí co recenzujeme a čemu se věnujeme nikdo vás nenutí nás navštěvovat 😉 takže přeji hezký den

Péťa
Host
Péťa
2 let před

Ale mazete, minule jste mi komentar smazli, ale to nic. Tak jsem projel vaše recenze a za minulý rok snad jedna dvě 3A hry. KOukám, protože se tim bavím, kdysi jste psali dobré članky, ale ted to jde od deseti k peti, byla to dobře minena rada, jak piste nemá cenu us navštěvovat, je to tady des.

Péťa
Host
Péťa
2 let před

Hlavňe zas muj comment smažte, jak to mate ve zvyku. 😀 LOL 😀 :-d

Back to top button