NovinkyPCTéma dneXbox OneXbox Series X

První dojmy z bety Enlisted.

Pokud vás alespoň trochu zajímají historické střílečky tak jste již určitě slyšeli o novém druhoválečném počinu z dílny Gaijin Entertainment. Tvůrci populárního War Thunderu či Crossout, již tento rok uspořádali dva veřejné alpha testovací eventy. Potom následovalo, tentokrát uzavřené alpha testování, kterého jsem se účastnil. A až teď je tedy hra plně dostupná veřejnosti. Zatím sice jen po zakoupení Founder’s bundle, ale později bude Enlisted vydána jako free to play titul – tedy úplně zdarma.

Jak se Enlisted hraje

Enlisted dělí svoji hru na několik válečných front. Plánovány jsou zatím 4 válečné akty. V open alpha testování jsme si mohli vyzkoušet bitvu o Moskvu a bitvu o Berlín. Těšit se můžeme taky na invazi v Normandii a nakonec také na bitvu o Tunis. Každá z těchto kampaní má svoje dobově odpovídající zbraně, vozidla, specializované squady a svůj vlastní progression systém.

Každý squad se skládá z několika vojáků. Těm můžete přidávat nové perky, ale také je zbrojit podle vašich vlastních představ, tedy jenom když máte dost zbraní. Postupně budete získávat víc a víc vojáků a dokonce specialistů, které můžete vyzbrojit, třeba kulomety nebo plamenomety. Dokonce i zbraně si můžete upgradovat. Vlastní progression systém má také každý squad. V průběhu levelování se tak bude zvětšovat počet vojáků a specialistů, který v onom družstvu může být, získaná XP z bitev nebo si vaše vojáky budete moci vyzbrojit lepšími zbraněmi. Nemůžu se dočkat těch mikrotransakcí, které si na to Gaijin vymyslí, ale musí se mu nechat, že dodnes ve svých hrách žádné buy to win prvky nemá.

Vojáci u sebe v základu nosí zbraně, které odpovídají dané době, ze hry to ale rozhodně nedělá nový druhoválečný simulátor. Na rozdíl, od her jako Post Scriptum, nebo Hell let Loose se zde s protivníkem potkáte po pár sekundách běhu. A váš squad je tvořen jenom boty, jejichž začlenění do hry je dle mého názoru geniální tah. Tito botové sice nejsou zrovna nebezpeční. Dokážou ale hru udělat mnohem zajímavější. A to už jenom díky tomu, že se jich na bojišti pohybuje kolem stovky. Bitva tak vypadá mnohem větší a i vy si hru užijete mnohem víc, když se vám kromě hráčů podaří zabít i velké množství botů.

Ještě, že máme ten War Thunder

Díky tomu, že hříčka jede na stejném enginu jako War Thunder, nebyl pro vývojáře velký problém přetáhnout nádherné modely letadel, tanků a vše s tím spojené do Enlisted. A hře to samozřejmě dost prospívá. Díky tomu máme jedno z nejkvalitnějších zpracování tanků, letadel a v budoucnu asi i lodí, ve hře zaměřené na pěchotu.

Co tedy placená beta Enlisted nabízí?

Jak se dá od betaverze čekat tak hra, zatím ani zdaleka není dokončena. Momentálně je například dostupná jenom bitva o Moskvu. Hráči tak do rukou dostanou zbraně, které dobově odpovídají konci roku 1941, žádné MG42 ani Panter tak neuvidíte, což je dle mého názoru dobře.

Hra nabízí dva herní módy. Rychlejší z těchto dvou módů je klasické bojování o tři body. Ten další je pak invaze, při kterém jeden z týmů brání a druhý tým se snaží bránícímu týmu zabrat všechny jejich body. Tento herní mód se také řídí podle toho v jaké kampani jste. To znamená že v bitvě o Moskvu je útočící tým vždy Německo opačně tomu bude zase v bitvě o Berlín. Zatím tyto dva režimy stačí doufám ale, že vývojáři pracují na dalších. A že Enlisted nedopadne stejně jako War Thunder, který na nedostatek herních módů trpí dodnes.

Je to jenom beta

Enlisted je tedy zábavná střílečka z druhé světové, která nemá za potřební znásilňovat historii, aby byla zábavná, má ale i nějaké mouchy. Většina těchto chybiček pramení z toho, že je hra pořád ve vývoji. Enlisted je totiž trošku zabugovaný – jako většina dnešních early access her. Prvním problémem jsou okna, pokaždé, když chcete vylézt z nebo do okna můžete si hodit kostkou jestli se vám to opravdu podaří, nebo zda se se zaseknete u zdi a budete snadným cílem pro protivníky. Dokonce i pohyb kolem zákopu a rozbořených budov je často šíleně neohrabaný. Co mě taky štve jsou granáty a to jak jsou zpracovány. Nemáte totiž žádnou představu o tom kam granát poletí a ani jakou silou bude hozen. Rozhodně pak nepomáhá to, že se granáty doslova lepí na stěny, místo toho aby se od nich normálně odrazili. Myslím, že na tom jsou ale vývojáři schopni zapracovat.

Problémy ale působí i vaši AI druhové. A občas se vám mohou dostat pěkně pod kůži. Buďto tím, že vám vběhnou do střely, nebo prostě tím, že se najednou sami od sebe rozhodnou vběhnout do kulometné palby a společně tam pochcípat. Jejich chování je ale o poznání lepší než ve dřívějších verzích. Ve hře také momentálně chybí hodně modelů zbraní a jsou nahrazeny modely jiných zbraní. Jsem si ale jistý, že tato chyby bude v průběhu vývoje vyřešena.

Je to Gaijin co čekáte?

Jsme sice zatím v beťe a Gaijin zatím nezapnul své milované mikrotransakce, z toho jak je hra postavena se ale můžeme spolehnout na to, že každá kampaň bude pořádný grind a stejně jako u War Thunderu bude bez placení nějakou dobu trvat, než se dostaneme ke všem zbraním a squadům. Enlisted bude ale dle mého názoru k hráčům přívětivější než War Thunder a to hlavně díky výše zmíněným kampaním. Díky těm si budete moct vybrat v jaké periodě druhé světové války byste si chtěli zahrát a nebudete muset grindovat v období, které vás vůbec nezajímá jako tomu je u War Thunderu.

Abych to tedy shrnul

Enlisted sice není přímo simulátor 2. sv. války, je to ale hra u které můžete relaxovat a přitom ctí dobu, ve které se odehrává, nabízí úchvatnou grafiku, nejrealističtější zpracování tanků a letadel (bude toho víc) a zbraně kterým uvěříte každý výstřel. Ano hra trpí hromadou bugů a pokud tedy nejste obrovským fanouškem War Thunderu či druhoválečných stříleček, doporučil bych vám počkat, až na verzi zdarma.

Enlisted je dostupné na PC a Xbox One.

Tomáš "Strachkvas" Strašák

Rád hraji strategie, RPG a Counter-Strike. Miluju bušení do bubnů a nemám rád kacíře.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button