Téma dne

Studená válka mezi uživateli herních zařízení

V dnešní době je již obrovská škála zařízení, které si můžete pořídit za účelem hraní her. Krom toho, že si můžeme už celkem slušně zahrát i na telefonu. Z nejznámějších možných herních, se pak zaslouží jmenovat např. PC, Xbox, PlayStation, Nintendo (Switch) . Dříve taky hodně frčely PSP od Sony, ale s nástupem výkonu do mobilních telefonů a možnosti připojení kdejakých hardwarových utilit na něj, se PSP propadlo v zapomnění .

Na čem hraješ?

Zaměřit bych se ale chtěl na ty nejznámější a nejpoužívanější, tedy PS, Xbox a PC . V globálu se herní zážitek na těchto zařízeních nějak zvlášť neliší. Co by se dalo označit za rozdíl je určitě uživatelské rozhraní a hardware (tedy to co třímáš v ruce) pomocí kterého hru a tak nějak všechno vlastně ovládáš.

Krom her exkluzivních, to znamená takové, které vyjdou pouze na danou značku, je možné si zvolit obrovskou hromadu titulů na všechny z nich. A navíc se postupně dostáváme do časů, kdy nezávislá studia, nebo ty která nějak nespadají pod některého z výrobců, vydávají hry tak, aby bylo možné je hrát na všech zařízeních a nejlépe i mezi sebou (crossplay) .

Co mi však nějak nedává logiku je vzájemný svár mezi uživateli toho, či onoho. Všude, ať na sociálních sítích, na fórech, v diskuzích vidím věčné pošťuchování a nadávání si mezi sebou. “Já mám lepší, protože to mám já a je tam lepšího toto, nebo todle”. Koho to kruci zajímá co ty máš doma? Jsi snad celosvětově osvícený člověk, abys kázal druhým o tom, co je lepší?

Podle sebe soudím tebe.

Abych nehanil pouze herní komunitu, tak jakožto motorkář jsem zažíval podobné věci i mezi nimi. Ano, slovo zažíval je tam správně, jelikož všechno, co jsem si koupil jsem rozbil. A tak by při další koupi nového stroje na ježdění hrozilo rozbití něčeho dalšího – konkrétně moji držky rukou mé přítelkyně. “Tyy vole, ty máš Z750 od Kawy? Proč sis raději nekoupil CB Hondy? Ta je lepší!”. Doprdele práce, co je tobě po tom co já si kupuju? Ptal jsem se tě snad? Jsi snad konkrétně ty nějaký duchovní mezi značkami, abys určoval co si má kdo pořídit? Jsi prd. Vidím, jezdíš na Hondě, takže žiješ v dojmu, že to je to, co by měli mít všichni. Kdybys měl Yamahu, bude právě ona ta TOP. A v podobném duchu to tak nějak jede všude, protože se každý rozhoduje dle svých kritérií.

Jedno se konzolím, oproti PC, však musí nechat. Je to bezúdržbové. Přijdeš domu, flákneš to do zásuvky a do telky a funguješ. A dokud nevyjde jiná konzole, nemáš co řešit. Hry si pořídíš na Storu, nebo si v kamenném obchodě vybereš co se ti líbí, flákneš to do mechaniky a jedem. PC je v tomhle směru o hodně (jako fakt hodně) dál co se náročnosti na uživatele a údržbu týče. Počínaje skladbou samotné bedny a volby komponent a s tím související cenou, přes složitosti softwaru. Kdo má PC a nechce platit zbytečně za servis, musí s ním umět pracovat. Umět detekovat vadné díly a zvolit nové, třeba lepší. Přijít na chyby, které se běžně dějí s programy a i hrami. Umět si zformátovat disky a provést čistou instalaci Windows (ach ten pocit, když je všechno hotové a už jen stahujeme hry které nutně potřebujeme….) . A tak celkově jít s dobou. Je nutno sledovat, které nové komponenty jsou na trhu a udržovat tak kompa v kondici.

S tím souvisí i finanční náročnost. Konzoli koupíte jednou a pak už vás zajímají jen nové hry, nebo maximálně nový ovladač. Tím jsem tak nějak naznačil zásadní nevýhodu kompu. Je drahý, je náročný, ale je mnohem (zase podotknu – mnohem) univerzálnější. Na PC jde dělat všechno. Na konzolích prakticky jen hrát. A pokud za mnou přijde někdo, kdo s PC nepracuje a nikdy nepracoval (pracovat s PC neznamená ho umět zapnout a dělat ve Wordu) a zeptá se mě, co si má koupit na hraní her, určitě mu poradím konzoli.

