KnihyNovinky

NaNoWriMo: když se rozhodnete napsat za měsíc 50 000 slov

Když na někoho ze svých známých vybalím, že se účastním NaNoWriMo, téměř okamžitě následuje otázka “Nacožeto?”. Ačkoliv se v zahraničí jedná o poměrně známou psací výzvu, která je podobná Inktoberu, u nás se setkává tajuplná zkratka NaNoWriMo s nechápavými výrazy i od lidí z psací komunity. Je tato psací výzva opravdu takovým tajemstvím?

Již třetí den lidé po celém světě píší knihy

Dnes je již třetí den, kdy se spisovatelé a pisálci všeho druhu i věku zapojují do měsíční výzvy NaNoWriMo. Ta je zkratkou pro National Novel Writing Month, neboli “národní měsíc psaní novel”. Odehrává se pravidelně každý listopad. Cílem této výzvy je za jeden měsíc napsat 50 000 slov. Ty můžete psát do knihy, kterou máte rozepsanou, nebo začít psát knihu novou. Rozsah výzvy vydá občas už i na celou novelu. S nadsázkou se tak dá říct, že se za měsíc snažíte napsat celou knihu.

Komunita vám pomáhá s dosažením cílů

Lidé, kteří se výzvy zúčastní, se pak shromažďují na webových stránkách neziskové organizace NaNoWriMo. Tam si můžou zaznamenávat svůj postup v psaní. Chytrá webová aplikace vám umožní zapisovat si, jak dlouho jste psali a kolik jste toho napsali. Také vám ukazuje, kolik slov vám zbývá do cíle. Můžete si přidat do přátel lidé, co taky soutěží a sledovat jejich postup. Nejlepší na tom je, že registrace na těchto stránkách i používání šikovných nástrojů je zdarma.

Pravidelným psaním ke získání dobrých návyků

Já jsem se této výzvy účastnila i minulý rok, a ačkoliv jsem v ní neuspěla (stihla jsem jen asi polovinu limitu), napsala jsem toho opravdu dost. Podle mě je hlavním smyslem této výzvy překonat psací blok a naučit se psát pravidelně. Ke získání lepších tvůrčích návyků pomáhá získávání odznáčků, které na stránkách dostáváte. Můžete je třeba získat za to, že píšete každý den.

Zapojte se už dnes

Pokud vás baví psát a sníte o tom, že jednou napíšete knihu, určitě se zkuste do výzvy NaNoWriMo zapojit. Sice už je den třetí, ale stále můžete za listopad napsat 50 000 slov. Zní to jako strašně vysoké číslo, ale pravidelným psaním můžete dosáhnout na magickou padesátku už za měsíc.

Kristýna "Rem" Dostálová

Vypařenka, která ráda paří, čte, píše a skládá hudbu. Když nedělá nic z toho, běhá po lese v kostýmu elfa při aktivitě, které se říká LARP. Důležitým okamžikem jejího života se stal den, kdy začala pařit Skyrim. Zbytek, jak říkají, je už legendou.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button