KomiksNovinkyTéma dne

Čeští (komiksoví) kreslíři #4 Jan Pomykač

Jan Pomykač (*1976) se zabývá především zakázkovou kresbou a animací. Jeho „anonymní“ díla jste tedy dost možná viděli v reklamních kampaních, učebnicích, na plakátech, ale i v omalovánkách, deskových hrách či pexesu. Navíc pracuje jako kreslíř storyboardů, některá jeho práce nám tak zůstává kompletně skryta. Malou, avšak velmi patrnou stopu zanechává v českém komiksu stripem Pas faux pas, který dlouhodobě patří k tomu nejkvalitnějšímu, co česká strip kdy viděl.

Jan Pomykač
Jan Pomykač

Hlavně ilustrace, strip jako odpočinek

Svět Pas faux pas je nonsensovým univerzem bez pevně daných pravidel, které se může deformovat a ohýbat, aby kreslíři umožnil co nejtřeskutěji servírovat pointu v podobě slovní hříčky. Strip vychází od roku 2013 na autorově blogu, v letech 2015–2019 vycházel na webu Komiksárium.cz, v roce 2018 byl oceněn cenou Muriel a v letech 2019 a 2020 byl znovu nominován. Byl představen i v komiksové revue Aargh!

Kvůli autorově časté anonymitě jsou nejstaršími dohledatelnými díly kresby pro knihu Život na oblaku. V roce 2011 doprovodil ilustracemi učebnici francouzštiny. Vytvořil také kompletní ilustrace k dětské vzdělávací deskové hře Pekelné učení s Čertíkem Kvítkem. Pomykače je také možné označit za „regionálního umělce“, neboť svými kresbami často doprovází kulturní akce ve Zlínském kraji. Jeho díla byla vystavována např. ve Valašském Meziříčí. V roce 2018 navrhnul materiály pro původem rožnovský happening Invaze18. Vzhledem k napojení na Ostravskou univerzitu přispěl kresbami i na výstavu karikatur o změně klimatu, kterou v Ostravě pořádala švédská ambasáda.

Jeho dalším (a prozatím bohužel posledním) nereklamním komiksem je příspěvek do antologie Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství. Vyprávění o skleněnce je díky suverénní, avšak uctivé kresbě a vtipnému vyústění možné prohlásit za jeden z nejsilnějších příběhů knihy. Zapojil se i do projektu „nekonečného“ e-komiksu Corpsey.

Jan Pomykač je absolventem Ateliéru animovaných filmů na Ostravské univerzitě. Jeho styl kresby je (stejně jako lettering) už řadu let konzistentní a nezaměnitelný, výjimku z pravidla představují pouze některé reklamní zakázky a storyboardy. Kresba je typická lehkou infantilností a roztomilostí, která příjemně kontrastuje se slovním humorem. Proces kresby probíhá kompletně digitálně. Autor na internetu mimo své portfolio neuveřejňuje žádnou volnou tvorbu – kromě zmíněného stripu, který vytváří „jako relaxaci“.

Portfolio autora najdete zde, strip Pas faux pas pak shodně na Facebooku, blogu, Instagramu a Twitteru.

Jan Pomykač
Jan Pomykač

Kristián Klein

Rád čtu českou tvorbu, ať už jde o fantastiku, nebo o komiksy. Hrabu se v médiích, fandomech a kyberkultuře. Když videohry, tak indie blbůstky, když deskovky, tak s nápadem, nejlíp s figurkama. Audioknížky a podcasty jsou fajn relax pro oči.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button