NovinkyTéma dneTOP žebříčky

Užiteční parťáci do nepohody | Žebříček TOP 5 – #4

Herní parťáci nebo společníci chcete-li, bývají důležitou součástí mnoha her. V některých hrách si své společníky na cestě za dobrodružstvím vybíráte sami, v jiných vám parťáky naservírují sami vývojáři. Dostanete další nehratelnou postavu, která je nezbytná pro herní postup, užitečného pomocníka, který vás hrou provází. A přesně na tyto parťáky do nepohody se zaměřím.

Dog | Fable 2

Čtyřnohý chlupáč, který vás provází ve světě hry Fable 2 se jmenuje Pes. Poprvé se s ním setkáte hned v úvodní části hry. Stane se vašim věrným společníkem na cestě. Jeho přednosti brzo poznáte. Při průzkumu světa Albionu Pes občas štěkne a začne větřit. Vyčmuchá cestu k místu, kde jsou zakopané nejrůznější předměty. Vytáhnete lopatu a vykopete si svou odměnu. Jak příhodné, že první věc, kterou si váš Pes najde je gumový míček, který mu můžete házet. Stejně tak umí upozornit na truhly s pokladem nebo skryté stříbrné klíče, které budete potřebovat k odemčení speciálních truhel. To jak zdatný čmuchal váš Pes je a jak vzácné poklady dokáže najít, ovlivňuje jeho úroveň “hledače pokladů”. Můžete si koupit nebo najít knihy, které tuto jeho schopnost vylepší.

Další jeho schopností je útok. Když Pes nezaštěká, ale začne vrčet, znamená to, že je někde blízko nebezpečí a on vycítil nepřítele. Na něj umí taky zaútočit a to jak silný v útoku je můžete ovlivnit zase skillbooky, které mu jeho útočné schopnosti vylepší.

To ale není všechno co umí. Můžete ho naučit různé kousky, bude si na váš povel honit ocas, panáčkovat, hrát mrtvého a podobně. Tyto triky předvádí taky když vaše postava dělá gesta. Například když uděláte pózu Tanec, Pes skočí do vzduchu a udělá obrat. Psovi můžete taky nasadit různé obojky, díky kterým ho můžete přejmenovat. Ten můj se vždy jmenuje Pes. 🙂 Pokud vlastníte DLC See the Future, můžete si koupit elixír, kterým změníte plemeno psa. Můžete si vybrat z plemen Dalmatian, Bloodhound a Husky.

https://www.youtube.com/watch?v=2Cg0N-hX_Q0&list=PLyxwW-5Ey5n6SeDdpgcyG6i8ebqlSC5i0
Fable 2 Walkthrough Part 2 No Commentary 

Klepna | Witcher 3

Ne, v TOP 5 nebudou pouze zvířecí společníci. 🙂 Slibuju, že tenhle je poslední. Klepna. Má cenu zmiňovat něco dalšího? Nejrůznějších memů na Klepnu, která se objevuje po přivolání na střechách domů a na těch nejneobvyklejších místech, je plný internet. Občas zahne tam kam nemá, občas se zasekne o neexistující překážku, ale stejně je důležitou součástí Geraltova života. Každý kůň, kterého Geralt vlastní se jmenuje Klepna. A všichni víme, že si občas se svoji kobylou rád povídá.

Ve světě Zaklínače 3 Klepna většinou slouží jako dopravní prostředek. Ovšem je taky nezbytná pro splnění několika úkolů. Na Klepnině hřbetě se účastníte závodů, ve kterých můžete vyhrát vybavení jako sedlo (které zvyšuje výdrž Klepny), klapky na oči (které prodlužují dobu, než vás Klepna shodí ze sedla při napadení nepřáteli) a hlavně sedlové brašny. Ty zvyšují Geraltovu nosnost. Většina vybavení pro Klepnu je i hezkým estetickým doplňkem.

The Witcher 3: Wild Hunt – Roach

Mimo pořadí

Jako vždy, než půjdeme do finále, uvedu pár dalších postav, které se nedostaly do výběru. Jsou taky důležitou součástí her, ale plní většinou funkci průvodců hrou a nijak zvlášť nezasahují do hratelnosti, proto do výběru TOP 5 nejsou zařazeni. Například Mimir ze hry God of War (2018), jehož příběhy a znalosti severského světa vám zpříjemňují putování a občas je jeho přítomnost nutná pro pokračovaní ve hře.

To samé platí i pro dalšího “pomocníka”. CL4P-TP neboli Clap Trap, je “funny little robot”, který hráče provází ve hrách Borderlands (ve hře Borderlands: The Pre-Sequel je dokonce jako hratelná postava). Většinou vám spíše leze na nervy, je ukecaný, často otravný, ale občas vám odemkne cestu na vašem putování a má pro vás potřebné znalosti. Má naprogramovanou osobnost, která vás často pobaví. Když řeknu Borderlands, co vás napadne jako první?

Elizabeth | Bioshock Infinite

Elizabeth je postavou ve hře Bioshock Infinite. Booker DeWitt je vyslán, aby ji zachránil z města v oblacích Columbia. Je uvězněná ve věži na Monument Island. Elizabeth byla vychovávána v kontrolovaném prostředí, aby převzala otěže města, jakmile zemře jeho současný vůdce, otec Comstock. Hlídá ji Songbird, monstrózní okřídlený robotický pták, který byl v dětství jejím strážcem a jediným přítelem. Jak Elizabeth rostla, začala si uvědomovat, že je její dozorce, který ji stojí na cestě za svobodou a začala ho nenávidět. Po osvobození Elizabeth provází Bookera na cestě pryč z Columbie.

