FilmyNovinkySoutěže

Trailer na Brumbála a chybějící upoutávka na Bradavice

Licenci potřeba dojit, dokud to jde. Studio Warner Bros nám tak před Vánoci nadělilo trailer na Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. Třetího dílu bychom se měli dočkat v dubnu příštího roku, otázkou ale zůstává, jestli fanoušci o kouzelnický svět v této podobě skutečně stojí. To Hogwarts Legacy vypadá v porovnání s nimi daleko lákavěji. A možná prý vyjde ve stejnou dobu!

Více zapřažených studií a žádné další ukázky

Na Hogwarts Legacy se od roku 2018, kdy unikly první záběry, čeká jako na smilování. Od minulého roku se však po Hogwarts Legacy slehla zem. Letos na jaře bylo sice oznámeno, že se ho dočkáme až v roce 2022, zatím jsme se však nedočkali ani pořádných záběrů ze hry. Teď se ledy hnuly, ale ne zrovna nejlepším směrem. Před pár dny pak bylo oznámeno, že si vývojářské studio Avalanche Software přibralo na pomoc další dvě studia – Red Kite Games a Sumo Nottingham. Objevily se také nepotvrzené zprávy o tom, že se hra měla objevit během předávání The Game Awards. Nakonec prý ale byla ze strachu z negativní reakce (s ohledem na twitterové “hony na čarodějnici”) nahrazena Wonder Woman. Jestli se ještě letos dočkáme nějaké ukázky a co má znamenat nábor nových studií ve chvíli, kdy už bychom pomalu měli odpočítávat měsíce do vydání, není jisté.

Fantastická zvířata v průběhu věků

Fantastická zvířata zahájila svou cestu v roce 2013 tehdy ještě jako prapodivný nápad J. K. Rowlingové. Film vyšel o tři roky později, v roce 2016. Už tehdy se mluvilo o tom, že by mělo jít o pětidílnou sérii končící rokem 1945 a Grindelwaldovou porážkou. Už samotný přístup tehdy fanoušky poměrně rozladil a některé znechutil. Že se autorka touží vrátit ho kouzelnického světa bylo pochopitelné. Nikdo si ale nebyl moc jistý tím, jestli je dobrý nápad pokoušet se vycucat smysluplný příběh z jedné magizoologické učebnice. Navíc když už dopředu víte, že našemu hrdinovi se v průběhu minimálně čtyř filmů nemůže stát skutečně nic vážného a dokonce už víte, čím to má všecko skončit.

Fantastická zvířata a kde je najít jednoduše neměla ty nejlepší vyhlídky a proto bylo poměrně příjemné, když se první díl povedlo jakž takž ukočírovat. Pořád byl sice trochu šok dostat se z důvěrně známých Bradavic ven do světa a vidět, jak kouzelníci (ne)fungují jinde, první díl ale rozhodně nebyl žádný propadák. To bohužel nelze říct o Grindelwaldových zločinech. Druhý díl byl v nejlepším případě průměrným, v horším případě skutečně špatným filmem. V překombinovaných zápletkách se motalo příliš mnoho postav, které nedostávaly dost času na to, aby odehrály něco skutečně důležitého. Do toho bylo potřeba “dojit” potterovskou značku a tak přibyly i zbytečné návraty do Bradavic. Korunu všemu nasadil závěr, který lavíroval na hraně retconu a parodie (ač se pořád může ukázat, že šlo záměr). Prostě Prokleté dítě 2.0.

A i kdyby nebylo fanouškovských reakcí, třetímu dílu nepřálo více věcí. Kovidová pandemie, stále nedořešený případ (vzájemného?) domácího násilí spojeného s Johnnym Deppem, twitterové vlny nevole vůči autorce samotné… Svět Harryho Pottera je v úplně jiné pozici, než v roce 2016, kdy se série pěti filmů mohla zdát jako dobrý nápad. Trailer na Brumbálova tajemství se zřejmě pokouší být jakýmsi smířlivým restartem. Na post scénáristy k Rowlingové přisedl Steve Kloves, který se podílel na většině potterovských filmů. Deppa vystřídal Mikkelsen. Z původní čtveřice nám zbyli pouze Mlok a Jacob, zato k sobě přibrali ansámbl z druhého dílu. Zahlédneme i Queeniee, internet se ale oprávněně ptá: “Kde je Tina?” A trailer ještě více sází na jistotu starého známého a ukazuje nám hlavně pozemky školy.

Název spektáklu Brumbálova tajemství nechává podivnou pachuť v puse. Přeci jen už v předchozím díle Rowlingová konečně slibovala zaujmout nějaké tvůrčí stanovisko ke svému staršímu prohlášení, že Brumbál je gay, a neudělala vůbec nic… Ve filmu bychom údajně měli navštívit Brazílii a mluví se i o Berlínu a Číně. Obecným problémem Fantastických zvířat zřejmě zůstává, že my diváci víme, že Brumbál Grindelwalda porazí. Pět filmů je tak vlastně jen dlouho naháněčkou po světě. Proč bylo potřeba do bitvy dvou největších čarodějů zapojit ještě introvertního zoologa a jeho roztomilá zvířátka zůstává i nadále záhadou.

Přesto trailer na třetí díl působí jaksi důstojněji a nezbývá než doufat, že dubnová návštěva kina nebude stejné zklamání, jako v roce 2018. Tak se těšme alespoň na shledání po dvaceti letech.

A nesmíme zapomenout na soutěžní otázku!

Kristián Klein

Rád čtu českou tvorbu, ať už jde o fantastiku, nebo o komiksy. Hrabu se v médiích, fandomech a kyberkultuře. Když videohry, tak indie blbůstky, když deskovky, tak s nápadem, nejlíp s figurkama. Audioknížky a podcasty jsou fajn relax pro oči.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button