Google StadiaNovinkyPCPS4PS5RecenzeXbox OneXbox Series X

Resident Evil Village – poslední zářez slavné hororové série

Vím, že tahle hra je už nějakou dobu venku. Bohužel jsem zatím neměl moc příležitostí se k ní dostat a tak bych vám ji rád přiblížil teď. Třeba se mezi vámi najde někdo, kdo stále váhá, jestli si nejnovější RE pořídit nebo to za tu cenu přecejen nestojí. Resident Evil Village vyšlo letošní rok v květnu pro PC, PlayStation 4 a 5, Google Stadia, Xbox One a Xbox Series X/S. Za výtvorem stojí společnost Capcom a patří do žánru survival horor.

Poslední díl série Resident Evil byl obecně přijat s kladnými recenzemi. Především za svoji hratelnost a rozmanitost. Oproti předchozímu dílu Resident Evil Biohazard se zde setkáváme s větší porcí akčních situací, kdy si parádně zastřílíme. Tato změna sklidila i trochu smíšené pocity. Jediné za co byla hra kritizována ve větším měřítku jsou až zbytečně komplikované hádanky, souboje s bossy a problémy s výkonem pro PC. Ani to nám ale nezabránilo si tuhle řežbu vyzkoušet.

Jak to celé začalo

Po nešťastných událostech z předchozího dílu se hlavní postava Ethan Winters společně se svojí ženou přestěhují za pomoci Chrise Redfielda do Evropy. Narodí se jim dcera Rosemary a rodinka si myslí, že bude už vše v pořádku a začnou tu zcela nový a pohodlný život. Jednou večer, ale do domu vtrhne komando a Ethanovu ženu zastřelí přímo před jeho očima. Ukáže se, že komando vede sám Chris Redfield. Dcera Rosemary a Ethan jsou odvlečeni do dodávky, ale bohužel ta cestou havaruje. Ethan se probere po autonehodě a zjistí, že zůstal sám. Vydá se tedy hledat stopy a objeví schovanou vesnici. Stopy k záchraně jeho dcery vedou právě dolů do vesnice a Ethanovi nezbývá nic jiného, než se vydat na cestu.

Ve vesnici ale pozná, že něco není v pořádku. Lidé se přeměnují na Lycany a obyvatelé jsou pomalu ale jistě vyvražďováni. Po několika problémech se vydá do velkého hradu, kde padne do pasti tajemné postavě Karla Heisenberga a je předveden před vládkyni vesnice, která si říká Miranda. Zjistí že jeho dceru má v držení právě Miranda a její 4 generálové. Ethan se naštěstí z tého situace dostane a nastává tak velký hon za nalezením jeho dcery. Všechno je ale trochu komplikovanější než se na první pohled zdá a Ethan se tak musí znovu chopit zbraně a cestu za svou dcerou si prostřílet.

Generálové v Resident Evil Village

Ve vesnici vládnou čtyři generálové a ti slouží Mirandě. A řeknu vám, že to jsou pěkný zmetci. Ikdyž u jedné postavy nejeden fanoušek zažíval téměř orgasmus a tato postava na webu způsobila pořádný poprask ať už v podobě cosplaye, fanartu nebo erotických představ. Docela kouzelná představa ne? Mít jako erotickou fantazii někoho, kdo vám bez mrknutí oka usekne hlavu. Mluvím tu samozřejmě o nejslavnějším padouchovi dílu Resident Evil Village Lady Dimitrescu.

Alcina Dimitrescu

Jako první velký boss se představí tato gigantická žena. Podle propočtů a následném vyjádření vývojářů měří neskutečných 2,9 metru. No to je už pořádný ku ženský. Ostatní části těla má samozřejmě proporční, takže si asi dovedete představit, proč se stala vlhkým snem mnoha hráčů. Ono zemřít smrtí Snů-Snů je pro někoho určitě lákavé. Ale tato panička s vámi špásovat nehodlá. Je totiž upírkou a jediné co ji zajímá, je si s vámi zahrát na kočku a na myš a zabít vás tím nejkrutějším způsobem.

Salvatore Moreau

Zmutovaný člověk a poslední žijící člen rodu Moreau. Salvatore je jedním ze čtyř generálů a pro Mirandu plní převážně funkci vědce. Má zálibu v experimentování na lidech, ale bohužel se mu žádný z experimentů nepodařil. Lidé tak umírali v krutých bolestech a on tak nesklidil žádné plody své práce. Ikdyž vypadá jako seschlý a groteskní skřet, tak není radno ho podceňovat. Dokáže se změnit v obrovské monstrum a je mu jedno, zda si to z vámi rozdá ve vodě nebo na souši.

Donna Beneviento

A další mutant do party. Donna Beneviento byla slavná výrobkyně loutek. Díky své mutaci dokázala ze svého těla vypouštět vysoce účinný halucinogenní plyn. Pomocí svých schopností dokáže také ovládat své loutky a tím pěkně znepříjemnit hledání našeho hlavního hrdiny. Souboj s ní není vůbec o síle, ale o rychlosti a hledání. Proto tento boss nebyl zase tak velkým problémem, a jeho likvidace byla příjemným odpočinkem od střelného prachu. Ale děsivost této části hry bych zase hodil na první místo. To je fakt.

