MobileNovinky

Epic Games vs. Apple&Google – spor se přesouvá do Anglie

V srpnu 2020 Epic Games obvinil společnosti Google a Apple. Celé to začalo tím, že Epic umožnil ve hře Fortnite platit skrze svou platební bránu a vyhnout se tím tedy nemalé provizi (30%) pro Google a Apple. Jejich reakce totiž byla okamžitá a bez možnosti odvolání smazali Fortnite ze svých platforem, kvůli údajnému porušení smluvních podmínek. Epic reagoval, že jejich reakce a odstranění Fortnite z AppStore a GooglePlay je nezákonná, stejně jako podmínky v jejich dohodách.

Tento proces začal v USA a Austrálii, Epic Games však zakomponoval do řešení i celý evropský trh tím, že to nyní řeší v Anglii u soudu pro hospodářskou soutěž (Competition Appeal Tribunal). Všichni určitě víme, že Epic se na trhu prezentuje jako bojovník proti těmto velkým poplatkům. Součástí soudního řízení je i to, aby společnost Google přestala v Anglii defautlně instalovat do svých zařízení GooglePlay a přestala výrobcům mobilů/tabletů blokovat dohodu o předinstalaci Epic Games Store na jejich zařízeních.

V listopadu 2020 soudci zamítli obvinění společnosti Apple z krádeže směrem k Epicu a doporučili, aby se to celé řešilo jako porušení smluvních a antimonopolních podmínek. Krátce na to Apple snížil provize na 15% pro vývojáře, kteří vydělají méně jak 1M$ ročně. Generální ředitelství Epicu prohlásilo, že nepožadují náhradu škody, ale rovné podmínky a spravedlivý přístup pro všechny uživatele.

21. ledna se Epic Games sejde s hospodářskou komisí a celou kauzu budou veřejně řešit. Tim Sweeney to vybarvil jako bitvu Davida s Goliášem… Prodat to umí, ale Epic se mi jako David moc nezdá. Vloni se totiž hodnota této společnosti vyšplhala na 17 miliard dollarů.

Jak si myslíte, že to dopadne?

MikeGuitarize

MikeGuitarze je hlavně špatný muzikant, beznadějný producent, netalentovaný skladatel, zlá osoba a ještě mnohem horší hráč. Avšak za nic se bohužel nestydí... Jeho plky a snahu o umění můžete sledovat na Twitchi, FB, nebo Instagramu. Taky somruje o kačky na nové CD na Patreonu. Toss a coin to you Mike! Jediný co má k plusu je jeho andělská krása ;-)

Podobné články

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Back to top button