DeskovkyNovinkyRecenze

Kořenářky přichází měnit recepty ke Kvedlalům z Kvedlinburku

Když jsem hrál Kvedlaly z Kvedlinburku poprvé, byl jsem naprosto u vytržení. Ta hromada barevných obrázků, kombinací a žetonků mě naprosto ohromila. Bohužel, když už jsem se naučil všechny kombinace, náročnost hry se pro mě výrazně snížila. Zákazníci sice pořád chtějí nějaké lektvary, takže nuda nikdy nepřišla, přece jenom to ale chtělo něco nového. A najednou se naštěstí objevila banda babizen, které umí hromadu nových lektvarů. Říká se jim jednoduše, Kořenářky.

Zkušení autoři hru jasně pozvedají

Autorem nového rozšíření je Wolfgang Warsch. Ten má na svém kontě kromě základní hry Kvedlalové z Kvedlinburku i například Blue Banana, Wavelength nebo The Mind. Ilustrace mu opět dělal Dennis Lohausen, který maloval například OctoDice, Café Fatal nebo Antarcticu. Máme zde tedy více než zkušenou dvojici tvůrců, jejichž některé tituly jsou už u nás známé.

Což je také na hře jasně vidět. Celá hra je graficky naprosto skvěle zpracovaná. Obrázky Kořenářek jsou kouzelné, stejně jako třeba recepty. Především krabice je prostě magická. Jde o takovou tu pohádkovou krabici, kterou když vidíte, hned ji musíte mít jen a jen pro sebe. Než se ale pustíme do Kořenářek, dám vám rychlý brífikin, jak se vlastně hrají původní Kvedlalové, protože Kořenářky jsou bez originální hry Kvedlalové z Kvedlinburku nehratelné.

Jak se to tedy hraje?

Každý hráč dostane svůj vlastní sáček, který bude postupně plnit ingrediencemi. Do začátku bude mít danou sadu, od dalších kol si bude díky žetonům losovat další ingredience, které bude doplňovat na svojí desku. Je nutné dávat během vaření pozor, protože když se vše překombinuje, může lektvar vybouchnout. Hráč, který dojde nejdál (lektvar mu třeba nebouchne), samozřejmě získává body v podobě rubínů. Kdo po Devíti kolech má nejvíce bodů vyhrává. Jak snadně to zní že?

Jednou z velkých změn, kterou Kořenářky přinášejí, je možnost hrát až v pěti lidech. Hra se tak konečně stává vhodnější pro větší skupinky. Zábavu si tedy sice užije více lidí, jako “protihráč” ale vlastně nově příchozího ani nezaregistrujete. Musíte jenom porazit o jednoho hráče navíc.

Jaké herní změny Kořenářky přináší?

První změna přichází už během přípravy. Hráč dostane novou destičku a také po třech různých krejcarech. To hlavní ale je, že pod plán se rozloží kartičky kořenářek, které si hráči náhodně vylosují. Ty pak slouží především jako pomocnice, které mají speciální dovednost. Tu může každý hráč použít jen jednou za celou partii. Tyto schopnosti přinesou hráči významné výhody, proto se za jejich použití musí zaplatit konkrétním barevným krejcarem. Je ale potřeba přemýšlet – schopnost je možné použít pouze v dané fázi tahu.

Tahle novinka může ohnout pravidla a hráč tak může získat najednou i celé kolo pouze a jedině pro sebe. Síla dovednosti ale skutečně záleží na načasování, takže doporučuji – nešetřete s ní. Přece jenom, hlavní je posbírat co nejvíce bodů. Další novinkou je surovina jménem čertovo kvítí. To oproti ostatním surovinám nemá pevnou hodnotu a můžete díky němu získat přístup k novým knihám. Poslední novinkou jsou pomocné misky, které vám pomůžou trochu protáhnout váš risk předtím, než bouchnete. Dostáváte tak daleko více herní svobody.

Kořenářky jsou tak sice pouze „malým skromným bonusem“, rozhodně však hru příjemně okoření. Hra by se bez nich sice obešla, ale pro zkušené harcovníky jde o příjemné ozvláštnění a případně i prodloužení herního času. Ještě jeden hráč, pár surovin a schopností dělá hru složitější a vlívá jí novou krev do žil.

Za redakci Gamesmag bych chtěl poděkovat Fyft.cz, že nám tuto hru poskytlo. Nejde totiž o první hru, kterou nás nechali zrecenzovat. Máme tu pro vás i například na Dunu: Impérium nebo na Karetní hru God of War.

Verdikt

Grafika a zpracování - 100%
Zábavnost - 95%
Znovuhratelnost - 80%
Pravidla a složitost - 85%

90%

Naše skóre

Kořenářky jsou velice příjemným rozšířením Kvedlalů. Ačkoliv se hra bez nich obejde, jsou doslova povinností pro každého, komu se na stole objevují pravidelně.

User Rating: 4.08 ( 15 votes)

Patrik "Superlachtan" Klicman

Superlachtan plující si světem obdivující všechno co se aspoň trošku vymyká realitě všedního života. A taky fanda všeho co se dá uvařit, sníst nebo aspoň odehrát a přečíst.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button