NovinkyPCPS4PS5RecenzeXbox OneXbox Series X

Další ročník F1 schovává poklady pod povrchem | Recenze F1 2021

Každoroční vydávání her je vždy obtížný úkol. Studia, která se vydají touto cestou, rok co rok potřebují naplnit očekávání hráčů a každým rokem nějakým způsobem novou hru změnit, aby mohla s čistým štítem chtít za novou hru plnou cenu 80 €. Pokud vydáváte sportovní hry, je tento úkol ještě těžší. Základ je stále stejný a vylepšit tak můžete pár aspektů hry nebo grafickou podobu. Jak se to povedlo letošnímu dílu F1 2021? Ovlivnila akvizice ze stran EA vývoj hry, nebo je na co se těšit? Podívejte se na to spolu se mnou.

Nový ročník, stejná hra?

Jak vlastně začít? Nový díl F1 2021 vyšel v Deluxe edici 13. července pro PC a všechny konzole. Pokud jste nechtěli připlácet za bonusový obsah, hra vychází ve standardní edici 16. července. Nemá smysl tady soudit dvě odlišné verze hry. V základu nabízí prakticky to samé. Deluxe edice ještě přidává bonusový obsah do kariéry My Team, kde si můžete do vlastní stáje přivést největší legendy sportu, ale k tomu se dostaneme. Je důležité si uvědomit, je že se jedná o přechodný ročník. Máme venku nové konzole a studia tak musí momentálně vyvíjet dvě verze hry současně. Proto bychom měli k novým F1 2021 přistupovat trošku opatrně. Velké změny bych očekával až od roku 2022 a dále. Nicméně, hra sebou přináší novinky, které sice nadchnou především stálé hardcore hráče, ale dokáže zaujmout i nováčky.

Grafický posun vpřed!

Začněme grafickým zpracováním. Hru jsem hrál na konzoli PlayStation 4 (základní verze) a musím říct, že i na takto starém hardwaru hra umí vypadat obstojně. Nasvětlení hry se oproti loňskému dílu výrazně změnilo a poznáte to na první pohled. Asfalt vypadá jako opravdová závodní trať, po odjetých kolech poznáte vyjetou ideální stopu. Když zaprší, je to ihned vidět. Kaluže na trati mě překvapily víc, než jsem čekal. Jelikož se jedná o oficiální hru šampionátu Formule 1, tak všechny současné vozy (včetně těch z roku 2020) vypadají přesně tak, jak mají vypadat. Přínos ze strany EA v podobě motion capture pro obličeje jezdců je opravdu znát. Na první pohled rozeznáte jezdce i šéfy týmů.

Na druhou stranu musím říct, že po pár hodinách hraní Deluxe edice, jsem se setkal s propady FPS. Ano, jedná se o přednostní přístup a dá se očekávat day one patch. Ale při jízdě jsem citelně poznával, že hra neběží tak hladce, jak umí a dokonce i párkrát spadla. Naštěstí nic, co by nevyřešil restart hry.

Ovládání je zase o kousek dále

Přejděme plynule k samotnému gameplayi. Přestože patřím mezi hráče na ovladači, musím říct, že gameplay mě opět mile překvapil. Hra pozměnila funkčnost pneumatik i mechaniku slipstreamu a je to sakra znát! Hratelnost už byla u posledních dílů na slušné úrovni, ale musím říct, že tento díl se opět posunul dále. Při prvním vyjetí z boxové uličky jsem cítil, že řídím něco, co není pro začátečníka. Pokud si vypnete pomocné asistenty, ihned víte, co máte v rukou, a skutečně vám bude pár kol trvat, než pochopíte, jak se k autu chovat. Fungování pneumatik je letos kompletně odlišné. Je třeba je zahřívat, je třeba se k nim chovat ohleduplně a pokud se rozhodnete, že potlačíte na pilu, během pár kol vám jednoduše odejdou a skončíte na chvostu pole se slzami v očích.

Dále nám, dle skutečnosti, zmizela možnost přepínat režimy motoru. To mě osobně mile překvapilo, protože v posledním díle bylo během řízení přepínání různých módů už více než dost. Tentokrát záleží pouze na správném využívání systému ERS a správném přístupu k pneumatikám. Ano, všímáte si správně. Celý gameplay se nově točí kolem samotných gum. A je to tak správně. Jedná se o největšího hráče v současném šampionátu F1. A věřte mi, pokud budete chtít životnost pneu mermomocí přehnat, dají vám to pořádně sežrat.

F1 2021 nabízí zatím nejvíce hratelného obsahu vůbec

Teď asi to hlavní, na co všichni čekáte. Masivní marketingová kampaň před vydáním hry jasně lákala na nový herní režim zvaný Breaking Point. Ano, je to pouze přejmenované The Journey z FIFY. Začínáte jako jezdec šampionátu F2 2019 a postupem času poznáváte svět Formule 1. A tady to začíná. Plně skriptovaný, nedotažený a z půlky především hraný herní mód je něco, co (za mě) do hry prostě nepatří. Celý Breaking Point se snaží hrát na city. Snaží se vyvolat drama tam, kde není potřeba a dává všem pocit, že F1 2021 je v každém kole dramatická až na dřeň. Tohle už jsme viděli u Netflixu a jejich Drive to Survive.

