NovinkyNovinky HW

AMD očekává nedostatek čipů až do poloviny 2021!

AMD po svém zhodnocení čtvrtého čtvrtletí minulého roku uvedlo, že až do poloviny letošního roku bude nedostatek čipů! A to jak procesorových, tak čipů v grafických kartách. Zároveň to znamená zmenšený počet nových konzolí, kterých už tak koluje ve světě velmi málo. “Zasáhne to hlavně low end PC komponenty a konzole,” specificky zmínila CEO Lisa Su. Můžeme tedy následující půlrok očekávat nárůst cen a více šedých políček s nápisem není skladem.

Pozitivní zprávou je však to, že pro AMD byl konec minulého roku (potažmo celý rok 2020) velmi úspěšný. Výnos byl rekordních 3,24 miliard dolarů za 4. čtvrtletí, což je 53% meziroční nárůst. Výsledek hospodaření (rozdíl mezi zisky a náklady, čistý příjem) byl pak na výši 1,78 miliard – oproti 4. čtvrtletí roku 2019 neuvěřitelný nárůst o 948 %. Nakonec, oproti celému roku 2019 se v roce 2020 zvýšil výnos o 45 %. Zajímavostí také je, že na oficiálním skladě se sice může nacházet mnoho neprodaných kusů, ale problémy také tvoří nedostatek obalů.

Problémy s výrobou nemá jen AMD, ale také ostatní tech firmy. Například Nvidia se stále vypořádává s nedostatkem RTX 30xx grafických karet.

Mnoho hráčů už v průběhu minulého roku čekalo na to, až si koupí nové sestavy, k čemuž z důvodu nedostatku hardwaru na trhu nenastalo. Uvidíme, jak se to reálně projeví do budoucna – jednou možností je závratné zvýšení cen, druhou je čekání v klasické “řada na maso,” třetí zvětšení výroby. U poslední možnosti však žádný výrobce nechce riskovat nadbytečnou produkci a zbytečnou ztrátu peněz.

Patrik Broniek

Fanoušek počítačových her, esportu a hudby.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button