AnimeSeriályTip na víkend

Euroanime našeho dětství aneb vyberte si sérii na víkend | Tip na víkend #37

Tip na tenhle víkend těm starším navodí nostalgii a vy mladší máte šanci se dostat k něčemu „starému dobrému“. Na počátku tisíciletí se u nás anime a manga teprve zabydlovala a většina rodičů se snažila aktivně bojovat proti tomu, aby jejich ratolesti v televizi koukaly na Pokémony a jiná zvěrstva. A to přestože „skutečného“ anime bylo v počátcích v televizi po málu. Co že nám tedy nabízeli Fox Kids, Animax a Jetix?

Málokdo v té době věděl, že se nekouká na japonskou tvorbu, ale že jde o cosi jako „euroanime“, většinou francouzsko-kanadskou tvorbu Japonskem silně inspirovanou. Ačkoliv Netflix teď servíruje jedno americké pseudoanime za druhým, z počátku to vyvolávalo jisté rozpaky. Ty jsem pociťoval i já, když jsem zjistil, že kromě Krále šamanů a Naruta mi většinu mých dětských seriálů ve skutečnosti podsouvali hlavně Francouzi. A kam se hrabe inspirace u amerického Avatara, některé tyhle seriály byly skutečně anime se vším všudy. Pokud byste měli chuť některé z nich oprášit, mám tu pro vás rychlý přehled. Takže nejdřív zavzpomínat, hrábnout po tom, které jsme v devíti letech nedokoukali a pěkně za víkend splnit resty!

Totally Spies!

Špionky Sam, Alex a Clover tvořily páteř dětství mnoha slečen už od roku 2001 a nás kluky stavěly do nelehké pozice. Jak na seriál koukat se sestrou a nepřiznat, že se mi líbí? Vždyť je to tak růžové, holčičí a… zábavné? Tenhle špionážní seriál vyprodukoval neskutečné množství merche a reklamy na něj průběžně plnily všechno od Mateřídoušek až po ábíčka. Málokdo ho ale sledoval tak dlouho, aby zjistil, že se ještě v roce 2013 (!) objevila na televizních obrazovkách nová série. Nejlepší je, že pokud chcete zavzpomínat, stačí zajít na Youtube. V roce 2012 vznikl oficiální kanál, na kterém najdete nejen všech 6 sérií po 26 dílech, ale i prequelový film z roku 2009.

Galactik Football

Na každé planetě v galaxii existuje starobylá síla… Galactik Football tuzemským fanouškům animáků v nultých letech suploval chybějící Inazumu Eleven, nebo Kapitána Cubasu. Francouzům se povedlo udělat z fotbalu zábavnou (totiž pardon, zábavnější) hru přidáním prazvláštní vesmírné energie a meziplanetární zápasy slibovaly pořádnou jízdu. A dodnes v seriálu najdete skutečně napjaté momenty, na které se krásně dívá. Ale jenom občas. Pravdou je, že ze všech 78 epizod byste nejspíš složili jenom něco málo přes tři kompletní zápasy. Ani přechody mezi 2D a 3D mé dětské zaujetí nerozhazovaly tak mocně, jako neustále opakované záběry. Snad nebyly peníze, snad nebyl čas, ale mnohdy se podíváte na identický gól třeba třikrát během epizody i během jediného zápasu. I vesmírný fotbal má od roku 2017 svůj kanál, kde najdete všechno, co potřebujete.

Oban Star Racers

Oban – nebeské lodě lze na rozdíl všech tady přítomných seriálů nalézt v databázích anime. Jak je to možné? Na tomto seriálu se spolu s Francouzi podílelo i japonské studio, což do sekce „euroanime“ vnáší ještě trochu větší chaos. Pokud jste měli rádi závody vesmírných kluzáků ve Star Wars, tohle by mohlo být něco pro vás. Série, která s 3D animací přeci jen pracovala podstatně lépe, než Galactik Football, je totiž dodnes poměrně nedoceněná a mnoha fanoušky anime dokonce neobjevená. Během jedné série se v 26 dílech podaří vystavět solidní svět i příběh, představit množství smysluplně napsaných postav a odletět několik nervy drásajících závodů. Licenci na streamování bohužel momentálně zřejmě nikdo nevlastní a legálně se k němu můžete dostat pouze koupí série na Amazonu.

Team Galaxy

Seriál o třech vesmírných spolužácích a robotickém „psovi“, který vznikl ve francouzsko-kanadské koprodukci, je pravděpodobně ze všech zmíněných kousků nejslabší. Zcela upřímně, ono to často působí, jako by někdo viděl Špionky a Oban a rozhodl se, že obojí namixuje do kupy. A tak se situace „ve škole“ a „na misi“ ještě prokládají mezihvězdnými lety, závoděním a… hraním v pop-punkové kapele? Jo, tohle je esence nultých let v kostce. Team Galaxy má 52 dílů a najdete ho na Amazon Prime.

W.I.T.C.H.

A nakonec těžký kalibr. Máloco dokáže rozhicovat dětské srdíčko tak, jako dobře provedená scéna transformace hlavních hrdinů. Je už pak fuk, jestli je třeba u toho křičet: „Morfujeme!“, dotýkat se konečky prstů anebo mít rotující srdce Kondrakaru. „Witchky“ byly fenomén jedné generace, přestože se na ně bohužel tak trochu pozapomnělo a úplně se nedaří ho představit mladším ročníkům. Komiks o kouzelných školačkách skončil v roce 2012 a pokud si ho chcete přečíst, nejen že vás čeká celkem 139 čísel, ale pokud neumíte italsky, není šance se k němu nikde dostat legálně. Ani amíci ještě nemají všechna volumka. Seriál sice příběh komiksů celkem pozměnil a ve dvou sériích pokryl pouze úplný začátek příběhu, ale animace byla fajn, znělka měla grády a Francouzům s tím pomáhalo i Disney. Bohužel, licence na seriál je tak nějak všude a zároveň nikde, takže se k němu nejlépe dostanete… ehm… nějak pokoutně.

Martin Mystery

Úplně poslední seriál je ode mě takové pomrknutí za hranice. Martinových záhad si totiž užívali naši sousedi Slováci, k nám z nějakého důvodu toto francouzsko-kanadské euroanime nedoputovalo. Dvojice teenagerů se tu střetává s množstvím paranormálního, mimozemského a jiného bordelu a nezapře inspiraci jak v Aktech X, tak v seriálu Scooby-Doo. Šedesát šest epizod nabídne zábavy víc než dost. Sám jsem viděl jen pár dílů, ale doporučuji si dohledat se slovenským dabingem. Mimochodem i předchozí zmíněné seriály mají většinou poměrně nezaměnitelný český dabing a pokud chcete tu správnou sondu do minulosti, měli byste si opatřit právě ten.

Kristián Klein

Rád čtu českou tvorbu, ať už jde o fantastiku, nebo o komiksy. Hrabu se v médiích, fandomech a kyberkultuře. Když videohry, tak indie blbůstky, když deskovky, tak s nápadem, nejlíp s figurkama. Audioknížky a podcasty jsou fajn relax pro oči.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button