NovinkyPCPS4PS5Xbox OneXbox Series X

Far Cry – Kolébka nejlepších záporáků?

Protože se nám pomalu, ale jistě blíží datum vydání už šestého dílu slavné série Far Cry, řekli jsme si, že by mohlo být fajn podívat se do historie a shrnout si, co vlastně na této sérii mají hráči tak moc rádi. Upozorňuji, že se budeme věnovat hrám od 3. dílu dále, tedy těm, které začaly formovat tvář série, jak ji známe dnes. A pokud si projdete všechny díly od třetího až po ten nadcházející, vlastně už sedmý (New Dawn skutečně existuje), najdete společného jmenovatele. Hlavní záporák. Který se vám vryl do paměti nejvíce?

Vaas Montenegro + Hoyt Volker (Far Cry 3)

Nemůžeme začít ničím jiným než hráči nejopěvovanějším třetím dílem. Skutečný obrat v tehdejší sérii Far Cry, kdy měl hráč konečně možnost prozkoumat celý ostrov a provádět, na co si jen vzpomene. Far Cry 3 ale přineslo také prvního záporáka, kterého do dnešního dne nemůže spousta fanoušků vyhnat z hlavy. Vaas Montenegro – definice šílenství osobně. Tenhle psychopatický zabiják si získal srdce hráčů ihned, jakmile se poprvé objevil na obrazovkách. To, že posluhoval ještě Hoytu Volkerovi v celém Far Cry 3 nakonec ani nehrálo roli. Vaas je do dnes jeden z nejlepších záporáků vůbec.

Pagan Min (Far Cry 4)

Píše se rok 2014 a na svět přichází Far Cry 4. Bez obav si dovolím říct, nejlepší hra s celé série vůbec. Herní svět, který hra nabídla, varieta zbraní, zvířat a vozidel, to byla jednoduše nádhera. Co hru ale skutečně doplnilo a dovolilo ji zapsat se mezi ty nejúspěšnější tituly, byl hlavní bad guy. Pagan Min se nám představil už v první cutscéně (Should I stay or should I go). Tak excentrický, výstřední a úžasný, stejně jako brutální, násilnický a smrtící. To je Pagan Min už v první scéně Far Cry 4. Jeho jste si jednoduše zamilovali ihned, jak na vás poprvé promluvil. Původní vůdce klanu Triad z Hong Kongu, se dostal do Kyratu a ujal se vlády pod jeho despotickou krutostí. A přestože vy, jako hlavní postava během hry ničíte prakticky vše, co Pagan Min vybudoval, po celou hru je k vám vlastně extrémně přátelský. A věřte mi, že to má své opodstatnění. Konec konců, kdo si nevyzkoušel secret ending Far Cry 4?

Joseph Seed a jeho sekta (Far Cry 5)

Čtyři roky po vydání veleúspěšného čtvrtého dílu se dočkáváme pátého pokračování. Série se opět hodně posunula. Z asijských hor se přesouváme do Ameriky a z jednoho hlavního záporáka tady máme teď celou rodinu. Joseph Seed, třetí příchod Ježíše Krista a všemocný vládce Montany. Během let jeho nadvlády, společně s jeho sourozenci a s celou armádou následovníků, kterým vymyl mozek, se podařilo Josephu Seedovi udělat si z Montany privátní stát. Jeho přehnaně klidný přístup v jakékoliv situaci, budování dojmu, že zná budoucnost a dokáže hovořit s bohem, společně s jeho nezapomenutelným vzhledem, dal vzniknout jednomu z těch nejvíce ikonických záporáků série.

Mickey and Lou (Far Cry: New Dawn)

Po pátém dílu začali mít fanoušci pocit, že se Ubisoft dostal do slepé uličky. Gameplay byl pořád slušný a hlavní herní linka také obstála, ale už to prostě nebylo TO Far Cry. Hele, nemůžeme se ale ničemu divit. Předchůdci v podobě Vaase nebo Pagana Mina, to jsou tak vysoké laťky, že se dají jen těžko překonat. Otevřený konec pátého dílu dal ale vzniknout takovému datadisku s názvem Far Cry: New Dawn. Tady se nám také objevili dva záporáci, lépe řečeno záporačky. Mickey a Lou, dvě mladé slečny, které se po událostech pátého dílu odhodlaly převzít moc nad Montanou a dokončit dílo Josepha Seeda. Jejich představa o tom, že svět skutečně skončil, byla ale špatná a převzít vládu nad celým státem není tak snadné, jak se mohlo zdát. New Dawn bych zařadil někam hodně, hodně hluboko, asi k ruinám Wolfenstein: Youngblood.

Antón Castillo (Far Cry 6)

A dostávám se až do současnosti. Far Cry 6 je za dveřmi a s ním je tady nový, hlavní záporák celé hry. Už při prvním revealu hrál velmi důležitou roli. Je vidět, že si Ubisoft uvědomil ztrátu půdy pod nohama a do šestého dílu nacpali záporáka par excellence. Hlavní role se ujal nikdo jiný než Giancarlo Esposito. Jako diktátor ostrova Yara se nám představuje Antón Castillo, který se snaží svou vládu udržet pevnou a krutou rukou. Nicméně se proti jeho vládě začíná formovat odboj a jejich cíl je jediný, přivést Castilla ke spravedlnosti. To ale nebude tak snadné, jak se zdá. Předchozí záporáci byli všichni specifičtí v jejich otevřenosti a konfrontaci. Antón Castillo je ale jiný. Jako diktátor využívá všech svých loutek a špinavých her, aby se schoval před spravedlností. Jaký osud ho čeká, se dozvíme už 7. října 2021.

Kterého antagonistu ze série Far Cry máte nejraději vy? A jak se těšíte na nadcházející díl? Přesvědčil vás ubisoftí Gustavo Fring a nové zasazení, nebo jste na sérii zanevřeli kvůli chybějící české lokalizaci? My se na nový díl rozhodně těšíme a jsme zvědaví, jak se nový záporák zařadí mezi jeho předchůdce. Lehké to mít teda nebude!

Jacob

Zajímá mě veškeré dění ve světě videoher, filmů nebo hudby. Hry mě provází celý život a takto jim to chci trošku vrátit.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button