Knihy

Co číhá v temnotách | Dojmy ze čtení

Tentokrát k nám do redakce k zrecenzování dorazila kniha poněkud netradiční a tou je sbírka hororových básní Co číhá v temnotách. Proto ani tato recenze nebude v tradičním duchu. Spíše se bude jednat o výčet dojmů bez vzletných pojmů, z nichž některé budou brzy trápit budoucí maturanty. Důvod, proč jsem se tak rozhodla je prostý. Poezii jde jen velmi těžko hodnotit. Sto lidí, sto chutí a obzvlášť to platí v tomto případě, kdy se jedná o hororovou sbírku, do které přispělo 21 básníků. Jinými slovy vám nedokážu říct, jak na vás kniha bude působit, ale můžu vám říct, co v ní najdete.

Na stránkách útlé knížečky na vás bude číhat poezie různých žánrů a forem. Najdeme tu epické, lyrickoepické a samozřejmě i čistě lyrické básně, balady, žalozpěvy a párkrát se objeví i verše k přivolávání démonů. Jedná se o četbu opravdu rozmanitou, prokládanou jemnými ilustracemi.

Děsivé nebo spíš depresivní?

Z hlediska hororu a napětí mě sbírka docela zklamala. Většina obsažených básní i přes svou různorodost spíše působí depresivně než děsivě a tajemně. Navození oné morbidní zvědavosti, která horory doprovází, se téměř nekonalo. Možná jsem ale jen otrlejší čtenář. Básně jsou z velké části prostě smutné a plné smrti, za kterou často stojí lidské neštěstí. Nicméně hodnotu sbírky to nijak neumenšuje. Smrt může mít mnoho podob a jednotlivá dílka toto zachycují ve své temné bezprostřednosti. Co je chvíli surové a neosobní, je pak jindy zvláštně intimní.

Sbírce bych ale křivdila, kdybych zdůraznila jen tento aspekt. V knížce se kromě výše popsaného dají najít i příjemně tragické příběhy, jejichž čtení mě bavilo nejvíce a vnímám je jako největší pozitivum, které jsem si ze čtení odnesla.

Také ještě jednou musím zmínit rozmanitost sbírky. Výběr básní se totiž neomezuje jen striktně na tragická témata a nabízí i komickou stránku morbidnosti, která v některých případech působí jako recese a přechází do, v našich končinách stále opomíjenou, bizarro fikce.

Co číhá v temnotách?

Odpovědi na tuto otázku mohou být rozmanité jako sbírka sama. Každý si tak může najít to své. Mimo jiné nám kromě různých morbidních pohledů do temných hlubin duše ukazuje jednu velmi podstatnou věc. Ukazuje nám, že poezie není mrtvá, ač je o mrtvolách a nekompromisní smrti. Proto si myslím, že knížka stojí aspoň za to jedno přečtení, ať už si ji koupíte nebo půjčíte v knihovně. Minimálně to pro vás může být zajímavý výstup z komfortní zóny, nebo takový malý bizár v knihovničce. Co číhá v temnotách přináší na pole české poezie smršť různých pocitů a dojmů, tak jak to u poezie má být. Díky za to.

Za recenzní výtisk děkujeme nakladatelství Golden Dog.

Lucie "Mystica" Laštovková

Hráčka všemožných her a čtenářka všemožných knih. Závislačka na dobrém jídle. Začínající game designérka a nenapravitelný snílek.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button