KomiksNovinkyRecenze

Marvelovská Válka říší nabízí hodně muziky za ještě víc chaosu | Recenze

Posaďte se a přečtěte si příběh o jednom z mnoha marvelovských konců světa. Válka říší je totiž, jak už sám název napovídá, obrovský epický komiks, plný spousty postav a legendárních hrdinů i bohů, všechno ve skvělém grafickém zpracování. Bohužel ale také s tak průhlednou zápletkou, že člověk nakonec zalituje, že mu věnoval svůj čas.

Kdo za komiksem stojí?

Autory komiksu je zkušená trojice Matt Wilson, Russel Dauterman a Jason Aaron. Jason Aaron je velice zkušený autor, který pracoval na spoustě sérií. V jeho sbírce vyniká například Star Wars: Skywalker útočí z roku 2015, Immortal Weapons z roku 2009 nebo Scalped, které psal mezi lety 2007 až 2012, a které tvoří úctyhodných 60 čísel. Podstatnou část své kariéry ale zasvětil marvelovským komiksům, pro které psal například série Ghost Rider, Wolverin, X-men, Thor: God of Thunder nebo Incredible Hulk. Získal i ocenění Harvey Award (za Southern Bastards) nebo Eisner Award (za Star Wars, Doctora Strange, Thora a Men of Wrath). Jedná se tedy o maximálně povolaného a zkušeného autora.

Zbylá dvojice už tak známá není. Russel Dauterman ilustroval především Supurbii, BOOM! Studios nebo Nightwinga. Předtím, než začal kreslit komiksy, pracoval jako tvůrce kostýmů. Zasloužil se anpříklad o obleky ve filmu Captain America: The First Avengers. S Aaronem už pracoval na několika dílech Thora. Matt Wilson je kolorista, neboli někdo, kdo ty komiksy vybarvuje. Jako nejlepší kolorista získal i Eisner Award v roce 2017. S Dautermanem pracoval například na komiksu Marauders. Jinak mezi jeho počiny patří Wonder Woman, Men of War, Runaways nebo Daredevil.

Hodně muziky

Jak už naznačuji v názvu článku, v celém komiksu je vážně spousta „muziky“. Legendární strom Yggdrasil je v plamenech a 10 říší je ve válce. Uvidíme tak pořádně všechny země a jejich národy. Álfheim, zemí světlých elfů, Nidavellir, říši trpaslíků, Asgard, říši bohů, Vanaheim, zemi starých bohů, Múspelheimské peklo, zemi nemrtvých Nilfhelm, říši andělů, Heven, zemi obrů, Jotunheim a svět temných elfů, Svartálfhelm. No a všechny tyto říše se ocitly ve válce, kterou rozpoutali Temní elfové v čele se svým vládcem Malekithem.

A kde jinde by mělo být bojiště, než v Midgardu, neboli na zemi. A jelikož je to americký komiks od amerických tvůrců, tak je rozhodně nejlepší onu invazi začít v New Yorku. Což dává absolutní smysl, protože tam rozhodně nemají základnu Avengers, nežije tam Spider-Man, Daredevil, Luke Cage a hromada dalších. Jak se ale pozemští hrdinové mohou utkat se spojenými armádami obrů, temných elfů, démonů, nemrtvých a především zrádců z naší planety? Jednoduchá odpověď – je k tomu potřeba Thor, ale ten prostě během války zmizel.

Komiks je neskutečně zajímavý hlavně obrovským počtem hrdinů, kteří se v něm objeví. Pokud ale neznáte marvelovské univerzum a nejste si jistí, kdo jsou přesně členové Avengers, budete díky komiksu ještě více ztracení než předtím. Setkáte se totiž s Wolverinem, Deadpoolem, Spidermanem, Freyou, Punnisherem, Fantastickou čtyřkou a především s Bladem a Ghost Riderem. Především poslední dvě jména musí být pro české nepravidelně čtenáře šokující, ale ano, i tito dva jsou členy party ochránců země. Do toho si ale ještě musíte připočíst jména nepřátel, severských bohů, elfů a trpaslíků. Jednoduše řečeno, je toho prostě hodně.

Ještě více chaosu

No a tím se dostáváme k tomu, kolik chaosu v komiksu je.  Příběh sice krásně odsýpá, jednotlivé kapitoly na sebe navazují, nelítá se z pátého přes deváté a nenáročný čtenář si příběh užije. Nenáročný ale ve smyslu, že musí znát marvelácké univerzum a musí se orientovat i ve spoustě předchozích dílů. Dobrým příkladem může být neustálé omílání smrti Wolverina. Problém ale je, že umřel několikrát, takže ani já si nejsem přesně jistý, o které se vlastně mluví. To samé je kupříkladu Hulk. V tomto komiksu se totiž nejedná o Dr. Bannera, ale o Jennifer Susan Waltersovou. A když se navíc válka přesouvá do Evropy, jsou k vidění i Evropští hrdinové a to je maximální strop onoho chaosu.

Komiks má ale i přesto úžasné grafické zpracování a poutavý příběh. Jak jsem zmínil, jednoduše to odsýpá. Čtenář se tak prakticky nemusí zamýšlet nad nějakými menšími nedostatky nebo nepravidelnostmi. Prostě si užívá čtení, akci a to obrovské množství hrdinů a bitek, které se před ním poletují.

Vrcholem je kresba. Jestli komiksu něco dominuje, tak je to jeho zpracování. Všechno je úžasně barevné a přehledné. Nemusíte hledat nějaké mini detaily, všechno co chcete, musíte a potřebujete vidět, najdete velice snadno a, což na komiks vrhá trochu lepší světlo. Je vidět, že ilustrátoři dostali prostě zelenou a vyřádili se jak nejlépe dovedli.

Pár věcí závěrem

Válka říší je rozhodně nadprůměrným komiksem, který oplývá neuvěřitelným množstvím postav z celého univerza Marvelu, úžasnou ilustrací a skoro až neomezeným potenciálem. Bohužel, jeho zápletka je jednoduchá a množství postav, které může být pro většinu hlavním tahákem, komiks občas naopak sráží dolů. Není to rozhodně četba pro nějaké nováčky, ale spíše klenot na poličky sběratelů. A to je prostě škoda.

Chtěl bych také poděkovat nakladatelství Crew za to, že nám tento komiks poskytlo. Válka říší si pozornost zaslouží, ale rozhodně se hodí více na filmová plátna, než do necelého 200stránkového komiksu. Nicméně poměr cena/výkon je naprosto adekvátní, takže si komiks rozhodně na stránkách Crwe zakupte, pokud máte rádi epické fantasy bitvy.

Verdikt

Příběh - 60%
Postavy - 80%
Styl Psaní - 70%
Ilustrace - 100%

78%

Komiks je celkově dobrý. Bohužel je tam takové množství postav, že se občas člověk ztrácí a je nutné znát svět Marvelu, aby si mohl komiks plně vychutnat. Zápletka je také až moc okatá. Nicméně se jedná stále o nadprůměr.

User Rating: Be the first one !

Patrik "Superlachtan" Klicman

Superlachtan plující si světem obdivující všechno co se aspoň trošku vymyká realitě všedního života. A taky fanda všeho co se dá uvařit, sníst nebo aspoň odehrát a přečíst.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button