NovinkyRecenze

Justice League Snyder Cut | Recenze

Už je tomu pár dní, co světlo světa spatřil přepracovaný snímek Zack Snyder’s Justice League. Film, který měl 4 hodiny a takový hype, jaký jsem dlouho nezažil, byl přece jenom vylepšením původní verze z roku 2017. Od té Zack Snyder odešel po smrti své dcery a dodělával ji tak Joss Whedon. Jak tragicky původní snímek dopadl, vám snad připomenu jen větou: „Co funguje u Marvelu, u DC vážně nikdy pořádně fungovat nebude.“ Recenze obsahuje spoilery.

Upravená Justice League je oproti svému prvnímu vydání doslova úplně jiným filmem. Skoro žádné scény z původní stopáže se neobjevují a výsledkem je překvapivě temný film, který vlastně i odpovídá představám o DC hrdinech. Nevím, kolik toho Zack Snyder měl přitočeného a připraveného „kdyby náhodou“, ale rozhodně musíme říct, že udělat z 2 hodinového propadáku 4 hodinový vcelku povedený kousek, který uteče, je nadmíru slušná práce. Navíc to, co se nemuselo dotáčet, vždycky dohnaly CGI efekty, upravené záběry nebo nový dabing včetně nových soundtracků. Nad čím je však lépe zavřít obě oči, je zvolený formát 4:3, protože prostě proč?

Naprosto skvělá hudba

Hudba ve filmu je zcela nová. Hrdelní zpěv, který je překvapivě v dnešním století tak hrozně oblíbený, krásně rozzařuje scény Wonder Woman a Amazonek – k nim ty ženské chorály skvěle jdou. U všech ostatních hrdinů je hudba také zvolena naprosto skvěle a film se díky tomu dostává na úplně jinou úroveň. Například momenty, kdy se nechává Aquaman spláchnout vlnou, nebo když Flash zachraňuje Iris West (která nevypadá jako v komiksech). Mimochodem, když si zkusíte přeložit píseň, která u Flashova intra hraje, posune to scénu doslova do jiné dimenze.

Zápletka je úplně stejná, jako v prvním filmu. Jenomže nyní ve Snyder Cutu konečně hlavu a patu. Filmu neuvěřitelně prospěly první dvě hodiny, kdy se tým superhrdinů pod hlavničkou Batflecka (Batmana Bena Afflecka), dává dohromady. Ten navíc konečně získal nějakou pořádnou roli a možnost se jako Batman představit, protože to, jak dopadl Batman vs Superman, mu příliš bodů nepřineslo. Nicméně ve Snyder Cutu nejen, že Batfleck není otravným charakterem, on dokonce začal vypadat i nadmíru dobře. Konečně se nechová jako někdo, kdo je finančně za vodou a jenom kolem sebe rozhazuje peníze za materiály nebo vybavení. Ve snímku působí naprosto skvěle, jako ona šedá eminence, která nenápadně tahá za nitky, a funguje jako stínový šéf.

Originy Flashe a Cyborga

První kapitoly připravily také půdu pro Cyborga a Flashe. Ačkoliv obsazení jejich dvou herců je furt zvláštní, ve Snyder´s Cutu konečně dostali pořádné originy. U Cyborga hraného Rayem Fisherem jsme viděli představení jeho sportovní minulosti, zjistili, jak se vlastně sám Cyborgem stal, a poznali komplikovaný vztah s jeho otcem, což příběhu velmi prospělo. My tak mohli konečně vidět hrdinu stvořeného Mother Boxem jako něco víc, než pouhého strašáka ve křoví. Ray Fisher navíc do role padl naprosto skvěle a nedivil bych se, kdyby nakonec k sólo filmu s jeho postavou skutečně došlo. Musím ale také říct, že jako herec prostě umí působit hrozně otravně a nepřirozeně, což se bojím, že by jeho sólovce mohlo podrazit nohy.

Naopak Flash ukázal, že jeho sólovka by mohla být dobrá. Ezra Miller jako Flash má stále ke své komiksové podobě daleko, nicméně mu nejde upřít, že se s rolí skvěle popasoval. Jeho vtipy ve filmu konečně nepůsobí tak násilně a nuceně, ale vcelku přirozeně. Ukáže se také konečně jako postava, která je prostě sociálně neschopná. Navíc se konečně trošku představí jeho origin – jeho otec je ve vězení za vraždu matky. Jak to vypadá, s otci měli problém snad všichni kromě Supermana, no není to ironie? Na závěr filmu navíc Flash vrátil čas, což je něco, na co fanoušci čekali. Navíc už také neběhá jako ve Whedonově verzi, kde s prominutím prostě běhal jako tele. Na druhou stranu je tam tolik scén, kdy je ve speedforce, že by se tomu okamžiky dalo říkat „slowforce“.

Co zbytek Justice League?

Podívejme se na zbylé trio: Wonder Woman, Superman a Aquaman. Slovy Rajeshe Kootrapaliho „Aquaman sucks.“ Nevím, jestli to bylo filmovým úmyslem, nebo tím, že jeho snímek byl zatím ze všech DC filmů přijat nejkladněji, ale Aquaman Jason Momoa snad neprošel za celou dobu filmu žádnou změnou. Jistě, bylo tam s ním více scén. Opět se objevila Mera, dokonce i jeho učitel. Navíc příběh o získání trojzubce rozhodně není k zahození, ale jednoduše řečeno, jeho postava za celý film stagnovala. Což myslím – škoda nevyužitého potenciálu.