Karl Heisenberg

Geniální strojní inženýr, který figuruje jako nejsilnější z uvedé čtveřice. Proto si ho necháte až na závěr. Karl, ale není typickým stoupencem Mirandy a chce se osvobodit a Mirandu zabít. Požádá vás o pomoc, ale vy ho samozřejmě pošlete k šípku. Karl je také mutantem a jeho schopností je telekinetické ovládání kovu. Ve své továrně tvoří monstra napůl člověk – napůl stroj. Jako jediný se zdá, že nemá přímo zájem o vaši smrt, ale když se už tak rozhodne, tak není sranda ho podceňovat.

A hlavní boss celého dobrodružství – Mother Miranda

Vládkyně vesnice a celého kultu, který založila, skrývá velké tajemství. Během epidemie španělské chřipky ztratila svoji jedinou dceru. Nakazila se plísní a získala neobyčejné schopnosti. Tuto plíseň začala zkoumat a studovat a doufá, že jedou se jí podaří oživit svoji dávno zemřelou dceru. Experimenty na vesničanech jí dovedly k překvapivým výsledkům. Chce využít dceru Ethana k oživení její dcery, ale bohužel si k tomu vybrala dceru špatného fotříka. A ten se rozhodně nedá tak lacino.

Tak proti těmto zmetkům budete stát na své dlouhé záchranné misi. Každý z nich je jiný a proto si na záchranné misi své dcery užijete opravdu hodně rozdílných soubojů.

Dostojí Resident Evil Village pověsti série?

Já osobně jsem hrál asi všechny díly ze série Resident Evil. Některé jsou horší, některé lepší. Je pravda že posledních pár dílů už upustilo od prvotního scénáře, kdy se svět hemžil zombíky a získáváme tak malinko jiné odvětví. Dle mého názoru se tato série určité vyvíjí tím správným směrem. Nikoho nebaví hrát to samé dokola. Po dohrání předchozího dílu, kde jsme si akci moc neužili, je toto určitě změna k lepšímu. Vyvážení tíživé a plíživé atmosféry a agresivní vyjednávání pomocí plných zásobníků.

RE Village mě bavil celou dobu a cítil jsem během paření mrazení v zádech, tak jak to má být. V tomto skutečně nezklamal. Jediné co hře vytýkám, je chaotické nastavení. U nastavení ovládání a grafiky jsem zažil opravdovou zkoušku nervů. Ale to se dá přežít. Ikdyž si myslím, že vidět mě u toho třeba Lady Dimitrescu, tak s křikem uteče a schová se za lokomotivu. Netušil jsem že mám ve slovníku taková přirovnání.

Grafika a zvuk Resident Evil Village jsou dokonalé. U samotné hry, se ale malý zádrhel občas našel

Hratelnost jako taková byla bezvadná. Resident Evil Village se nesekal, nezaznamenal jsem žádné bugy a celkově bylo ovládání dost snadné, když si člověk zvykl na funkci pravého tlačítka. Co se týká grafiky a zvuku, tak tady nemá cenu o čem diskutovat. Je to prostě horor se vším všudy. Siluety postav, hra stínů, i celková ponurost. Všechno zde je vykreslono do detailů. A zvuk je na tom ještě lépe. A pokud si nasadíte sluchátka a ponoříte se do děje, tak máte opravdu pocit, že za vámi někdo stojí. Za mnou stála moje žena a když jsem se otočil, abych se přesvědčil, jestli tam nikdo opravdu není, tak mě málem odvezli. Panák něčeho ostřejšího to ale spravil a já mohl pokračovat.

A konečně se dostáváme k příběhu. Tady je to trochu komplikovanější. Scénář i příběh je napsaný excelentně. Nemám co vytknout. Originální, napínavý a nepředvídatelný. Zasloužilo by to určitě i vlastní film. Ale s čím mám velký problém, tak to jsou určitě hádanky. Někdy až zbytečně komplikované a dost nezajímavé. Například barevné puzzle, které musíte poskládat podle přiloženého plánku, abyste mohli spustit hráz přehrady. K čemu? A je zde toho víc. Tyto blbinky mi malinko kazí celkový pohled na hru, ale není to nic vážného.

Takže mám vám to doporučit?

RE Village samozřejmě doporučit musím. Ten kdo ho hrál, bude určitě souhlasit. A kdo ne, ale uvažuje o tom, tak říkám jen jedno: Směle do toho. Už se moc těším na další díl ze série. Protože post credit scéna samozřejmě nechybí a slibuje drsné pokračování.

Verdikt

Hratelnost - 70%
Postavy a příběh - 95%
Grafika - 90%
Zvuk - 90%

86%

Naše skóre

Resident Evil Village je určitě důstojnou hororovou hrou kde jen nestříkají hektolitry krve, ale pocítíte i mrazení v zádech z neznáma. Pro fanoušky tohoto žánru snad naprostá samozřejmost mít tuto hru v knihovně.

User Rating: 0.25 ( 1 votes)

Tomáš "Zitik" Zita

Vášnivej čtenář fantasy , hráč Dračího doupětě a nenapravitelnej gamer. ,,Kolik charakterů žiješ, tolikrát jsi elfem, trpaslíkem, člověkem atd :-D ´´

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Anonymous
Host
Anonymous
2 let před

Teda vy jste teda úplní rychlíci. Vydat recenzi na půl roku starou hru, to si zaslouží chválu. 😀

Jan "White Rabbid" Kőrmendy
Člen
Reply to  Anonymous

Kromě žhavých novinek standardně recenzujeme i starší a popřípadě retro hry 😉 nevidím v tom žádný problém a ani důvod proč byste v tom měl vidět problém vy 😉 umožňujeme našim redaktorům, aby se vyjádřili ke všemu čemu chtějí i zpětně 🙂

Back to top button