Elizabeth má moc otevřít “okna” do jiné reality. Je schopna sledovat každou událost napříč všemi nekonečnými časovými osami a bez námahy otevírat dveře do paralelních vesmírů. Tyto schopnosti využívá ve prospěch Bookera. Občas se objeví a hodí mu chybějící náboje nebo elixíry na doplnění zdraví a štítu. Taky umí otevírat zámky pomocí paklíčů. V boji nijak nepřekáží, nemusíte se o ni nijak starat. Objeví se většinou, když ji nejvíce potřebujete. Její přímočará a téměř dětinská naivita je pouze jednou součástí její osobnosti. Občas projevuje svůj kousavý smysl pro humor, který je plný sarkasmu a nebojí se bez váhání poukázat na Bookerovy chyby. Vývojářům se podařilo udělat charakter, který si okamžitě zamilujete.

BioShock Infinite Gameplay Trailer – Elizabeth, Lamb of Columbia

Atreus | God of War (2018)

Když vývojáři ze studia Santa Monica oznámili světu, že Ducha Sparty bude v jejich nejnovějším díle série God of War doprovázet jeho syn Atreus, spousta fanoušků si klepala na čelo. Panovaly obavy, že jeho přítomnost zpomalí herní zážitek a že bude jakousi “koulí na noze”. Tyto obavy se naštěstí nenaplnily. Díky přidání Atrea do hry vznikla další přidaná hodnota příběhu. Kratos se učí jak být otcem a často je postaven do situací, na které neumí reagovat. Dynamika vztahu otec-syn je jedním z hlavních taháků příběhu.

Atreus je stejně jako Elizabeth důležitou a užitečnou postavou. Doposud neobjevil rozsah svých schopností. Jako polo-bůh má mnoho talentů, které postupně vyplývají na povrch. Atreus je hodně chytrý, má znalosti, které vám pomůžou při řešení různých hádanek. Má svůj vlastní strom dovedností a postupně se naučí různým bojovým technikám. Je schopen využít své malé velikosti a hbitosti ve svůj prospěch. Spojuje své schopnosti lukostřelby s akrobatickými výkony a umí například udusit lukem nepřítele nebo střílet paralyzující šípy.

Atreus se postupně naučí používat dva druhy magických šípů. Ty jsou nezbytné pro řešení hádanek. Například bleskové šípy umožňují Atreovi vyvolat výbuch z mízy stromu světa a otevřít tak cestu při exploraci světa. Mimochodem, doporučuju podívat se na dokument Raising Kratos, dozvíte se spoustu informací o pozadí hry a proč byla do hry postava Atrea přidána.

God of War Official Bringing Atreus to Life Trailer

Ellie | The Last of Us

A máme tady vítěze TOP 5. Ellie je vedlejší postavou herní franšízy The Last of Us, která bude mít navždy místo v mém srdci. Stejně jako u Elizabeth a Atrea je Ellie důležitou součástí příběhu a hratelnosti. Ellie je čtrnáctiletá dospívající dívka, která žije v postapokalyptickém světě. Lidstvo musí čelit pandemické nákaze parazitickou houbou Cordyceps. Ellie je chytrá a vtipná a udělá vše pro to, aby s Joelem zůstali naživu. Má dobrý instinkt přežití a dokáže být vynalézavá. Přijímá rozkazy od Joela, ale po celou dobu dává dost okatě najevo, že nepotřebuje chůvu. Její osobnost a vztah mezi ní a Joelem je pro mě jedinečná. Její impulzivní, temperamentní a svým způsobem doposud nevinná osobnost přímo kontrastuje s Joelem. Ten je oproti ní opatrný a mrzutý až cynický. Často se stanete svědky vtipných momentů, které vyplývají z jejich odlišného pohledu na svět.

Když pominu to, že Ellie neumí plavat a často čelíte okamžikům, ve kterých ji musíte nějak přepravit z bodu A do bodu B, je taky užitečným společníkem. Dokáže odhalit a varovat Joela před okolními nepřáteli a občas mu dá i nějakou tu munici nebo zdravotní soupravu. Samozřejmě může taky zaútočit na nepřítele. Umí na ně házet cihly nebo láhve a tím získat pro Joela výhodu.

The Last of Us – Story Trailer

Tak a seznam je kompletní. Nezapomeňte nám do komentářů napsat, které postavy jsou vaše oblíbené a proč. Další díl bude zaměřený na společníky, které si vybíráte vy sami. A mezitím si můžete přečíst další díly rubriky Žebříček TOP 5.

Dalibor Zvoník

Hraní her není jenom můj koníček, je to můj životní styl a to už od doby kdy jsem dokázal udržet ovladač v ruce. Rád sleduji novinky a zajímavosti z herního světa. Další moje vášeň je sledování seriálů a filmů, taky jsem velkým milovníkem světa Zaklínače, koček a všech zvířat. Můj život se řídí heslem "Meč osudu má dvě ostří, jedním jsi ty"

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button