NovinkyTéma dne

EA dostalo pokutu ve výši až 10 milionů eur!

Nizozemský soud naúčtoval EA pěkně mastnou (pro obyčejného smrtelníka) pokutu, a to kvůli lootboxům ve Fifě! Schválil totiž Kansspelautoriteitu, nizozemskému úřadu pro regulaci hazardních her, výběr až 10 milionů eur za porušení státního zákonu o hrách a sázení. Kansspelautoriteit už v roce 2018 informoval vývojáře, že lootboxy jsou brány jako porušení tohoto zákona. Dal jim 8 týdnů na předělání her tak, aby s ním byly v souladu.

Pokuta byla uložena již minulý říjen, ale EA započala při jak o ni, tak o zveřejnění celého sporu. Argumentovala tím, že lootboxy ve Fifě se nemohou počítat jako hazard, protože nenabízejí itemy v hodnotě přímo směnitelné za reálné peníze. A také, že FIFA je hra o skillu, nikoli o náhodě. Nakonec zmínili, že neexistuje vědecký důkaz, který by potvrzoval spojení mezi otevíráním Ultimate Team packů a závislostí na hazardu.

Soud však řekl, že existuje možnost z Ultimate Team karet profitovat, a to v částkách až 2000 €. Lidé navíc mohou ignorovat Fifu pro hru jako takovou a pouze otevírat packy. Dále také rozhodl, že právě kvůli nedostatku odborných vědeckých důkazů není nutno, aby každá nová hra založená na náhodě potřebovala osvědčit, že způsobuje problémy. Poukázali přitom na vzrůstající počet vědeckých výzkumů a expertů varujících před lootboxy, stejně tak jako jednotlivci, kteří Kansspelautoriteit.

Kansspelautoriteit věří, že je důležité chránit zranitelné skupiny, jako jsou například nezletilí, od vystavování k hazardu. Kvůli tomuto důvodu Kansspelautoriteit podporuje tvrdé oddělení gamingu a gamblingu. Hráči jsou často mladí lidé, kteří jsou zejména citliví na budování závislosti. Pro žádné prvky gamblingu tedy není ve hrách místo.

Regulátor z Kansspelautoriteit, nizozemského úřadu pro regulaci hazardních her

Následně proběhlo ještě pár snah od EA situaci zvrátit, ale zatím neúspěšně. Jsou tak nuceni do třech týdnů od rozsudku (15. října) změnit způsob, jakým FIFA 19, 20 a 21 v zemi fungují. Pokud odmítnou, pak musí platit pokutu 500 tisíc eur týdně, až do maximální výše 10 milionů eur. To každopádně není částka, která by EA měla nějak oslabit, videoherní analytik Piers Harding-Rolls odhaduje roční zisk FIFA franšízy na 2 miliardy dolarů.

EA se však proti tomuto rozsudku znovu odvolává, zdůrazňuje zklamání z něj a bojí se, co z toho vyjde pro nizozemské fanoušky Fify. Zmiňují také, že stále nevěří, že by některý z jejich produktů mohl porušovat jakýkoliv zákon o hazardu.

Patrik Broniek

Fanoušek počítačových her, esportu a hudby.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button