KomiksNovinkyRecenze knih

Batman: Černé zrcadlo ukazuje drsný Gotham

České vydavatelství Crew, přichází s další Legendou DC. V pořadí už tu máme třetí představení Batmana po Batmanu Mikea Mignoly a Batmanovi Franka Millera. Crew se prostě daří nyní vytahovat ty nejlepší komiksy ze světa DC a to je jenom dobře. Černé zrcadlo totiž odráží snad všechno, co fanoušci tohoto maskovaného strážce zákona milují, teda skoro všechno. 

Kdo za tímto dílem stojí? 

Tvůrce tohoto komiksu je známý Scott Snyder. Ten debutoval už v roce 2006 svou povídkou Voodoo Heart. Jeho první většími projekty byly ale u Marvelu postavy Human Torch a Iron Man. Naštěstí ví kde je kvalita (nemohl sem si to odpustit) a brzy přešel k DC Comics. Konkrétně k divizi Verzigo. V té se staral například o sérii Americký upír. Nyní pracuje na postavách Batmana, Supermana nebo Swamp Thing a je také držitelem několika ocenění jako je Eisner Award, Harvey Award nebo Stan lee Award. 

Kreslíři tohoto komiksu jsou Francesco Francavilla a Jock. Francesco Fancavilla je italský komiksový kreslíř. Do jeho kreslířské dílny patří například Zorro, Black Panther nebo i Captain America. Za svou kariéru je i držitelem Eagle Award nebo Eisner Ward. Do třetice je tu Jock, pravým jménem Mark Simpson. Z celé trojice tvůrců je nejmíň známý, což ale neubírá na jeho zkušenostech a kvalitě. V DC Comics pracoval například na Hellblazerovi nebo na The Losers. Jeho největším oceněním je nejlepší nováček z roku 2001 od National Comics Award. 

Černé zrcadlo ukazuje brutalitu Gotham City 

Jak jsem již zmínil na začátku, v Černém zrcadle je skutečně jedna obrovská změna. Batman zde totiž není excentrický miliardář Bruce Wayne. Nýbrž jeho první chráněnec, první Robin Dick Grayson neboli Nightwing. Jak ale bude tento následník řešit opět další masakry, které se odehrávají po celém městě a jsou páchány zločinci, se kterými si občas neporadil ani Batman? No nutno zde podotknout, že mu stále pomáhají další známé postavy včetně komisaře Gordona, jeho dcery Barbary nebo ještě jednoho Robina. 

Je to ale stále ten Batman, jakého všichni známe a kterého fanoušci milují. Detektivní příběh protkaný temnou a depresivní atmosférou. Kdy si opět prohlédnete Gotham jako to nejhnusnější město světa, kde kriminalita a drogy ovládají vše. Jde také cítit, že Batmanem je někdo jiný než Bruce. Dick místy postě pracuje jinak a to je na celém komiksu hrozně osvěžující. Navíc ono napětí budované už od začátku komiksu nejen, že neodchází, ale celou dobu tu se čtenářem je. Nutí vás to tak stále říkat, teď se něco stane a to nejlepší je, že se skutečně i něco stane. Příběh Černého zrcadla je tak naprosto perfektní. 

Skvělá kresba a umírněný Scott Snyder 

Je známo, že Scott Snyder má prostě tendence přehánět. Tato vlastnost se u něj hrozně často projevuje a místy to před čtenářem může budit strach. V tomto komiksu je naštěstí překvapivě umírněný, což se na kvalitě celého příběhu velice kladně podepisuje. 

No a pak je tu kresba. Jestli aspoň trošku kreslíře znáte, tak se nebojíte vůbec ničeho. Francesco Francavilla i Jock předvádějí naprostou kreslenou hitparádu. Jejich spolupráce je příjemně sladěná, není přehnaná a k vyprávění nádherně sedí. Je to prostě surové, je to zvláštní je to neuhlazené, přesně takové, jako celý komiks a v tom je i celé to kouzlo. 

Vydavatelství Crew s Legendami DC rozhodně nezahálí a to je jenom dobře. Černé zrcadlo je tak pouze dalším perfektním komiksem, kterého se můžeme dočkat. A to nejlepší na tom nakonec i je, že Bruce Wayne snad nikomu nechybí. Dick Grayson je prostě hoden přebrat onu kápi a stát se novým ochráncem Gothamu, i když tohle město prostě spasit nelze.  

Verdikt

Kresba - 90%
Příběh - 85%
Dialogy - 80%
Postavy - 90%

86%

Batman: Černé zrcadlo je naprosto úžasným komiksem. Vřele ho doporučuji všem fanouškům Batmana. Dick Grayson svého mentora nahrazuje úplně skvěle a do toho ten brutální Gotham má prostě svoje kouzlo.

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Patrik "Superlachtan" Klicman

Superlachtan plující si světem obdivující všechno co se aspoň trošku vymyká realitě všedního života. A taky fanda všeho co se dá uvařit, sníst nebo aspoň odehrát a přečíst.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button