KomiksNovinkyRecenze knihTéma dne

Amazing Spider-Man: Návrat ke kořenům

Celý svět aktuálně řeší nejnovější film Spider-Man: No Way Home a není se vlastně čemu divit. Ten film si zaslouží všechnu chválu světa, které se mu dostává. Ale kdyby vám kvůli všemu hype kolem, měl utéct i nejnovější komiks Amazing Spider-Man: Návrat ke kořenům, byla by to obrovská škoda. Tenhle komiks se nám totiž pokusí zodpovědět otázku na to, jak by to asi vypadalo, kdyby Spider-Man a Peter Parker byly dvě odlišné osoby.

Ne nemusíte to brát úplně doslovně. Spíš to berte jako vysvětlení, proč má aktuálně Peter Parker to nejhorší období. Měl úžasnou a krásnou přítelkyni Mary Jane Watson, ale ta se s ním rozešla, protože byl Spider-Man. Celé město ho nesnášelo, lidé si totiž mysleli, že je akorát ohrožuje. Začal si hledat nové bydlení, ale všechny byty stáli za prd. Konečně se mu trošku poštěstilo a se svým novým spolubydlícím Randy Robertsonem si našli skvělé bydlení. Jediná nevýhoda byla, že museli přežít ještě třetího spolubydlícího … Asi byste to nečekali, ale pokud si myslíte, že už to horší být nemůže, jste vedle. Z protivného třetího spolubydlícího, se totiž vyklubal záporák Boomerang. A aby to nebylo málo Petera vyhodili z The Daily Bugle a vypadá to, že ztratí i svůj titul. Jop to je tak, když jste obvinění z plagiátorství …

Naštěstí dostane Peter druhou šanci, šanci kterou opravdu potřebuje. Ikdyž to nebude úplně to, co si představoval. Nebudu už skákat kolem horké kaše, ale říká vám něco isotopový akcelerátor? Jo to je ta věc, díky které vznikl Spider-Man. No tak ta je zpátky a tak trošku nám Spider-Mana rozpůlí. Jo přesně tak, Spider-Man se stane samostatnou postavou a Peter Parker bude jen Peter Parker. To mu samozřejmě umožní vést normální život, randit s M.J. atd., ale je to vše tak růžové, jak to vypadá?

To se dozvíte v Amazing Spider-Man: Návrat ke kořenům. Napsal ho Nick Spencer a za kresbou stojí Ryan Ottley a Humberto Ramos. České vydání si pro vás jako vždy nachystala CREW.

Rozdělení Spider-Mana byl vlastně skvělý nápad

Amazing Spider-Man: Návrat ke kořenům se ke mě dostal vlastně úplnou náhodou. Při rozdělování výtisků na recenze, jsem omylem kliknul na tlačítko, které mi daný komiks přidělí. Když mi pak po pár dnech došel spolu s várkou dalších knih, čuměl jsem jak pako. Ale řekl jsem si, že bych byl blázen, kdybych ho poslal zpátky. Vždyť na obálce jsou všichni padouši, které mám rád! Nepřečetl jsem si tedy ani shrnutí a pustil se do čtení. Rozdělení Parkera od Spider-Mana byl vlastně skvělý nápad. Peter byl vždy šťastný, že je Spider-Man, ale nesnášel tu zodpovědnost, která s tím byla spojená. Ovlivňovalo to vlastně vše, na čem mu záleželo. Rodině, přátelům i jeho milostnému životu. Ono rozdělení byl tedy skvělý způsob jak Peterovi umožnit normální život. Nemluvě o tom, že nemusel mít výčitky, že nepomáhá lidem v nouzi. Od toho tu je přece Spider-Man. O to zajímavější pak bylo zjištění, že mu život hrdiny chybí. Pomáhal tedy lidem jinak. Vyměňoval píchlé pneumatiky, platil za parkovací automaty a všelijak se snažil vyplnit tu díru, kterou v sobě měl. Peter Parker je prostě hrdinou ať už schopnosti má, nebo ne.

Jediná věc, která mi vlastně na komiksu vadila je, že dostal své schopnosti zpátky až moc brzy. Sledovat Petera jako normálního člověka je totiž zajímavější, než se na první pohled může zdát. Klidně bych v tom pokračoval ještě tak aspoň dvě čísla. Další drobnost, která může někomu vadit jsou flashbacky. Ty nejsou vždy dostatečně vysvětleny a tak můžou působit na některé čtenáře lehce matoucně.

Kresba je prvotřídní

Umělecký styl kresby Ryana Ottleyho je něco, co vás upoutá na první dobrou. Jeho jméno jste již pravděpodobně slyšeli ve spojitosti s The Invincible, který ho proslavil asi nejvíc ze všeho. Nový Amazing Spider-Man: Návrat ke kořenům se tak nese ve stejném grafickém stylu a já v určitých chvílích ani nevěděl, jestli čtu Spider-Mana, nebo Invincible. To samozřejmě myslím jen v tom dobrém smyslu. Ryan je prostě skvělý kreslíř a dokáže perfektně vystihnout každou postavu.

Tenhle komiks jsem si užil víc než jsem sám čekal. Amazing Spider-Man: Návrat ke kořenům perfektně vystihuje to, čím Spider-Man je. Mladým superhrdinou s běžnými osobními problémy.

Verdikt

Obálka - 85%
Kresba - 90%
Příběh - 80%
Dialogy - 75%

83%

Naše skóre

Amazing Spider-Man: Návrat ke kořenům je komiksem o kterém jsem ani nevěděl, že ho potřebuji. Připomněl mi to, proč mám vlastně Spider-Mana a další superhrdiny rád. Skvělý příběh v kombinaci s úžasnou kresbou je něco, co byste si neměli nechat ujít.

User Rating: Be the first one !

Jan "White Rabbid" Kőrmendy

Šílenec do fantasy a sci-fi, geek, streamer, ale hlavně vášnivý gamer tělem i duší! Hry mě provází celý život a tak jsem tu, abych vám dal něco, do toho vašeho.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button