KomiksNovinkyRecenze knih

Šninklova veliká moc – příběh mezi Biblí a Tolkienem

V tajemném světě Daar probíhá nekonečná válka mezi nadřazenými rasami, které vedou tři mocichtiví Vládci světů. V krvavých střetnutích využívají kromě svých vlastních válečníků podřadné, zotročené tvory. Daar je místem utrpení, sobeckosti a krutého zabíjení. Uprostřed jednoho brutálního konfliktu se osvobodí malý otrok, šninkl J’on. Tak začíná epická Šninklova veliká moc, kterou společně vytvořili mistři komiksu a tvůrci legendární série Thorgal, Jean Van Hamme a Grzegorz Rosiński.

Co je to ten šninkl?

Šninklové jsou originální rasa malých tvorů, kteří vypadají jako hybridi mezi člověkem a myší. Tvůrci se při jejich vytváření inspirovali Tolkienovými hobity a gelflingy z filmu Temný krystal. Mně osobně připomínají nechlupatou verzi mimozemšťana Alfa ze stejnojmenného sitcomu. Tito malí opičáci patří k úplné spodině. Většina příslušníků jejich rasy je nemilosrdně šikanována a zotročována.

Náš hrdina J’on není výjimkou, avšak po jedné hrozné bitvě se mu podaří dostat se na svobodu. Nešťastný a hladový si začne zoufat nad krutostí světa a nad svým těžkým údělem, když se mu najednou zjeví obří černý a dost namíchnutý kvádr. Představí se mu jako Pán a Stvořitel světů a J’ona pověří nelehkým úkolem. Musí usmířit tři nespřátelené strany a zastavit nekonečné krveprolití. Pokud selže, tak Stvořitel zničí celý Daar. Božský kvádr ho k tomu navíc obdaří velikou mocí.

Ubohý šninkl se tak vydá do světa za posláním, ale problémů je hned několik:

1. Je to šninkl, tedy malý, slabý a mizerný tvor.
2. Nemá vůbec tušení, jak ta jeho veliká moc funguje a jak ji využít, což vede k řadě zajímavých a vtipných situací.
3. J’on je sobecký, nadržený cynik, kterému se do jeho úkolu vůbec ale opravdu vůbec nechce.


Sexbomba G’wel je jak vystřižená z Playboye.

J’on se nechce vměšovat do žádných konfliktů, ale jako na potvoru potká a zachrání krásnou šninklý slečnu G’wel, která v něm uvidí Vyvoleného ze starého proroctví. Jelikož je G’wel hodně sexy a při jakémkoliv nebezpečí se jí nějakým zázrakem odhalí prsa, tak J’onovi nezbývá nic jiného, než se svého úkolu náležitě zhostit. Jinak ho jeho krásná společnice pod sukni nepustí.

Biblický příběh ve fantasy světě

V anotaci komiksu se zmiňuje inspirace Novým zákonem a Tolkienovým veledílem. Z mého pohledu je tam toho Tolkiena málo a spíš převažuje vliv biblických příběhů, nejen z Nového zákona, ale i Starého. Tolkienův vliv se především odrazil na podobě světa a vzniku šninklů, kdežto příběh hodně čerpá z Bible. Nemusíte se ale obávat, že by komiks obsahoval její převyprávění, nebo se snažil o nějaké moralizování.

Je to právě naopak. I když J’on představuje paralelu mesiáše, tak jeho kvalit rozhodně nedosahuje. Je to vlastně dost pasivní hrdina, kterého k akci popohání představa sexu s G’wel, boj o život, anebo hodně zvláštní souhra náhod. Všechny důležité momenty v příběhu rozhoduje vždy jedna velká náhoda. Všechno se děje v rychlém sledu. Na jednu stranu J’onovo dobrodružství má spád, na druhou se všechno vyřeší až moc rychle. Pořád se dokola objevuje situace, kdy je J’on úplně bezradný a východisko není žádné, pak najednou z čista jasna přijde náhlá změna a celý příběh se posouvá někam jinam.

Kresba a barvy

Kresbě se nedá nic vytknout. Rosiński byl mistrem svého řemesla a na Šninklově veliké moci se hodně vyřádil. Panely jsou plné detailů, postavy působí živě a jejich výrazy velmi dobře zachycují prožívané emoce. Sled scén je dynamický a zároveň přehledný, takže se nikde během napínavých chvilek nezaseknete nad správnou posloupností děje.

Zajímavostí je, že komiks původně vyšel černobíle a barvy byly doplněny až o mnoho let později. Přesto celému dílu velmi lichotí a vypadají autenticky. Jednotlivé kapitoly jsou doplněny detailními obrazy jednotlivých postav. Ty nezachycují pouze postavu jako takovou, ale i jejich povahové rysy a dokonce bych řekla, že i jejich úděl v příběhu. J’on je vyobrazen přesně tak, jak se celou dobu vnímá, jako ubohý špinavý otrok. G’wel je vyobrazená jako sexy femme fatale, která má J’ona i čtenáře dráždit svým sex appealem. Jednotlivý vládci jsou vyobrazeni podle jejich specifického stylu jednání atd.

Za dodání komiksu děkujeme našim partnerům z CREW

Verdikt

Příběh - 75%
Postavy - 75%
Kresba - 100%
Barvy - 100%

88%

Naše skóre

Šninklova veliká moc má nádhernou kresbu. Scény na sebe skvěle navazují a z každého panelu dýchají emoce a působivá atmosféra, která vás vtáhne do děje a nepustí. Příběh je jedno velké klišé, který rozhodují náhody nijak nesouvisející s tajemnou J'onovou mocí. Všechno ale vynahradí zajímavý a docela překvapivý konec i pravá podstata té veliké moci.

User Rating: 0.25 ( 1 votes)

Lucie "Mystica" Laštovková

Hráčka všemožných her a čtenářka všemožných knih. Závislačka na dobrém jídle. Začínající game designérka a nenapravitelný snílek.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button