Celý tento režim dokonce nepočítá s tím, že se vám nepodaří splnit zadání, které během daného závodu máte. Jasně, nejedná se o nijak těžké úkoly, ale pokud jste ve hře nováčkem, určitě si na začátku zvolte mírnější obtížnost. Hra vás totiž nepustí dál, dokud daný úkol nesplníte. To tam už nebyl dostatek budgetu, udělat alespoň dvě příběhové cesty? Jednu, která míří ke slávě a druhou, která není tak úžasná? No tak… tohle je přeci svět Formule 1 a ten neodpouští.

Kariéra s kamarádem? V F1 2021 už ano!

Nechme ale skript skriptem a přesuňme se dále. F1 2021 nabízí v první řadě single player módy. Klasická kariéra za jezdce vámi oblíbené stáje je ve hře pořád. Doznala také svých změn a pokračuje v tom nejlepším, co za poslední roky nastolila. Druhá verze kariéry, tedy My Team, přináší také kupu změn. Opět se stáváte jak jezdcem, tak vlastníkem samotného týmu F1. Máte na práci vývoj vozu, management oddělení motorů, aerodynamiky nebo marketingového oddělení vašeho týmu. U R&D vývojového stromu došlo v letošním díle F1 2021 ke kompletní změně. Už to není standardní „skill tree“ ale tentokrát máte každé odvětví zvlášť a každé se ještě dělí na určité části vozu, kterou chcete vylepšovat. Funkce zůstala totožná, ale vizuálně je to krok vpřed.

Další herní mód, který letos vývojáři do hry přidali, je kariéra dvou hráčů. Můžete tak s kamarádem usednout buďto do jednoho stejného týmu a podmanit si tak celý svět Formule 1, nebo si vybrat každý svůj tým a soupeřit tak mezi sebou. Úžasný krok Codies! Ve hře nechybí ani klasický multiplayer. Opět je ve hře ranked systém, pokud si chcete opravdu zazávodit, nebo unranked lobby, kde to je prostě carnage. Multiplayer už v loňské hře fungoval svým způsobem a výrazně se to nezměnilo ani letos. Samotné hry už ale nepadají, pokud je na trati někdo, kdo se chová opravdu nevhodně, hra ho celého zprůhlední, takže závod může pokračovat. Jestliže jste fanoušci onlinového závodění, letošní F1 2021 vám nabídnou další stovky hodin zábavy.

F1 2021 nabízí chytřejší umělou inteligenci, konečně!

Další obrovská změna nastala u umělé inteligence. Nešvar posledních dílů bylo především u AI. Ostatní formule jezdily jako po kolejích, jakékoliv chyby jste se za celou sezónu nedočkali. Nově je tady menu, které vám dá možnost nastavit si chování AI přesně podle vás. Chcete, aby i ostatní auta dělala chyby? No tak prosím. Chcete, aby se na trati Safety Car objevoval co nejčastěji? Ale jistě. Nebo chcete plynulou hru bez jakýchkoliv chyb? Není problém. Malinko to připomíná posuvníky hratelnost z her jako FIFA nebo NHL, ale tohle není vyloženě na škodu. Můžete si hru ušít přímo na sebe a zážitek se tím rozhodně nekazí. Vidět ale ostatní auta dělat chyby, dostávat se do hodin, nebo dokonce bourat do ostatních aut, to je něco, co série F1 postrádala dlouhé roky. Najednou je celá hra živější a v žádném momentě nevíte, co se stane příště.

Skutečný simulátor nebo casual friendly?

F1 2021 je skutečně tady. Staví na základech úspěšného ročníku 2020 a rozhodně hru posouvá dále. Pravidelní hráči poznají sebemenší změny v hratelnosti a grafika také pokročila. Nemusíte se ale ničeho obávat. Hra pořád zůstává přátelská i k úplným nováčkům. Pokud chcete, můžete si vyloženě zvolit styl ovládání na „casual“ a hra se stane téměř arkádou. Na druhou stranu, pokud si přejete přiblížit zážitek královny motorsportu, jak to jen jde, hra vám jde naproti. Bez všech asistentů s nově agresivní umělou inteligencí hra umí být pořádný oříšek. Obsahově to není nijak tragické, ale nový „filmový“ režim nemá ve hře rozhodně co dělat. V závodní hře není třeba skriptovaných filmečků a předem určených výsledků závodů. Formule 1 vždy přinášela drama sama o sobě a motorsport je krásný v tom, že nelze předpovídat. Proto by se studia neměla snažit udělat z nich film. Kazí to celkový dojem.

Grafika - 80%
Hratelnost - 95%
Herní obsah - 70%
Přístupnost - 90%

84%

F1 2021 staví na svém základu z předchozího ročníku. Výrazné změny v gameplay hry nadchnou zaryté hráče i úplné nováčky. Obsahově se nám ale hra posunuje směrem, který známe z jiných sérií od studia EA. A to nevypadá moc dobře.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)

Jacob

Zajímá mě veškeré dění ve světě videoher, filmů nebo hudby. Hry mě provází celý život a takto jim to chci trošku vrátit.

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button