Neřeš to.

To by jsme měli tak nějak rozštípnuto, jaký je zásadní rozdíl mezi PC / konzole. Ale proč se ještě víc hádají lidé, kteří vlastní buď to Xbox, nebo Playstation? Tady to věčné handrkování. Přesně sedí příklad, který sem psal výše s motorkama. Protože já mám toto, tak to druhé stojí za hovno. A proč? Protože já si vybral todle, nechápu, proč by si někdo měl zvolit něco jiného. Sakra lidi, proberte se. Opravdu si myslíte, že někoho nějak zvlášť zajímají vaše argumenty? Že si díky vaší skvělé radě všichni uvědomí, jak strašnou udělali chybu, vezmou svou konzoli a poběží ji mrsknout na bazoš ? Nebo pro některé, co nechápou logiku koupi něčeho jiného, zrovna do konťasu? Ne. A jestli chcete někomu radit, něco si nastudujte, buďte v obraze a dělejte to oficiální cestou. Staňte se třeba prodejcem elektroniky. Tam můžete solit lidem do kebulí svoje moudra jak se vám zachce.

Berte to trošku s rezervou všechno. Neřešte kraviny a nechejte druhé, aby jednali podle sebe. Jestli jsou tam lepší exkluzivity než jinde, nebo jestli je tamto o kousek výkonnější než hento… Dyť je to jedno. Všichni se bavíme stejnou věcí! Hrajeme hry, ne? Mě osobně je třeba úplně u zádele na čem kdo hraje. Člověka můžete označovat za kreténa kvůli obrovské škále věcí, ale rozhodně ne kvůli tomu, na čem zrovna hraje. Hraní nás má hlavně bavit. Spojovat a tmelit. Ne se hašteřit, kdo má větší péro. Všichni to děláme pro zábavu a pro nic jiného, tak na to myslete. A nekažte druhým radost z toho, že můžou a mají na čem hrát. Zkuste příště otočit a napsat, co se vám na konkurenčním výrobku líbí. Třeba budete překvapení, jak bude druhá strana reagovat.

David "Salamista" Hrňa

Všichni máme jedno společné - máme rádi hry! Ať hraješ na čemkoliv a cokoliv, jde nám o zábavu! Toho se držme.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Všude jenom hejt
Host
Všude jenom hejt
3 let před

Tohle bych i podepsal 🙂 Osobně hraji na PC, ale jelikož jsem chtěl občas zkusit gaučové hraní a chtěli jsme Blue-Ray přehrávač, tak jsem po dlouhém zvažování, zkoušení, zkoumání pro a proti šáhl po PS4 a rozhodně toho nelituji. Nakonec z PC a konzole vzešlo docela dobré kombo. Ale kdyby se mě někdo zeptal, zda PS4, nebo Xbox, asi bych mu řekl, proč jsem vybral zrovna PS4, ale doporučil člověku zvážit to co rád hraje, co od konzole očekává navíc a podle toho vybírat, nenechat se strhnout lavinou nenávisti a hlavně do ní nepřispívat.

oldlever
Host
oldlever
3 let před

PS4 or XBOX , jo to je vskutku Sheldonské dilema 🙂
https://youtu.be/isG3Z8NQHFk

Vít
Člen
3 let před

Tohle bych i podepsal 🙂 Osobně hraji na PC, ale jelikož jsem chtěl občas zkusit gaučové hraní a chtěli jsme Blue-Ray přehrávač, tak jsem po dlouhém zvažování, zkoušení, zkoumání pro a proti šáhl po PS4 a rozhodně toho nelituji. Nakonec z PC a konzole vzešlo docela dobré kombo. Ale kdyby se mě někdo zeptal, zda PS4, nebo Xbox, asi bych mu řekl, proč jsem vybral zrovna PS4, ale doporučil člověku zvážit to co rád hraje, co od konzole očekává navíc a podle toho vybírat, nenechat se strhnout lavinou nenávisti a hlavně do ní nepřispívat.

Back to top button