Wonder Woman a Superman jsou takovými dvěmi stálicemi filmu. Zatímco Diana opět neumí lítat (což je zvláštní protože v roce 1984 to uměla), tak Superman je nezničitelná entita planety Země. Gal Gadotina role v příběhu také vcelku vzrostla poté, co získaly Amazonky větší stopáž a zapojily trošku více onen historicko-mytologický lore do filmu. Na druhou stranu: vážně byla nutná scéna, v níž Wonder Woman doslova popraví Steppenwolfa? Tam se bojím, že Snyder trošku přestřelil. Co se týká Supermana Henryho Cavilla, tak to je prostě ultimátní klaďas, který dokáže spasit celý svět jenom svojí existencí. Navíc je vždycky fajn koukat, jak sám spráská celou Justice League. Příjemné je také omezení jeho role v závěrečné bitvě, protože to konečně vypadá, že i ostatní hrdinové můžou pro svět něco udělat.

Scény, které překvapily

Jsou tu ještě dvě scény, které je nutné zmínit. Moment, kdy se potkává Martha (ano ta Martha, která zastavila boj Supermana a Batmana) a Lois Lane. Martha se nakonec promění v Martian Manhuntera, což je další člen Justice League. Ten se, vlastně ani nevím proč, nezapojil do záchrany země, i když tam celou dobu v pozadí tahá za nitky. Nicméně jeho cameo bylo parádní. Pak je tu závěrečný epilog. K vidění jsou Deathstroke, Lex Luthor i Joker. Zatímco Deathstrokovo cameo se dá považovat za naprosto zbytečné, bylo fajn vidět Joea Manganiella v této roli. Co se týká Jareda Leta, který se má vykoupit ze své role v Suicide Squad, můžu jenom říct, ano, skutečně se mu to povedlo. Jeho koncová scéna je skvělá a dialog mezi ním a Batmanem se dá považovat za jeden z nejsmysluplnějších rozhovorů celého filmu. Navíc se opět ukazuje, že Batfleck není tak marný a Joker v podání Leta by si další šanci zasloužil.

Zbytečné i skvělé

Co je ve filmu naopak naprosto zbytečné je R – tedy, že film je určen divákům vyššího věku. Bez zbytečné CGI krve, která se občas objeví, by film měl hned lepší vizuál. Další „radůstkou“ jsou scény postavené čistě na CGI efektech, např. první bitva proti Darkseidovi. Nevím, kolik blesků tam v závěru Zeus naházel, ale popravdě, kdyby hodil jeden a pak by ho Ares dobil, asi by to bylo efektivnější. Zack Snyder je ale těmito „zbytečnými scénami“ znám.

Co naopak bylo naprosto skvělé, byl humor – Snyder film doslova „OdWhedonoval“. Zbytečné vtipy jako, když Flash zachránil Wonder Woman a pak na ní ležel, nebo když Wonder Woman obtočila laso kolem Aquamanovy nohy a ten tam měl emotivní proslov jako malá holka, jsou pryč. Přesně takových zbytečností se snímek potřeboval zbavit. Flash samozřejmě svoje vtípky hází dál, ale tentokrát působí spíš vkusně, než zbytečně komicky a tak by to v DC mělo být. Další věc k vyzdvihnutí je Alfred Pennyworth, Batmanův sluha. Také tato postava dostala nyní spoustu prostoru, který jí umožnil vyniknout. Jeremy Irons prostě v roli bývalého vojáka a věrného sluhy zaválel.

Závěrem bych chtěl říct, že ač to místy vypadá, že si z filmu zbytečně utahuji, není to pravda. Zack Snyder pozvedl Justice League na místo, kam skutečně patří – mezi ty nejlepší komiksové filmy, které kdy vznikly. Film je parádní. Občas sice zbytečně dlouhý, ale stojí za to ho vidět. Oproti některým Marvelovkám vám navíc aspoň na chvíli uvízne v hlavě a vy si třeba za půl roku řeknete: „Tak já si ho pustím znovu.” Bohužel, přes všechnu chválu film občas působí jako spin-off a vzhledem k pravděpodobnosti, že pokračování nebude, se jedná o těžko překousnutelné mínus. Vlk se sice nažral, ale koza zůstala celá.

Verdikt

Příběh - 95%
Postavy - 85%
Hudba - 100%
Efekty - 70%

88%

Film si skutečně vyšší hodnocení zaslouží. Nicméně je stále plný zbytečností, bez kterých by se obešel. Zack Snyder se pokusil zavděčit všem, ale to prostě nemůže nikdy fungovat.

User Rating: Be the first one !

Patrik "Superlachtan" Klicman

Superlachtan plující si světem obdivující všechno co se aspoň trošku vymyká realitě všedního života. A taky fanda všeho co se dá uvařit, sníst nebo aspoň odehrát a přečíst.

Podobné články

Back to top button